INSIDER

Tábort vertek a hajléktalanok Budapest szívében

Húgyszag, mocsok és kiabáló, részeg hajléktalanok – mindennapos látvány ez a nyolcadik kerületi II. János Pál Pápa téren, ahol valóságos sátortábort vertek. Hiába rimánkodnak Pikó András polgármesternek és a kerületi vezetésnek a helyiek, hogy tegyen valamit, velük szemben a hajléktalanok pártját fogják.
  • Szerző: Ripost

Elképesztő állapotok uralkodnak a nyolcadik kerületi II. János Pál Pápa téren, még kikerülni sem lehet a hajléktalanokat, lakik egy csapat a tér minden sarkában. A rovarhotel mellett bekuckóztak a padra, ágyat vetettek maguknak. Ottjártunkkor a matractorony tetején félmeztelenül olvasott a tér egyik lakója, a felé közeledő kertész pedig úgy kikerülte, mintha köztéri szobor lenne.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

 

A helyiek már megelégelték az áldatlan állapotokat, de eszköztelenek. Inkább más útvonalon mennek haza, áttolják a babakocsit is az utca túloldalára.

Budapest, II. János Pál Pápa tér. Fotó: Ripost

„ Bicskanyitogató, ami itt van a téren! Egyszerűen vérlázító! Itt lakom, de úgy látszik, muszáj elköltöznöm„ – panaszkodik az egyik helyi lakos.

„Az előző vezetés eredményesen felszámolta a parkban alvást, Kocsis Máté idejében elég volt a polgárőrnek szólni és intézkedett. Most? Mintha szelektív lenne a látásuk!” – méltatlankodott a -nak a tér sarkán lakó néni.

 

A kerület egyre züllik, vélekednek, a látvány lehangoló, az emberek nem érzik magukat biztonságban. A házak falát mosdónak használják, köpködnek, a koronavírus második hulláma miatt ez különösen aggasztó.

Fotó: Ripost

„Nem kell több bűz, mocsok, csöves, drogos„ - skandálták a kerületi lakosok a július 18-ai tüntetésen, azóta sem történt előrelépés az ügyben. Rengeteg a panasz, de megoldás helyett csak ígéreteket kapnak.

Karácsony Gergely sem tesz semmit

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere választási programjában szerepelt a hajléktalankérdés megoldása, de megválasztása óta mindössze egy, ezzel kapcsolatos intézkedéséről tudunk: hajléktalanszállót akart nyitni a városháza műemléknek nyilvánított épületében, amit a műemlékvédelmi hatóság nem engedélyezett.

Karácsony Gergely ellenzéki fõpolgármester-jelölt a Pikó András józsefvárosi ellenzéki polgármesterjelölttel közösen tartott kampányrendezvényen, a VIII. kerületi II. János Pál pápa téren 2019. szeptember 4-én.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Tilos az utcán élni

Az egész országban tilos az utcán lakni 2018. október 15-e óta. A rendőr először figyelmezteti azt, aki életvitelszerűen tartózkodik közterületen. Akit 90 napon belül harmadszor is figyelmeztetnek, az ellen szabálysértési eljárás indul. A cél nem a büntetés, hanem az életek védelme.

Ha a hajléktalan nem tudja elhelyezni az ingóságait, akkor a helyi önkormányzat vagy a rendőrség feladata azok megőrzése, tárolása.

Megkerestük a Budapesti Rendőr-főkapitányságot, milyen gyakran kell eljárniuk amiatt, hogy hajléktalanok életvitelszerűen laknak az utcán, de arról tájékoztattak, hogy ilyen szempont szerinti statisztikát nem vezetnek.

“A Budapesti Rendőr-főkapitányság a közbiztonság fenntartása érdekében mindent megtesz a közterületek rendjének biztosítása érdekében és állandó közterületi jelenlétet biztosít a fővárosban, beleértve ebbe Józsefvárost is” – közölték.

A helyi önkormányzat a Menhely Alapítványnak adja a pénzt

Megkérdeztük a józsefvárosi önkormányzatot, miért nézik tétlenül, hogy a II. János Pál Pápa teret belakják a hajléktalanok. Válaszukban azt írták, biztosítják a nappali melegedő ellátást és megerősítik az utcai szociális munkát. Kifejezetten a II. János Pál pápa téren ellátandó többletfeladat, utcai szociális munka céljából 3 millió forintos támogatásban részesítik a Menhely Alapítványt. Az alapítvány elnöke egyébként az ellenzék korábbi polgármester-jelöltje, dr. Győri Péter.

Azzal kapcsolatos kérdésünkre, nem tartják-e járvány idején fertőzésveszélyesnek a téren lévő állapotokat, kifejtették: annak érdekében, hogy csökkentsék a fertőzés kockázatát, a fővárosi önkormányzat a saját tulajdonában álló VIII. kerület Kőbányai út 22. szám alatt található lakóépületének 71 üres lakását és 3 tárolóját a Budapesti Módszertani és Szociális Központ és Intézményei ingyenes használatába adta.

De akkor miért élnek összezsúfolva, a főváros szívében vert táborban a hajléktalanok?

Lenne megoldás, mégsem tesznek semmit

A kormány megteremtette a jogi feltételeit annak, hogy a hajléktalanokat megfelelő gondoskodás mellett az utcáról ellátó központokba lehessen terelni. Elegendő éjszakai szálláshely és nappali melegedő van, tisztálkodási és étkezési lehetőséggel. Korábban a közterület-felügyelők és a rendőrök határozottabban felléptek azokkal szemben, akik közterületen rendezkedtek be lakhatásra. A információi szerint azonban a főváros és a belső kerületek ellenzéki polgármesterei azt kérték: “ne vegzálják” az utcán élőket.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?