INSIDER

Jó hírünk van a koronavírussal kapcsolatban!

Mindenki egészséges, akit koronavírus gyanújával kórházi megfigyelés alatt tartanak Magyarországon – jelentette ki a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa.
  • Szerző:

A hét magyar és a hétfőn lázasan Budapestre érkező kínai nő, és a szombaton a Liszt Ferenc-repülőtéren fertőzésgyanúval elkülönített egyetemista laborvizsgálata is kizárta a vírusfertőzést.
Elmondta, mind a kilencüket a Dél-pesti Centrumkórház erre kialakított épületében helyezték el, egymástól is elkülönítve. Mindenki jól van, de a tünet- és panaszmentességük ellenére fenntartják a karantént. Látogatót nem fogadhatnak, a hozzátartozókkal telefonon tartják a kapcsolatot.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Europress – AFP/Thomas SAMSON

A Vuhanból hazautaztatott hét magyar állampolgár továbbra is láztalan, fizikálisan jól van – mondta sajtótájékoztatóján Szlávik János főorvos, hozzátéve, hogy rájuk még tizenkét nap karantén vár.
Elmondta, a kínai nőnél, aki pénteken lázasan érkezett repülővel Budapestre, a kezdeti tünetek sem utaltak koronavírus-fertőzésre, de elővigyázatosságból őt is elkülönítették.
Az az egyetemista, aki a fertőzés gócpontjának számító Vuhanból jött el vonattal, majd repülővel Magyarországra, szintén panasz- és tünetmentes, neki már csak két napot kell elkülönítve töltenie – mondta el a főorvos.

Peking, 2020. január 25.
Az utasok hõmérsékletének vizsgálatát végzõ, védõruhába öltözött egészségügyi alkalmazottak várakoznak egy pekingi metróállomás bejáratában 2020. január 25-én. Az új, tüdõgyulladást okozó koronavírus halálos áldozatainak száma 41-re nõtt, ebbõl 39 haláleset a járvány kiindulópontjának számító kínai Hupej tartományban lévõ Vuhan városban történt. A fertõzöttek száma 1287-re emelkedett Kínában.
MTI/EPA/Vu Hong
Fotó: Vu Hong / MTI

Magyarországon a megfigyelteken kívül újabb gyanús eset nincs. A repülőtereken a lázas eseteket vizsgálják, őket ki tudják szűrni, náluk merül fel a vírusfertőzés lehetősége.
A hét magyar együtt utazott két – mint kiderült – vírusfertőzött belga állampolgárral is, de már a speciális repülőgépen elkülönítették egymástól az utasokat – ismertette.
Szlávik János elmondta: a betegség cseppfertőzéssel terjed, a tünetekhez pedig mindenképpen hozzátartozik a magas láz és a köhögés, és csak a tüneteket mutató betegek fertőznek. A koronavírus enyhe tünetekkel, tüdőgyulladással járó betegséget okoz, és meg lehet belőle gyógyulni – emelte ki. A betegek egy-két százaléka hal bele a fertőzésbe, jellemzően azok, akinek valamilyen más alapbetegsége – diabétesz, vesebetegség – is van. A koronavírusra még nincs gyógyszer, de egy egészséges szervezet kiheveri a fertőzést

MERS virus, Meadle-East Respiratory Syndrome coronovirus, 3D illustration
Fotó: 123RF

Az eddigi adatok szerint ez a koronavírus veszélyesebb, mint az influenzavírus, de sokkal kevésbé veszélyes, mint a korábbi SARS-vírus, vagy a jelenleg is megbetegedéseket okozó közel-keleti koronavírus, amely 25-30 százalékban halált okoz.
Az infektológus szakorvos szerint a szigorú karanténintézkedések elegendők lesznek egy világjárvány megakadályozásához.

És ezeket olvastad már?