INSIDER

Több tízezer magyar nem törődik a járvánnyal Horvátországban

Sok szakember attól tart, hogy a külföldi vakációt választó magyarok miatt durran be itthon ismét a koronavírus-járvány. A Ripost megtudta: július második hetében több mint 11 ezer honfitársunk nyaral Horvátországban – ott, ahol a friss fertőzöttek száma elérte az áprilisi csúcsot.
  • Szerző: Ripost

„A magyar ember olyan, hogy ha nem látja egy évben legalább egyszer a tengert, börtönben érzi magát, de most inkább válasszuk a Balatont” – mondta pénteki rádióinterjújában Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint csak rajtunk múlik, beengedjük-e a vírust. „Nem a háborút nyertük meg, csak a csatát” – mondta.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Az összes szomszédunknál megint nőni kezdett a fertőzöttek száma, sőt a szlovén kormány Horvátországot, Csehországot és Franciaországot is levette a biztonságos országok listájáról.

Újra kezd bedurvulni a koronavírus-járvány Horvátországban (Forrás: Johns Hopkins CSSE)

De a külföldi riasztó adatok nem rettentették el a magyarok egy részét attól, hogy külföldön vakációzzon. Már most rengeteg magyar tartózkodik Horvátországban.

Horvátország, Moscenicka Draga – tavaly még óriási volt a tömeg (Fotó: Northfoto)

A Horvát Idegenforgalmi Közösség úgy tájékoztatta a -ot, hogy jelenleg 11 400 magyar van kint Horvátországban. A legnépszerűbb helyek: Vir-sziget, Rab-sziget, Lopar, Rovinj és Crikvenica. Idén június 30-ig 31 172 magyar turista járt Horvátországban, a járványhelyzet ellenére.

Több járatot sem indít Horvátországba a skandináv légitársaság

A pandémia és a csökkent kereslet miatt több járatát sem indítja el Horvátországba a Scandinavian Airlines. A croatianaviation.com értesülései szerint a légitársaság törölte júliusi úti céljai közül Dubrovnikot, s bár úgy tervezte, hogy idén felveszi a térképére Zadart, ez most elmarad a koronavírus miatt.

Ne feledjük: itthon a koronavírus-járvány egy külföldről behurcolt esettel indult tavasszal.

De a külföldi nyaralásnak nem csak az a kockázata, hogy elkapjuk és hazahurcoljuk a koronavírust. Sokan talán nem is gondolnak arra, hogy ha a külföldi szálláshelyükön bárki koronavírusos lesz, a hotelben mindenki kéthetes karanténba kerül. Erre pedig az utasbiztosítás sem fizet, csak ha az utazó maga is megfertőződik.

Most, hogy végre fellégezhettünk az eredményes védekezés és a magyar emberek fegyelmezettsége miatt, kár lenne mindezt elrontani, hiszen senki nem akarhatja, hogy újra életbe lépjen a kijárási korlátozás, bezárjanak a strandok, az éttermek és egyéb helyek. Utazni jó, ám idén itthon nyaralni a legbiztonságosabb.

Balatonalmádiban minden adott a kellemes nyaraláshoz (Fotó: Bors)

Merkely: aggasztóak a környező országok adatai

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a koronavírus-járványról elmondta, „ami igazán aggasztó: Szerbiában az egymillió lakosra vetített napi új esetszám 44, Ukrajnában 40, a relatíve biztonságosnak hitt Horvátországban 24. A magyarországi csúcsadat 17 volt”.

A professzor szerint ha a magyarok nagy számban utaznak külföldre, megvan arra az esély, hogy Magyarországon is megugrik az esetszám, kisebb gócok kialakulhatnak. Merkely azt üzeni, akinek nem muszáj, ne utazzon külföldre. Aki pedig megy, lehetőleg teszteltesse magát, miután hazaért.

Itthon nem emeltek árat idén a vendéglátósok

Meglepően barátságos árak várják a nyaralni vágyókat a Balatonon. Az átlagos büfékben egy sima lángost például már 550-600 forintért megkaphatunk, de az egytálételek, a gírosz vagy a hekk sem lett drágább, mint tavaly. Egy négytagú család 5000 forintból jól tud lakni a tó partján.

A Velencei tónál hasonló árakkal szembesültünk, lángost már 600 forintért tudunk vásárolni, de nagy slágert jelentenek idén a tó partján a különböző lepények és tócsnik.

Egyre tisztább a Balaton

71 nagy tavat vizsgáltak világszerte a NASA és az amerikai Stanford Egyetem kutatói, és csupán 6-nál javult a vízminőség. A 6 egyike a Balaton, ahol egyre jobb az algahelyzet és a vízminőség.

 

Ripost előfizetés banner

És ezeket olvastad már?