Létrehozva: 2020.07.11.

Tombol a járvány a szomszéd országokban: Most kell újra fegyelmezettnek lenni!

Több embert is megfertőzött egy „covid-szkeptikus” román ápolónő – a hasonló fegyelmezetlenségek miatt az összes környező országban súlyosabb a járvány, mint nálunk. De Magyarországon is újabb szigorítások jönnek, mert meg kell akadályozni, hogy külföldről megint behurcolják a járványt. Utazni szabad, de itthon sokkal biztonságosabb nyaralni.

Magyarország még mindig a biztonság szigetének számít: nálunk sikerült megfékezni a járványt az emberek fegyelmezettségének és az időben meghozott intézkedéseknek köszönhetően. A szomszédos országokban mindenhol megint meredeken emelkedik a járványgörbe, annyi az új fertőzött, mint az április-májusi csúcs idején. Romániában például napi 600 új beteg van, pedig ott még tavasszal sem volt ennyi.

Magyarországon sikerült „ellaposítanunk a jáványgörbét”: alig vannak új megbetegedések.

Hogy ez továbbra is így maradjon, meg kell akadályoznunk, hogy megint behurcolják külföldről a járványt, és továbbra is fegyelmezettnek kell maradnunk: fontos a maszkviselés a közösségi terekben és a távolságtartás. A kormány is tervez bizonyos szigorításokat, az operatív törzs péntek délig tett erre javaslatokat. A pontos intézkedéseket lapzártánkig még nem jelentették be.

Fontos: a legbiztonságosabb továbbra is Magyarországon nyaralni, mert aki külföldre megy, kockáztatja a karantént vagy azt, hogy ő maga hozza haza a vírust. Az is nagyon fontos, hogy betartsuk a hatóságok kéréseit: most kell igazán fegyelmezettnek maradnunk, nehogy nálunk is megint berobbanjon a járvány!

A többség belföldi pihenést tervez

Hatezer embert kérdezett meg utazási terveiről a Netrisk.hu portál, és kiderült: több mint felük a nyár végére vagy őszre tervez csak utazást, 18 százalék pedig csak jövőre kel útra. A nyaralni indulók 56 százaléka az országhatárokon belül marad.

Az óvatosság az utasbiztosításokon is látszik: mindössze 12 százalékuk kötött repülős utazásra, szemben a tavalyi 35-40 százalékos aránnyal. Egyre több biztosító kínál olyan utasbiztosítást, ami például megtéríti a karanténintézkedések miatt felmerülő többletköltséget vagy arra az esetre is fedezetet nyújt, ha az utas indulás előtt kapja el a vírust és emiatt kell lemondania az utat.

Románia

Teszt nélkül hazamentek, maszk nélkül dolgozik az asszisztensnő

600-nál több a napi fertőzött Romániában, szerdán és csütörtökön is rekordot döntött az új esetek száma, sokan vannak az intenzív osztályokon. A román miniszterelnök a fegyelmezetlenséggel magyarázta a hirtelen megnövekedett számokat. Nem hitt a vírusban egy temesvári asszisztensnő – hét embert fertőzött meg. A nő a munkáját védőfelszerelés nélkül végezte, 3 kollégája és 4 betege lett koronavírusos miatta. Maros megyében negatív teszt nélkül is elhagyhatta a kórházat 52 fertőzött. A román tengerparton nagyon sokan buliznak éjszakánként. A román epidemiológiai társaság elnöke augusztusra napi 800 esetet jósol, ha nem tartják be az emberek a járványügyi szabályokat.

Így nő a fertőzöttek száma Romániában

Szerbia

Tüntettek a kijárási korlátozás ellen

Szerbiában megteltek a kórházi ágyak, napi 300 felett van az új esetek száma. „Nem lenne szükség az új intézkedésekre, ha betartottuk volna az általános óvintézkedést” – mondta a szerb közegészségügyi intézet igazgatóhelyettese. Szerbiában nem fokozatosan oldották fel a korlátozásokat, hanem egyik napról a másikra lehetett tömegrendezvényeket tartani az országban. Most újabb korlátozások jönnek, de brutális tömegtüntetéseket tartottak ellenük.

Szerbiában is látványosan emelkedik a koronavírus-betegek száma

Ausztria

Óvodákat kellett bezárni

Újra szigorúbb az ellenőrzés az osztrák-magyar határon. Pénteken egy hétre bezárták az iskolákat és az óvodákat Felső-Ausztriában, miután egy keresztény közösségben Linz mellett gócpont alakult ki.

