INSIDER

Általában fegyelmezettek a magyarok, de azért vannak kivételek

Lakatos Tibor szerint sok a súlyos szabálysértés, és sokan visszatérő szabályszegők.
  • Szerző: Ripost

Müller Cecília tiszti főorvos elmondta: 585 főre emelkedett a fertőzöttek száma, és további egy személy elhunyt. Ő egy hetvenéves férfi volt, aki szív- érrendszeri betegségben szenvedett, valamint anyagcsere- betegségei is voltak.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

„Egyértelműen növekszik a fertőzöttek száma az egész országban, ez igaz minden településre, hiszen nem tudhatjuk, hogy hol üti fel a vírus a fejét. Nem mindig igazolható a vírus útja”

- emelte ki a tiszti főorvos, aki hozzátette: a fertőződés lehetőségét minden eszközzel próbálják megakadályozni, mindenki tartson távolságot, akkor hagyja el az otthonát, ha az szükséges (pl. munkavégzés).

Akinek van saját autója, inkább azzal járjon munkába! Az utasok helyezkedjenek el a hátsó ülésen! Keressük meg a lehető legrövidebb útvonalat, fertőtlenítsük az autó belsejét, minden felületet, amit megérintünk!

Amint kiszállunk az autóból, mossunk alaposan kezet, majd töröljük át fertőtlenítő géllel!

Érdemes akár kerékpárral is munkába járni, a mozgás előnyös!

Tömegközlekedés esetén igyekezzünk minél rövidebb időt eltölteni a várakozással, a megállóban is tartsunk távolságot, így is próbáljunk meg helyet foglalni! A kapaszkodókat fogjuk meg papír zsebkendővel!

A tisztifőorvos tanácsolta a számítógépek, munkaeszközök, telefonok fertőtlenítését is, ahol pedig van automata kézfertőtlenítő, használjuk naponta többször!

Fotó: Magyar Nemzet

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője elmondta: a hatósági házi karanténok száma meghaladta a 10 ezres számot. Őket 78417 esetben ellenőrizték, és 418 esetben találtak szabálytalanságot. 36 főt figyelmeztettek a karanténra vonatkozó szabályok megsértése miatt, 211 esetben pedig helyszíni bírságot szabtak ki, 341 főt feljelentettek.

Budapest, 2020. március 4.
Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központ vezetõje Fotó: MTI

Az üzletek nyitvatartásával kapcsolatosan 36 tulajdonost figyelmeztettek, 25 esetben helyszíni bírságot szabtak ki, 64 esetben szabálysértési feljelentést tettek.

Lakatos Tibor azt is kiemelte: sajnos nagyon sok (1187) esetben kellett már a kijárási korlátozás kapcsán is figyelmeztetniük a szabályt szegőket, 76 esetben helyszíni bírságot is kiszabtak, 162 esetben pedig feljelentés is született.

„Sok a súlyos szabálysértés, és sokan vannak a visszatérő szabályszegők. A fiatalok például sokszor gyülekeznek még a köztereken”

– emelte ki Lakatos Tibor. Majd azt is elmondta, hogy eddig mintegy 32 esetben indítottak eljárást rémhírterjesztés miatt, 22 esetben pedig közveszéllyel fenyegetés miatt.

Ezenkívül továbbra is sok a csalás: összesen 29 ilyen esetben indítottak büntetőeljárást.

„Sokan próbálnak meg visszaélni ezzel a helyzettel! Próbálunk odafigyelni, de kérjük a lakosságot, körültekintéssel járjanak el vásárláskor!”

– hangsúlyozta Lakatos.

 

 

 

Ripost előfizetés banner

És ezeket olvastad már?