Létrehozva: 2020.02.26.

Túlzott a hisztéria a koronavírusnál?

Amíg a koronavírust egy fertőzött átlagosan 2-3 embernek adja tovább, addig egy influenzás beteg kettőnek. Ugyanakkor a gyorsan fertőző kanyaró esetében ez a szám már 20, ami jól mutatja, hogy a koronavírus terjedési sebessége nem sokkal nagyobb, mint az influenzáé, az eddigi adatok szerint pedig a halálos áldozatok száma sem sokkal több. Indokolt akkor a világot eluraló pánik?

Vesztegzár, karantén és a világon egyre jobban eluralkodó pánik – ez kíséri a koronavírusos megbetegedéseket. Miközben, ha a száraz tényeket, elsősorban a számokat vesszük alapul, egyáltalán nincs ok a rettegésre, hisztériára. Az óvatosság viszont indokolt.

Fotó: 123RF

Több ezren halnak meg influenza miatt

Az influenza folyton változó vírustörzsei évente egymilliárd embert fertőznek meg világszerte. Ebből 3-5 millió eset súlyos lefolyású, és minden évben nagyjából 650 ezer ember életét követeli influenzavírus. Az elmúlt 13 évben két kiemelkedően erős influenzajárvány betegítette meg a lakosságot Európában, így Magyarországon is. A 2014/15-ös szezonban 503 ezer, a 2016/17-es szezonban 481 ezer influenzás beteg fordult orvoshoz. Halálozási adatot nem közölnek, de a 2014/15-ös szezonban 6-8 ezerrel, 2016/17-ben 5,3 ezerrel haladta meg ez az adat a havi átlagot. A halálozási többlet 90 százaléka köthető az influenzához, illetve a szövődményeihez a szakemberek szerint.

Úgy tűnik, Kínában sikerült megállítani a koronavírust

Nézzük a koronavírust! A kínai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CCDC) által készített elemzés szerint Hupej tartományt sújtja leginkább a járvány. A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság hétfő éjfélig 508 új fertőzöttről számolt be, közülük 464-et jelentettek Vuhanból, és mindössze kilencet a városnak helyet adó Hupej tartományon kívülről.

Fotó: AFP

A fertőzöttek száma ezzel Kínában 77 658-re emelkedett. Hétfő éjfélig további 71 ember veszítette életét a vírus okozta betegség következtében, a járvány ezzel immár 2663 életet követelt az ország szárazföldi részén. A gyógyultak száma 27 ezer fölé emelkedett. A gócpont-városon, illetve Hupejen kívül alig jelentettek új fertőzötteket.

Sokkal kevésbé fertőző, mint például a kanyaró

A tartományban a járvány miatti halálozási arány 2,9 százalékos, míg az ország többi részében 0,4 százalék, így a Covid-19 vírus országos halálozási rátáját 2,3 százalékra teszik a szakértők. Vajon ez sok vagy kevés más fertőző betegségekhez képest?

„A vírusok terjedési képességét az úgynevezett reprodukciós indexük alapján határozzuk meg. Az esetek halmozódása és szóródása alapján kiszámolták a koronavírus reprodukciós indexét is, 2,6-ra jött ki, vagyis egy fertőzött átlagosan 2,6 fogékony embernek adja tovább a kórt„ – nyilatkozta nemrég a qubit.hu portálnak Jankovics István virológus, aki korábban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemzeti influenzalaboratóriumának vezető főorvosa volt.

Könnyebb elképzelni, hogy ez mit jelent, ha tudjuk, hogy az influenzavírus reprodukciós indexe 1,8-1,9 körül van, a nagyon fertőző kanyaróé viszont 20. Ennek a koronavírus a közelében sem jár!

Elővigyázatra igen, aggodalomra nincs okunk

A koronavírus nem veszélyesebb, mint az influenza. Ezt Dr. Susanne Wenner-Ziegler kórházi higiénikus, a mikrobiológia és a fertőzés-epidemiológia szakorvosa nyilatkozta tegnap a Bildnek. A szakember olvasói kérdésekre válaszolt a német lapnak.

Fotó: shutterstock

„Nyugodtan kimehetünk vásárolni és közösségbe, betartva a normál higiéniás követelményeket” – mondta. „Az eddig dokumentált koronavírusos esetek többsége enyhe tünetekkel járt, száraz köhögéssel és lázzal. A fertőzöttek közül kevesen haltak meg, ők is általában idősek vagy betegek voltak. Ez nem mondható el az influenzáról.”

„Ha átlagos, egészséges ember kapná el a koronavírust, akkor belehalna?” – tette fel az olvasói kérdést a műsorvezető.

„Nem„ - válaszolta határozottan a szakember. A megelőzésről is szó esett, dr. Susanne a kézmosást és a zsebkendő használatát hangsúlyozta.

Sokan észre se veszik, hogy átesnek a betegségen

Szlávik János, a László Kórház infektológus főorvosa korábban hasonlóan nyilatkozott a Ripost-nak.

A fotón: Szlávik János
Fotó: Origo / Mudra László

„Ez a betegség is cseppfertőzéssel terjed, mint az influenza, de közel sem olyan intenzíven. Ha így lenne, már nagyságrendekkel több lenne a beteg. A koronavírus csak szorosabb kontaktussal fertőz, nehezebben terjed emberről emberre, mint az influenza” – jelentette ki lapunknak Szlávik János. „Nagyon fontos hozzátenni: a koronavírus-betegség az esetek 95 százalékában 1-2 hét alatt magától meggyógyul, így sokan nem is tudják, hogy ezen a betegségen estek át.”

