INSIDER

Újabb két álmentős céget leplezett le a Ripost! Betegszállító maffia működik Budapesten

Nem egyetlen álmentős „cég” veszélyezteti a betegeket! A Ripost újabb, engedély és megfelelő feltételek nélkül betegszállítást kínáló hirdetésekre bukkant. Utánajártunk és kiderült: a fővárosban valóságos maffia működik, különböző néven és mentőautóval hirdetve – de a hirdetésben a telefonszám azonos.
  • Szerző: Ripost

Nem a által leleplezett Sürgősségi Betegszállítás Szent Borbála az egyetlen álmentő. Több olyan fizetős betegszállító dolgozik Budapesten, aminek nincs engedélye, szakszerű személyzete és az előírásoknak megfelelő betegszállító autója. Több olyan mentő fut, amin csak fantázianév van és olyan is, amin semmiféle azonosító felirat nem olvasható. Sőt, a legmerészebbek az eredeti német felirattal furikáznak. Az emberek csak azt látják, hogy mentő, és ez nagyon megtévesztő, hiszen akkor derül ki, hogy alkalmatlan a betegellátásra, amikor éles helyzetbe kerül, például egy balesetnél kellene segíteni vagy rosszul lesz a szállított beteg.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Ripost

A Gábriel leselejtezett Ford mentővel jár

Betegszállítás Gábriel – ilyen néven hirdeti magát a Facebookon egy fizetős mentő. De a Szent Borbálához hasonlóan nem szerepel a céginfóban, sem a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő szolgáltatói listáján. Aki tulajdonosnak mondja magát, nem rendelkezik egészségügyi végzettséggel. Egy leselejtezett Ford mentőautót vett meg, ami 15 éves, noha 13 évesnél idősebb autót nem szabad mentőként és betegszállításra használni.

A rendszám alapján lekérdeztük a kocsi adatait. Kiderült: lefoglalás hatálya alatt áll, vagyis a tulajdonosának nem fizetett tartozása van. Ennek ellenére a tulajdonosa névjegyeket osztogat a kórházak várótermében, így szerez fuvart.

Ugyanott hívható az Alfa, ahol a Szent Borbála

Alfa Speciális Mentőszolgálat néven hirdeti magát egy másik álmentős a közösségi médiában és van weblapja is, de ilyen nevű cég sincs a cégjegyzékben. Állítólagos vezetője hol Kálmán, hol Krisztián néven mutatkozik be. A rendőrség körözte korábban lopás miatt.

Az oldalukat böngészve igen érdekes dologra bukkantunk: szó szerint ugyanazzal a szöveggel hirdeti magát, mint a Szent Borbála, sőt, még a telefonszám is ugyanaz. Facebook hirdetésén német feliratú mentő szerepel, rendszám nincs rajta.

A több más gyanús szolgáltatót és hiányosan feliratozott mentőautót is talált, de csak azokat neveztük meg, amelyeknél meggyőződtünk arról, hogy nem áll mögöttük legális és valós vállalkozás.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?