Magyar Péter a feleségével "agresszív, megfélemlítő, fenyegető" volt

POLITIK
Létrehozva: 2020.07.11.

Tombol a járvány a szomszéd országokban: Most kell újra fegyelmezettnek lenni!

Több embert is megfertőzött egy „covid-szkeptikus” román ápolónő – a hasonló fegyelmezetlenségek miatt az összes környező országban súlyosabb a járvány, mint nálunk. De Magyarországon is újabb szigorítások jönnek, mert meg kell akadályozni, hogy külföldről megint behurcolják a járványt. Utazni szabad, de itthon sokkal biztonságosabb nyaralni.

Magyarország még mindig a biztonság szigetének számít: nálunk sikerült megfékezni a járványt az emberek fegyelmezettségének és az időben meghozott intézkedéseknek köszönhetően. A szomszédos országokban mindenhol megint meredeken emelkedik a járványgörbe, annyi az új fertőzött, mint az április-májusi csúcs idején. Romániában például napi 600 új beteg van, pedig ott még tavasszal sem volt ennyi.

Magyarországon sikerült „ellaposítanunk a jáványgörbét”: alig vannak új megbetegedések.

Hogy ez továbbra is így maradjon, meg kell akadályoznunk, hogy megint behurcolják külföldről a járványt, és továbbra is fegyelmezettnek kell maradnunk: fontos a maszkviselés a közösségi terekben és a távolságtartás. A kormány is tervez bizonyos szigorításokat, az operatív törzs péntek délig tett erre javaslatokat. A pontos intézkedéseket lapzártánkig még nem jelentették be.

Fontos: a legbiztonságosabb továbbra is Magyarországon nyaralni, mert aki külföldre megy, kockáztatja a karantént vagy azt, hogy ő maga hozza haza a vírust. Az is nagyon fontos, hogy betartsuk a hatóságok kéréseit: most kell igazán fegyelmezettnek maradnunk, nehogy nálunk is megint berobbanjon a járvány!

A többség belföldi pihenést tervez

Hatezer embert kérdezett meg utazási terveiről a Netrisk.hu portál, és kiderült: több mint felük a nyár végére vagy őszre tervez csak utazást, 18 százalék pedig csak jövőre kel útra. A nyaralni indulók 56 százaléka az országhatárokon belül marad.

Az óvatosság az utasbiztosításokon is látszik: mindössze 12 százalékuk kötött repülős utazásra, szemben a tavalyi 35-40 százalékos aránnyal. Egyre több biztosító kínál olyan utasbiztosítást, ami például megtéríti a karanténintézkedések miatt felmerülő többletköltséget vagy arra az esetre is fedezetet nyújt, ha az utas indulás előtt kapja el a vírust és emiatt kell lemondania az utat.

Románia

Teszt nélkül hazamentek, maszk nélkül dolgozik az asszisztensnő

600-nál több a napi fertőzött Romániában, szerdán és csütörtökön is rekordot döntött az új esetek száma, sokan vannak az intenzív osztályokon. A román miniszterelnök a fegyelmezetlenséggel magyarázta a hirtelen megnövekedett számokat. Nem hitt a vírusban egy temesvári asszisztensnő – hét embert fertőzött meg. A nő a munkáját védőfelszerelés nélkül végezte, 3 kollégája és 4 betege lett koronavírusos miatta. Maros megyében negatív teszt nélkül is elhagyhatta a kórházat 52 fertőzött. A román tengerparton nagyon sokan buliznak éjszakánként. A román epidemiológiai társaság elnöke augusztusra napi 800 esetet jósol, ha nem tartják be az emberek a járványügyi szabályokat.

Így nő a fertőzöttek száma Romániában

Szerbia

Tüntettek a kijárási korlátozás ellen

Szerbiában megteltek a kórházi ágyak, napi 300 felett van az új esetek száma. „Nem lenne szükség az új intézkedésekre, ha betartottuk volna az általános óvintézkedést” – mondta a szerb közegészségügyi intézet igazgatóhelyettese. Szerbiában nem fokozatosan oldották fel a korlátozásokat, hanem egyik napról a másikra lehetett tömegrendezvényeket tartani az országban. Most újabb korlátozások jönnek, de brutális tömegtüntetéseket tartottak ellenük.

Szerbiában is látványosan emelkedik a koronavírus-betegek száma

Ausztria

Óvodákat kellett bezárni

Újra szigorúbb az ellenőrzés az osztrák-magyar határon. Pénteken egy hétre bezárták az iskolákat és az óvodákat Felső-Ausztriában, miután egy keresztény közösségben Linz mellett gócpont alakult ki.

Fotó: AFP

Horvátország

Behurcolták a járványt, Dél-Dalmácia gócpont

Az országban két hónapig szinte nem volt járvány: stabilan kevés volt az esetszám, 0-3 között mozgott. Ám berobbant a nyár, és a szomszédos országokból sok turista indult el a horvát tengerpartra, így megint kiújult a járvány, napi 50-100 beteget találnak. Dél-Dalmácia és Zágráb környékén vannak gócpontok. Fontolgatják a gyülekezés korlátozását és a rendezvények betiltását.

