INSIDER

Marika néni 1 órával a halála előtt hívta a polgármestert segítségért

Már évekkel ezelőtt megcsináltathatták volna a vízelvezetést, de a tótvázsonyi önkormányzat inkább értékpapírban kamatoztatta a 120 milliós pályázati pénzt. A 66 éves Marika néni meghalt a késlekedés miatt.
  • Szerző: Ripost

Tótvázsonyban egy 66 éves asszony férjével együtt próbálta megakadályozni, hogy a hatalmas esőzés miatt megáradt patak elöntse a kertjüket vasárnap délután. Marika néni azonban megcsúszott, beleesett a vízbe, és férje hiába próbálta megmenteni, a víz 50 méteren át sodorta és meghalt.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Bors / Bánkúti Sándor

Arról már lapunk is írt, hogy a házaspár évek óta könyörgött az önkormányzati hivatalnak és a polgármesternek, hogy tisztítsák meg a patakot, hogy a nagyobb esőzések alkalmával ne vigye el a víz a kertjüket és a házukat, az azonban egy szívszorító körülményre csak most derült fény.

Marika néni, mielőtt férjével kiment, hogy újra maguk oldják meg a megáradt patak megtisztítását, felhívta telefonon a polgármestert és azt mondta neki: „most gyere ide, és nézd meg, miért könyörgünk már évek óta” – mondta el lapunknak egy helyi lakos, miközben az elhunyt asszony fia ugyanezt a tényt erősíti meg.

Sípos Ferenc polgármester azonban már csak akkor ért a helyszínre, amikor az asszonyt megpróbálták a mentők újraéleszteni. „Nem csodálom azt sem, hogy felhívta, azt sem, hogy aztán Lajos bácsival a vihar elmúltával maguk próbálták megoldani a bajt. Ki ne védené a házát, kertjét? A településeken futó patakok valóban nagyon keskenyek, de az esőzések alkalmával több száz hektárról zúdul le beléjük a víz, azt kéne, hogy továbbvezessék, medreik azonban erre alkalmatlanok, így a helyiek kertjét állandóan elönti a víz. Olvastam, hogy a polgármester szerint 3 évente egyszer fordul elő ilyesmi, de ez nem igaz. Ez sajnos majdhogynem heti szinten probléma itt” – mondta lapunknak egy helybeli.

Fotó: Bors

De ezt mondta maga a polgármester is, igaz még 2017-ben. Abban az évben nyert ugyanis településük 120 millió forintot a csapadékvíz elvezetési problémák megoldására.

„Az elmúlt évek esőzései sajnos jelentős károkat okoztak a településen, ezért is volt kiemelten fontos ez a pályázat. Az előkészületek hamarosan megkezdődnek, számításaink szerint jövő tavasszal kezdődhetnek meg a munkálatok” – jelentette meg a helyi lapban a saját maga által írt cikket a polgármester 2017. júliusában. A 120 millióval azonban azóta sem történt semmi, a település költségvetési jegyzőkönyve szerint értékpapírban tartják. Igaz, idén kiírtak a csapadékvíz elvezetésre egy közbeszerzést, de az eredménytelenül zárult. Telefonon elértük Sipos Ferenc polgármestert, aki az ominózus telefonhívásról nem kívánt nyilatkozni, kérdésünkre, hogy van-e lelkiismeret-furdalása, nem válaszolt. A pályázati pénzzel kapcsolatban azt mondta, szó sincs arról, hogy értékpapírban tartanák a pénzt, az összeg szerinte elkülönített számlán van. Azt mondja, a megnövekedett építőipari árak miatt nem volt elég a pénz, a legkedvezőbb árajánlat is 165 millió forint volt. „Most tudunk beadni egy kérelmet, pluszforrásra van még szükségünk” – indokolta, hogy miért ülnek a pénzen 3 éve.

Kedden egész nap gyertyagyújtással emlékeztek a tragikusan elhunyt Marika nénire, estére férje, Lajos bácsi rosszul lett és a mentőknek kellett elvinni. Információink szerint már jobban van.

És ezeket olvastad már?