INSIDER

Vadiúj hálózsákok, sátrak: szervezett akció a migránsmenet a magyar határra – videó

Honnan vannak vadonatúj pokrócaik, hálózsákjaik, sátraik? Miért egyforma táblákat hoztak? Helyszíni tudósítóink tapasztalatai szerint nagyon szervezett az akció a magyar határon. Több száz migráns ütött tábort a magyar-szerb határ szerb oldalán Kelebián. A magyar rendőrök farkasszemet néznek velük.
  • Szerző: Ripost

Több száz migráns táborozott le éjszakára a magyar-szerb határon, a kerítés tövében. Az egész egy szervezett akciónak tűnik: a 4-500 fős menet jól öltözött, jómódúnak tűnő, okostelefonos fiatal férfiakból, és jól felöltöztetett, felkészített gyerekekből és szüleikből állt. Gyanúsan egyforma táblákat hoztak, amelyeken egyforma kézírással készített, láthatólag profik által kitalált, a médiának szánt szövegek állnak: háborús menekülteknek mondják magukat.

A táblákat előre megkoreografált módon a gyerekek kezébe adták, hogy jól mutasson a tévében...

Teljesen egyforma a felszerelésük: vadiúj pokrócok – és nem csak olyanok, mint a szerbiai menekültközpontban, hanem egy másféle típusú újfajta -, gyanúsan profi, hasonló hálózsákok voltak náluk,

Fotó: Ripost

majd a határon hirtelen sátrak is előkerültek.

Fotó: Ripost

Az egész láthatólag egy jól szervezett akció.

Fotó: Ripost

Amint meglátják a kamerákat, rögtön odatolják a gyerekeket.

Fotó: Ripost

 

Íme a tábor a videóján:

Horváth József biztonságpolitikai szakértő azt mondta a migránsok abban reménykednek, hogy a nők és gyerekek jelenléte miatt a hatóságok át fogják engedni őket a határon.

Modern dzsekik, okostelefonok...

Horváth József azt is elmondta, borítékolható, hogy külső segítséget kapnak a migránsok, hiszen nem rendelkeznek kellő helyismerettel egy ilyen menet megszervezéséhez. Hozzátette, a biztonsági szervek következő feladata, hogy felderítsék, kik segítik a migránsokat. Szerinte a röszkei támadás egy főpróbája lehetett a mostani menetnek.

Rengeteg fiatal, katonakorú férfi és jól felkészített gyerekes családok vannak a menetben
MTI/Molnár Edvárd

Speidl Bianka, a Migrációkutató Intézet vezető elemzője is úgy véli, hogy a migránsok külső segítséget kaptak a szervezésben. Az M1-en hozzátette, az angol és arab nyelvű kiáltvány megszerkesztése nyugati gondolkodást tükröz.

Véleménye szerint akármilyen békés demonstrációnak is indul a felvonulás, számítani lehet valamilyen jellegű provokációra.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?