A főorvos hozzátette: a kór döntően a beteg, gyenge immunrendszerű emberekre nézve életveszélyes.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

„A pánik túl nagy” – fogalmazott Kis Zoltán virológus, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) munkatársa az nlc.hu portálnak a koronavírushírekre kialakult közhangulat kapcsán. – Tízezres nagyságrendű megerősített eset egy tízmilliós városban, amihez még hozzáképzelhetünk tízszer ennyi nem bejelentett esetet, még mindig nem egy nagy szám.

Nem utaznak Kínába a nyelvet tanuló magyarok

Ebben a tanévben nem utaznak Kínába a nyelvtanuló diákok a koronavírus-járvány miatt – közölte Bartos Mónika, a külföldi nyelvi kurzusokért felelős miniszteri biztos. Kínába a Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium 30-50 diákja utazott volna. Ők az iskola tájékoztatása szerint az Egyesült Királyságot választották, és az angolt fogják anyanyelvi környezetben, az ottani kultúrát megismerve gyakorolni.

Lefogták a nőt, nehogy meglépjen

Egy erdélyi nő nemrég jött haza Olaszországból és rosszul lett. A szomszédok kihívták a rendőrséget koronavírustól tartva. Mindenki tudta Sztojkafalván, hogy a nő nemrég érkezett haza Palermóból, ezért kisebb pánik tört ki, amikor a helyi kisboltban összeesett. Amíg a mentők és a rendőrök kiérkeztek, a falubeliek lefogták a nőt, nehogy meglépjen. Kiderült: a nő átesett a vizsgálatokon, amikor a hétvégén belépett Romániába és megállapították, hogy nem fertőzött. A megyei közegészségügyi hatóság szélesebb körű tájékoztatást szorgalmaz az ilyen kellemetlenségek elkerülése érdekében.

Már horvát beteg is van

Kedd reggel a hivatalos olasz adatok szerint 229 koronavírusos beteg volt Olaszországban és heten haltak meg – mindegyikük idős, és egyéb krónikus betegségektől szenvedő ember volt. Olaszország déli részén, Palermóban és Firenzében is megjelent a koronavírus, Ausztriában, Tirolban egy betegnél kimutatták, egy másiknál még vizsgálják a fertőzést, egy linzi beteg szintén koronavírus-gyanús. Horvátországban is regisztráltak már egy fertőzöttet, őt Zágrábban kezelik, Olaszországban dolgozott, onnan tért vissza.

Csak egy napot volt Milánóban a fehérvári diákcsoport A székesfehérvári Aranykéz alapítványi iskola 18 tanulója vasárnap érkezett meg Milánóba, éppen aznap, amikor a környékről hazatérő magyar diákokat Budapesten karanténba helyezték. A diákok mindegyike nagykorú, 20 évesek, fodrász-kozmetikus tanulók – számolt be a Ripost-nak Székely Krisztina igazgató. – Három hetet töltöttünk volna Milánóban az Erasmus+ program keretében. Másfél éve szerveztük ezt a mostani alkalmat, pályázni kellett. Mi­után megérkeztünk Milánóba, minden nagyon gyorsan történt, mindössze egy napot töltöttünk a városban. Hivatalos írásbeli állásfoglalást kaptunk, amelyben az esetet vis maiornak minősítették, ezután döntöttünk a hazautazás mellett. Hétfőn mindenki hazament, én is csak az adminisztratív teendők intézése miatt maradtam. Milánóban egyébként nem érezni pánikot: ugyanúgy jönnek-mennek az emberek, senki nem visel szájmaszkot. Mi beszereztünk maszkokat, hordtuk is, és nagyon ügyeltünk a higiéniára. Csalódottak vagyunk, ezt az utat megismételni, befejezni már nem lehet, egy fantasztikus lehetőségtől estünk el a járvány miatt.    

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt vannak az újabb részletek Balogh Edina és Szabó Simon kapcsolatáról

origo.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget

metropol.hu

Heti horoszkóp: Ennek a csillagjegynek izgalmas napjai lesznek

hirtv.hu

Zelenszkij korábbi szövetségesének példa nélküli interjúja borzolja a kedélyeket Ukrajnában + videó

ripost.hu

„Az is jöjjön, akinek nincs jegye” - Megszállják a magyarok Németországot az Eb-n

origo.hu

Németország döbbenetes háborús bejelentése, minden megváltozik

mindmegette.hu

Egyszerűen nagyszerű kevert tésztás húsvéti sütemény

ripost.hu

Komoly döntést hozott Schumacher családja, itt vannak a részletek

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Szoboszlai kiakadt, nem avatták be egy fontos döntésbe

ripost.hu

Sok probléma után váratlanul különválik a TV2 házaspárja

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Varga Judit elárulta, mi maradt ki a rendőrségi jegyzőkönyvből

INSIDER

Számos változást hoz a húsvét: mutatjuk a hosszú hétvége legfontosabb tudnivalóit

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

Mentőhelikoptert riasztottak: gyerekeket szállító kisbusz karambolozott - videó

INSIDER

84 ezret fizetett a 4 ezres ebédért - keresik a szigetszentmiklósi étterem pórul járt vendégét

INSIDER

"Nagyon megijedtem" - Szörnyű napokat él át a csontödémás Kevin

INSIDER

Kiadták a figyelmeztetést: folytatódik a viharos szél, mutatjuk hol lesz a legdurvább