INSIDER

Lopják az eszközöket a kórházakból az álmentősök

Újabb, elképesztő részletre derített fényt a Ripost az álmentősökkel kapcsolatban: nemcsak a betegeket, hanem eszközöket is lopnak a kórházakból, rendelőintézetekből! Lapunk egészségügyi dolgozóktól úgy értesült, hogy a rendőrség szerdán és csütörtökön a Szent Imre kórházba beteget szállító mentőket megállította és igazoltatta.
  • Szerző: Ripost

Egyre durvább dolgok derülnek ki azokról, akik betegszállítónak adják ki magukat, de sem a mentőautójuk, sem a személyzet nem felel meg az előírásoknak, engedélyük nincs a tevékenységre. Mint arról beszámoltunk, úgy szereznek betegeket, hogy a rendelőintézetekből, kórházakból szabályosan ellopják őket a hivatásos betegszállítók elől.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Ripost

De nemcsak betegekre vadásznak: mint azt a kiderítette, felszereléseket is fondorlatos módon szereztek.

„Úgyse tudja a portás, hogy a mama nem járókerettel ment be”

Lapunk birtokában van egy hangfelvétel, ami az egyik ilyen kamucég mentőautójában készült. Ezen egy gyermek elmondja, hogy nagymamáját ez a „mentő” hozta be az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézetbe. A kerekesszéket az intézményből hozták ki a nagymamának és a mentősök azt mondták neki, hogy amikor végzett, emeljen csak el egy járókeretet, amit talál.

Fotó: Ripost

„Ott nagyon sok van, kihozzák és akkor megtartják a mentőnek” – mondta a kislány. „A keretek mind egyformák, a portás úgysem emlékszik, hogy a mama kerettel ment be vagy nem, észre se veszik. Így legalább lesz majd a következő betegnek” – magyarázta a kislány a birtokunkba jutott felvételen. Hozzátette: így szokta a többi mentő is, nem tudnak megvenni mindent, mert nagyon drága. A gyerek mindezt természetesnek tartotta, nem volt a hangjában félelem, eszébe sem jutott, hogy a nagyi a másét veszi el vagy rosszat tenne azzal, hogy elhozza az intézményből a segédeszközt és a „mentőknek” adja.

Fotó: Ripost

Adok-veszek csoportban cserélnek gazdát a mentős felszerelések

Érdekes adalékra bukkantunk ehhez: az álmentő sofőrje, Sz. József a Facebook adok-veszek csoportjában rendszeresen árul vagy cserél mentős felszerelést, csencsel. „A videón található lámpákat elcserélném hordszékre”, „Tolólámpa eladó” – ilyen hirdetésekkel van tele az oldala. Máskor mobilklímát kér kölcsön a hétvégére, ezek szerint az sincs az „Esetkocsi” felirattal ellátott mentőautóban. Azt nem állíthatjuk, hogy ő is lopott holmit árul, mindenesetre a valódi betegszállítók nem ilyen csoportokban vásárolják a felszerelésüket.

Mint azt bemutattuk, szinte semmilyen felszerelés nincs a mentőautóban, üresek, illetve személyes tárgyakkal vannak tele a polcok. Az álmentővel folytatott egyik telefonos beszélgetésünkkor kiderült: defibrillátor sincs az autóban – igaz, szakember sincs, aki azt kezelje.

„Elromlott, egy 10 éves használt is 250 ezer forintba kerül, nagyon drága, nincs rá pénzünk” – magyarázta.

Rendőrök ellenőrzik a mentőautókat

Az álmentős betegszállítók azért is érezhetik biztonságban magukat, mert a rendőrség ritkán állít meg beteget szállító mentőautót. Lapunk csütörtökön úgy értesült, hogy a Szent Imre Kórháznál szerdán délután és csütörtökön délelőtt is rendőrök razziáztak, ellenőrizték az érkező mentőautókat, informátoraink feltételezik, hogy a cikkei nyomán lépett a rendőrség. Megkérdeztük az Országos Rendőr-főkapitányságot, történt-e feljelentés az ügyben, folyik-e nyomozás, későbbre ígértek választ.

Felháborodtak az emberek az álmentők ténykedésén

Miután az Országos Mentőszolgálat megosztotta a információját az álmentőkről egy Facebook-posztban, rengeteg komment érkezett és a többi lap és portál is átvette a cikkét. A hozzászólásokból idézünk néhányat.

Fotó: Facebook

„Kapják el őket minél hamarabb! És méltó büntetést nekik! Egy betegszállító”

„A város tele van kamu betegszállítókkal... és ahogy vezetnek, közveszélyes!!! Jó lenne már megszűrni őket!”

Fotó: Facebook

„Kamu hiénataxik után itt a kamu betegszállítók.”

Fotó: Facebook

„Nincs semmi gond azzal, ha magánszállítót hívsz, végülis ez egy taxiszolgáltatás. A probléma azzal van, hogy feketén, közúti forgalomban közlekedésre alkalmatlan – mentőautónak látszani akaró – gépjárművel végzik, adófizetés nélkül és képzettséggel nem rendelkező alkalmazottakkal. Ha baleseteznek vagy bármi egyéb baj történik útközben kihez fordulsz?”

Fotó: Facebook

 

Ripost előfizetés banner

És ezeket olvastad már?