INSIDER

Koronavírus: így segíti a kormány a családokat

A hitelmoratórium részleteiről számolt be az M1-nek Novák Katalin.
  • Szerző: Ripost

A koronavírus-járvány idején csökkent a családok biztonságérzete, s ezt a biztonságérzetet szeretné a kormány – a lehetőségekhez mérten – fenntartani

EZEKET OLVASTAD MÁR?

– mondta Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár szerda reggel az M1 aktuális csatornán. Majd hozzátette: erre szolgál például hogy a veszélyhelyzetben automatikusan meghosszabbodik a gyermek gondozására, nevelésére nyújtott egészségbiztosítási és családtámogatási ellátásokra való jogosultság. Az intézkedés közvetlenül 15 ezer család életét könnyíti meg – tette hozzá.
A hitelmoratóriumra kitérve megjegyezte: ez sok olyan családot, illetve fiatal házaspárt érint, akik felvették például a babaváró támogatást. Utóbbiak mintegy 60 ezren vannak, és most nekik akkor sem kell törleszteniük, ha az első gyermekük még nem született meg.

Hasonló a helyzet a CSOK-hoz kapcsolódó hitelek esetében vagy a diákhitelnél, ami mintegy 200 ezer embert érint .
Fontosnak nevezte, hogy a könnyítések kapcsán minél kisebb bürokrácia legyen, ezért nem kell semmit igényelni. Ugyanakkor, ha valaki továbbra is szeretné törleszteni a hitelét, akkor csak ezt kell jelezni a bank felé.
Az államtitkár a műsorban elmondta azt is, hogy a Központi Statisztikai Hivatal januári adatai szerint a születések és a házasságkötések száma is lényegesen meghaladta az egy évvel korábbit, a gyermekvállalási kedv is nőtt 1,6-ra, amire már nagyon régen nem volt példa.

A további, gazdaságot érintő intézkedésekről ITT írtunk – Varga Mihály pénzügyminiszter egy videóban tért ki a munkahelyeket védő lépésekre.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?