INSIDER

Új mérföldkő: Önálló lett a magyar tüdőtranszplantációs program

Levált a bécsi centrumról és szeptember 8-tól önálló magyar tüdőtranszplantációs program működik az Országos Onkológiai Intézetben és a bázisán működő Semmelweis Egyetem Mellkassebészeti Klinikán.
  • Szerző: Ripost

„Új mérföldkőhöz érkezett a hazai szervátültetés, immár a bécsi központtól függetlenül végezhetők tüdőátültetések” – mondta el Dr.Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Fotó: Ripost Dr. Kásler Miklós

Az első magyar tüdőátültetésre még Bécsben került sor 1996-ban. Ezzel egy időben indult meg az együttműködés Magyarország és Ausztria között.

Mint ismert, az első hazai tüdőátültetést 2015 decemberében végezték az Országos Onkológiai Intézetben és a bázisán működő Semmelweis Egyetem Mellkassebészeti Klinikán. A program indulása óta már 92 tüdőtranszplantációt végeztek Magyarországon. 2018-ban az első gyermek tüdőtranszplantációra is sor került Magyarországon, melyet több is követett.

Kásler Miklós arról is beszámolt, hogy az Országos Onkológiai Intézet hamarosan átadásra kerülő mellkassebészeti központja méltó helyszínül szolgál majd a tüdőtranszplantált betegek fogadására.

A magyar kormány 3 milliárd forintos támogatásából elkészült a mellkassebészeti központ új műtőblokkja és intenzív terápiás részlege, három új teljes műtővel. A műtőben nemcsak tüdőtranszplantációs műtéteket végeznek majd, hanem teljes körű mellkassebészeti beavatkozásokat is.

Az önálló program lehetőségei

  • A magyar betegek a továbbiakban nem a bécsi várólistán szerepelnek
  • Az Eurotransplant közvetlenül Magyarországnak ajánl fel szerveket
  • A magyar program is részt vesz a kiemelt sürgősségű betegek nemzetközi elbírálásában

Dr. Rényi-Vámos Ferenc, az Országos Onkológiai Intézet bázisán működő Mellkassebészeti Klinika igazgatója az önnállósodással kapcsolatban egy érdekességet is elmesélt.

Dr. Rényi-Vámos Ferenc Fotó: Ripost

„A bécsi műtéteknél nemcsak a beteg, hanem sok esetben még az altatóorvos is magyar volt, így megkerestük Orbán Viktor kormányfőt, hogy nincs ez így rendben. Végül így sikerült megvalósítani, hogy immár Magyarországon, a bécsi centrumtól függetlenül működhetünk” – mondta Dr. Rényi-Vámos Ferenc.

Dr. Mihály Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat transzplantációs igazgatója elmondta: külön magyar várólistát kellett létrehozniuk, amely augusztusban megtörtént, így szeptember 8-án 12 órakor élesítették a rendszert, ettől kezdve közvetlenül Magyarország kapja a szerv felajánlásokat.

Dr. Mihály Sándor Fotó: Ripost

„ Jelenleg 16 beteg szerepel a várólistán, többségük krónikus obstruktív tüdőbetegségben – COPD – szenved, főleg a dohányzás következtében. Az átlagos várakozási idő a tüdőtranszplantációra 6 hónap” – tette hozzá az igazgató.

Dr. Kásler Miklós a Mellkassebészeti Központ fejlesztésével kapcsolatban azt is elmondta: mindez megteremti a lehetőségét annak, hogy a határon túli magyarok számára is elérhető legyen a tüdőtranszplantációs program.

„Már jelentkeztek országok, hogy a rászoruló betegeiket itt kezeljék” – tette hozzá a miniszter.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Kókusztekercs: ezentúl csak így készítem!
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?