Horvátországban a júliusi szezonnyitással drasztikusan nőtt a fertőzöttek száma

Görögország

Hirtelen újra felütötte a fejét a járvány, miután a hét közepén 43 embernél mutatták ki a vírust. Többségük turista volt, így a görögökhöz is mások hurcolták be a járványt... Mivel a fertőzött turisták közül 20 szerb, a görögök ismét nem engedik be országukba a szerbeket.

Görögországban két hónap alatt mintegy ezer ember fertőződött meg koronavírussal

Albánia

Náluk most robbant be igazán a járvány, napi 100-hoz közelít az új fertőzöttek száma, ami kétszer annyi, mint az első, tavaszi csúcs idején. Albániában is rengeteg a fegyelmezetlenség.

Fotó: AFP

Az imákon nem tartják a távolságot, és hatalmas tömegtüntetéseket tartottak – most éppen a szexuális erőszak ellen, de nem a legmegfelelőbb pillanatban…

Bulgária

Most robban be igazán a járvány a tavaszi mini-csúcs után: pénteken rekordot döntött a fertőzöttek száma 330 esettel, és már hetek óta napi 300 körül van a fertőzöttek száma – pont a legrosszabbkor, a turistaszezon kellős közepén… A bolgárok sem fegyelmezettek: óriási rasszizmusellenes tömegtüntetéseket tartottak, a szakemberek szerint a legrosszabbkor, a nagy tömegtüntetésekkel ugyanis berobbantották a járványt. A focimeccsekkel is megjárták: 5 játékos és 50 szurkoló kapta el a koronavírust a bolgár kupát megnyerő Lokomotiv Plovdiv ünneplésekor.

Bulgária: nyár, tengerpart, és rekordszámú megbetegedés

Csehország

Bár a csehek nemrég ünnepélyesen „elbúcsúztatták”” a koronavírust egy hatalmas tömegrendezvénnyel, 5000 fős vacsorával a prágai Károly-hídon, náluk is megint tarol a járvány: júliusban folyamatosan napi 100 körüli az új esetek száma, de volt olyan nap, amikor több mint 300 igazolt fertőzöttet találtak. Úgy tűnik, a csehek korán ünnepeltek, ráadásul pont egy tömegrendezvénnyel...

A nyár beköszöntével Csehországban is megugrott a fertőzöttek száma

Szlovákia

Megint kiugróan magas az új fertőzöttek száma Szlovákiában: szerdán 53 betegnél mutattak ki a kórt, az áprilisi csúcs óta nem volt ennyi beteg egyetlen napon sem az országban. Így a sokáig lapos szlovák járványgörbe ismét kezd meredekre váltani...

Fotó: AFP

Ukrajna

Súlyos a helyzet, napi 800 fertőzött

819-el nőtt a fertőzöttek száma csütörtökön. Az új megbetegedettek fele egészségügyi dolgozó. Mivel ott a helyi hatóságok helyi szinten dönthetnek a korlátozásokról, azok nem egységesek az országban. Ahol elkezdtek kulturális eseményeket, rendezvényeket szervezni, ott megnőtt az esetek száma. A betegek száma alapján a magyarlakta Kárpátalja a küszöbén áll annak, hogy visszatérjen a karantén legelső fázisához.

Ez is érdekelhet

origo.hu

NATO-tagok fenyegették meg Magyarországot

origo.hu

Bezárta a lakásba Varga Juditot a tomboló Magyar Péter

mindmegette.hu

Így lesz gyönyörű és tekervényes a foszlós, ünnepi kakaós kalács

magyarnemzet.hu

Kiderültek a részletek Magyar Péter és Varga Judit veszekedéséről, ez van a rendőri jelentésben

ripost.hu

Csillogtak a szemek: talpig feketében, nem akárhol jelent meg Benedek Tibor özvegye, Epres Panni

origo.hu

Leleplező vallomások: Zelenszkij teljesen megőrült, kirobbanthatja a III. világháborút

mindmegette.hu

Megvan a titkos recept: ebből a tésztából készül minden az albán pékségekben!

she.life.hu

A felfázás mögött több van, mint gondolnád ( hirdetés)

ripost.hu

Ha erről lemaradsz nem látod többször: ekkor nézz fel az égre a különleges látványért

life.hu

Kommunikálj nyíltan és őszintén: ne hagyd, hogy emiatt tönkremenjen a párkapcsolatod (hirdetés)

ripost.hu

Itt a bizonyíték: a földönkívüliek már itt vannak

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Hová lett a pénz? Csődben a város, Budapest baloldali vezetése a duplájára nőtt iparűzési adót is eltüntette

INSIDER

Jonathan 94 tagú német-afrikai családja után évente 1,5 millió eurót markol fel a német államtól

INSIDER

Hatalmas nyomás alatt a lengyel kormány: az év legnagyobb tüntetésére készülnek a gazdák

INSIDER

Emmanuel Macron összevissza beszél, háborúba sodorná Európát

INSIDER

Jó hír a nyugdíjasoknak: újabb kedvezmény érkezik

INSIDER

"Senkinek sem kívánom ezt a fájdalmat" – horrorbaleset helyszínén történt újabb tragédia Csótnál

INSIDER

Mindenki erre várt már: hatalmas fordulat áll be időjárásunkban

INSIDER

"Mi lesz így a kislányával?" - 4 éves gyermeket hagyott maga után Szabina