INSIDER

Újabb egészségügyi hátrányra derült fény az oltatlan Covidosoknál

Az oltatlan Covidosoknál egy újabb hátrányra hívja fel a figyelmet az ismert háziorvos, dr. Mangó Gabriella és azt is elárulta, mi lehet ennek a következménye.
  • Szerző: Ripost

Dr. Mangó Gabriella Facebook „rendelőjében” ismét megnőtt a messenger üzenetek száma. Egyre több a Covid-fertőzött beteg és kiderült, az oltatlan Covidosoknál alancsonyabb véroxigén szintet mérnek. Az ismert háziorvos elárulta, hogy mi lehet ennek a következménye.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Dr. Mangó Gabriella Fotó: Facebook

Mangó doktornő szerint mihamarabb el kell kezdeni a Covid betegek kezelését, ehhez viszont elengedhetetlen eszköz a véroxigénszint-mérő. A háziorvos tapasztalata szerint az oltottak, ha fertőzöttek lesznek magasabb véroxigénszaturációt mérnek, általában 96-98 százalékot. Az oltatlanok közt azonban gyakori a 95 százalék alatti értékek is.

„Az oxigénszaturáció mérése otthoni körülmények között is kötelező mindenkinek. Ez akár életmentő is lehet!” – hangsúlyozza.

Mangó doktornő utalt rá, hogy a koronavírus mostani mutációi sokkal erőteljesebben támadják meg a szervezetet, ezért is fontos mihamarabb megkezdeni a betegek kezelését.

„Nagyon gyorsan terejed a delta variáns az eredeti vírushoz képest és agresszívebben támad. A betegséggel szemben sokkal nagyobb a túlélési esélye az oltottaknak és azoknak, akinek a kezelését időben elkezdik, és ha szükséges, mihamarabb kórházba kerülnek. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy folyamatosan ellenőrizzük az otthonunkban a véroxigén-szintet”.

Az eszköz használata roppant egyszerű

Fotó: Shutterstock

A véroxigén-mérőbe csak bele kell dugni az ujjunk hegyét és néhány másodperc után a kijelzőn megjelenik az eredmény.

„Arra azonban ügyelni kell, hogy mindig friss elem legyen az eszközben, ellenkező esetben lehet, hogy a mért adat nem pontos. Ha alacsony értéket mutat, először cseréljünk elemet, és ha így is aggasztó eredményt kapunk, azonnal hívjunk mentőt” – figyelmeztet Mangó doktornő. Alacsony oxigén szintet mutathat a véroxigén-mérő akkor is, ha valakinek géllakja vagy műkőrme van. Ezért ezeket mindig érdemes eltávolítani és a kezet megdörzsölni az eszköz használata előtt és úgy nézi az eredményt.

Ez a teendő a különböző eredményeknél

100-95 % közötti érték – Normális.

95-90 % – Fokozott figyelem szükséges és sűrű ellenőrzés. Hívjuk fel a háziorvost és konzultáljunk vele a további teendőkről, illetve arról, hogy milyen gyógyszerre van szükségünk.

90-85 % alatt – Azonnal mentőt kell hívni, illetve kórházba menni. Ilyenkor még nagy az esély a túlélésre!

Ezek a doktornő tanácsai Covid betegeknek

A nem megfelelő véroxigén értékeknél a doktornő szerint más-más készítmény javasolt és akkor is, ha valakinek gyógyszerérzékenysége van, illetve valamilyen társbetegsége.

„A betegség kezelésénél nagy figyelmet kell fordítani alap egészségügyi problémáinkra, például a vércukorértékre, vérnyomásra is. Ehhez mérten írunk fel gyógyszereket”.

A vitaminpótlás is kulcsfontosságú.

„D-vitaminból elég maximum 4000 NE naponta, szerves szelén, este szerves cink pótlás is lényeges, valamint a bélflórajavítás, lázcsillapítás, de ezekről is érdemes kikérni a háziorvos véleményét”.

Nem baj, ha valaki nem eszik pár napig

„Étel nélkül néhány napot is ellehet a beteg, folyadékra viszont nagy szüksége van a szervezetnek. Akár több litert is meg lehet inni naponta”.

Fontos a rendszeres lègzőgyakorlat és egy kis testmozgás

„A toporgás pont megfelelő, de semmilyen megerőltető munka vagy sport nem tesz jót, hiszen egy súlyos Covidnál még az ágyban megfordulás is nagy feladat” – hívja fel ezekre is a figyelmet Mangó doktornő.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?