Fotó: AFP

Horvátország

Behurcolták a járványt, Dél-Dalmácia gócpont

Az országban két hónapig szinte nem volt járvány: stabilan kevés volt az esetszám, 0-3 között mozgott. Ám berobbant a nyár, és a szomszédos országokból sok turista indult el a horvát tengerpartra, így megint kiújult a járvány, napi 50-100 beteget találnak. Dél-Dalmácia és Zágráb környékén vannak gócpontok. Fontolgatják a gyülekezés korlátozását és a rendezvények betiltását.

Horvátországban a júliusi szezonnyitással drasztikusan nőtt a fertőzöttek száma

Görögország

Hirtelen újra felütötte a fejét a járvány, miután a hét közepén 43 embernél mutatták ki a vírust. Többségük turista volt, így a görögökhöz is mások hurcolták be a járványt... Mivel a fertőzött turisták közül 20 szerb, a görögök ismét nem engedik be országukba a szerbeket.

Görögországban két hónap alatt mintegy ezer ember fertőződött meg koronavírussal

Albánia

Náluk most robbant be igazán a járvány, napi 100-hoz közelít az új fertőzöttek száma, ami kétszer annyi, mint az első, tavaszi csúcs idején. Albániában is rengeteg a fegyelmezetlenség.

Fotó: AFP

Az imákon nem tartják a távolságot, és hatalmas tömegtüntetéseket tartottak – most éppen a szexuális erőszak ellen, de nem a legmegfelelőbb pillanatban…

Bulgária

Most robban be igazán a járvány a tavaszi mini-csúcs után: pénteken rekordot döntött a fertőzöttek száma 330 esettel, és már hetek óta napi 300 körül van a fertőzöttek száma – pont a legrosszabbkor, a turistaszezon kellős közepén… A bolgárok sem fegyelmezettek: óriási rasszizmusellenes tömegtüntetéseket tartottak, a szakemberek szerint a legrosszabbkor, a nagy tömegtüntetésekkel ugyanis berobbantották a járványt. A focimeccsekkel is megjárták: 5 játékos és 50 szurkoló kapta el a koronavírust a bolgár kupát megnyerő Lokomotiv Plovdiv ünneplésekor.

Bulgária: nyár, tengerpart, és rekordszámú megbetegedés

Csehország

Bár a csehek nemrég ünnepélyesen „elbúcsúztatták”” a koronavírust egy hatalmas tömegrendezvénnyel, 5000 fős vacsorával a prágai Károly-hídon, náluk is megint tarol a járvány: júliusban folyamatosan napi 100 körüli az új esetek száma, de volt olyan nap, amikor több mint 300 igazolt fertőzöttet találtak. Úgy tűnik, a csehek korán ünnepeltek, ráadásul pont egy tömegrendezvénnyel...

A nyár beköszöntével Csehországban is megugrott a fertőzöttek száma

Szlovákia

Megint kiugróan magas az új fertőzöttek száma Szlovákiában: szerdán 53 betegnél mutattak ki a kórt, az áprilisi csúcs óta nem volt ennyi beteg egyetlen napon sem az országban. Így a sokáig lapos szlovák járványgörbe ismét kezd meredekre váltani...

Fotó: AFP

Ukrajna

Súlyos a helyzet, napi 800 fertőzött

819-el nőtt a fertőzöttek száma csütörtökön. Az új megbetegedettek fele egészségügyi dolgozó. Mivel ott a helyi hatóságok helyi szinten dönthetnek a korlátozásokról, azok nem egységesek az országban. Ahol elkezdtek kulturális eseményeket, rendezvényeket szervezni, ott megnőtt az esetek száma. A betegek száma alapján a magyarlakta Kárpátalja a küszöbén áll annak, hogy visszatérjen a karantén legelső fázisához.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szívszorító titkok és keserűségek Haumann Péter életében és halálában

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

Erdélyi Mónika már feladta a reményt – Jákob Zoltán közbelépett

magyarnemzet.hu

Orosz–ukrán háború: Moszkva ütemet vált az ukrán fronton

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

hirtv.hu

A Ruszwurm Kft. szerint folyamatosan fizetik az I. kerületi önkormányzatnak a használati díjat + videó

origo.hu

Megfejthették a fáraó átkát: kiderült, mi ölte meg a sírt felnyitó kutatókat

ripost.hu

Robban a karalábészezon: Mutatjuk a legfinomabb receptet

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Bőnyi iskolai dráma: sokkot kapott a késelő kislány apja - Videó

INSIDER

Döbbenetes felfedezés: baktériumok lehetnek a reggeli kávédban

INSIDER

Időjárás: Ebben nem lesz köszönet, jégesővel csap le itt a hirtelen lehűlés!

INSIDER

„Meg kellett szülnöm a halott fiamat” – Halálos kórral küzd Dia, a négygyermekes anyuka