INSIDER

Vita a családban: mit tehet a szülő, ha a tini nem akar oltást?

Május 10-én megkezdődik a 16-18 éves korosztály oltása, de vajon mit tehet a szülő, ha a tini nem akar oltást? Dr. Rusz Edit pszichológus tanácsot ad a konfliktus feoldására.
  • Szerző: Ripost

Május 10-étől már oltják a 16-18 éves korosztályt. Ez sok családban vitát szül. Dr. Rusz Edit pszichológus szerint azonban ez a konfliktus kezelhető. A doktornő arra is választ ad, mit tehet a szülő, ha a tini nem akar oltást.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Dr. Rusz Edit szerint egy jó szülő-gyerek kapcsolatban feloldható a konfliktus az oltakozással kapcsolatos vitában (Fotó: Facebook)

Dr. Rusz Edit szerint feloldható ez a szülő-gyermek konfliktus. „Egy jó kapcsolatú szülő-gyermek páros esetében van rá esély, hogy feloldják az abból adódó konfliktust, ha a tini nem akar oltást” – mondja a szakember. Hozzáteszi, itt az alapkérdés az, hogy milyen a kapcsolata a szülőknek a gyerekkel.

„Egy tini már önálló, autonóm lény, aki sok esetben saját maga szereti meghozni a döntéseit és ebbe nem akarja bevonni a szüleit. Ennek ellenére egy szerető családban, ahol működik a kommunikáció, van néhány eszköz a szülők kezében, amelyekkel befolyásolhatják a döntését”mondja a pszichológus.

Megfelelő tájékoztatással a szülők eloszlathatják az oltásellenes tévhiteket és így elkerülhetők a családi viták is (Fotó: Shutterstock)

Így segíthet a szülő jó döntést hozni

Rusz Edit szerint igyekezni kell eloszlatni az oltásellenes tévhiteket.

Lehet utalni rá, hogy annak idején is minden gyerek kapott védőoltásokat a gyermekbetegségek ellen.

Meg kell próbálni összeszedni azokat az információkat, amelyek szakemberektől származnak és rámutatnak az oltás előnyeire.

Különböző, az interneten bemutatott ábrákkal, híranyagokkal felvilágosítást adhatunk arról, hogy mi történik a szervezetben, amikor beoltanak minket.

El lehet mondani, hogy milyen csodálatos módon tudja használni a szervezetünk az oltóanyagot a védelmünkben.

Rámutathatunk arra, hogy azok, akik nem oltatják be magukat, tünetmentes vírushordozóként még megfertőzhetnek másokat is.

Emeljük ki, hogy az oltással lehetősége van megvédeni a családtagjait, barátait és természetesen önmagát a koronavírus-fertőzés súlyos következményeitől és akár a haláltól is.

A szakember azt azonban hangsúlyozza, hogy a szülőknek nem szabad ráerőszakolni a gyermekükre a saját véleményüket. „Tiszteletben kell tartani a gyermekek döntését, hiszen egy 16-18 éves korú személy már saját, másoktól független döntést is hozhat”.

Dr. Mangó Gabriella háziorvos arra hívja fel a figyelmet, hogy a gyerekeknél is megvannak a koronavírus utáni tünetek.

Dr. Mangó Gabriella (Olvasói fotó)

„A bőrtünetek, tömeges hajhullás, pszichés problémák, depresszió, szorongás, figyelemzavar mind a fiatalokat is érintő post-Covid tünetek. Ezeket is érdemes a tudomásukra hozni és hangsúlyozni, hogy ezek az oltással elkerülhetők. És bár lehet, hogy a fiatalabbak nagyobb számmal megússzák a betegséget és annak esetleges súlyos következményeit, de az sem elhanyagolható tényező, hogy már teljesen egészséges fiatalok is kerültek lélegeztetőgépre”.

A háziorvos szerint a szülőknek nagyon oda kell figyelni a gyerekükre: ha naponta sokat sír, panaszkodik, akkor felmerülhet, hogy ezek post-Covid tünetek. „Szóba kell ezt hozni, meg kell nyugtatni őket, hogy ez egy post-Covid tünet is lehet. Ha megnevezzük a problémát az már csökkenti a félelmet és segíthet abban is, hogy az oltás felé irányítsuk a gyereket.”

A családorvos tájékoztatással segít

Dr. Bense Tamás családorvos múlt héten a -nak azt mondta: valószínűleg az eddigi oltópontokon fogják beoltani a fiatalokat, de ha szükség van rá, a teljes háziorvosi hálózat készenlétben áll.

Dr. Bense Tamás (Fotó: Ripost)

„Ha kell, eldobunk kapát-kaszát, hogy segítsünk az oltásban, ahogyan eddig is” – fogalmazott a családorvos. Ha bevetik őket, akkor egy átlagos orvosi rendelőben naponta több mint száz fiatalt is be tudnak oltani. Az orvos szerint azonban inkább abban lesz komoly szerepük, hogy növeljék a fiatalok oltási kedvét, és megfelelően informálják őket.

Oltás 01

A 16-18 éves korosztály oltása május 10-én kezdődik (Fotó: Pixabay.com)

„Ők kevesebbet tudnak a Pfizerről, mint az idősebb korosztály, ezért alapos tájékoztatást kell nyújtsunk nekik és a szüleiknek, el kell oszlatnunk az oltásellenes tévhiteket” – mondta a családorvos. „Megfelelő tájékoztatás mellett remélhető, hogy az érintett korosztálynak legalább a fele regisztrál.”

Szülői beleegyezés kell az oltáshoz

Az oltáshoz szükség van a szülő vagy a törvényes képviselő hozzájárulására, a fiataloknak az oltás időpontjára beleegyező nyilatkozattal a kezükben kell érkezniük.

„Amíg ez a szabály, addig csakis szülői beleegyezéssel fogjuk beoltani a gyerekeket” – mondta Bense Tamás. „Az is nyilvánvaló, hogy kényszeríteni nem lehet egy 16-18 évest. Ha vita van a törvényes képviselő és a fiatal között, az a legjobb, ha közösen fordulnak a családorvoshoz információért” – javasolja Bense doktor.

Fiatalok is haltak már bele a betegségbe

A brit vírusvariáns megjelenése után két 16 és egy 14 éves fiatal vesztette életét Magyarországon. Rusvai Miklós szerint a tragikus halálesetek is rávilágítanak, hogy a brit vírusvariáns gyorsabban és agresszívebben fertőz, ezért a fiatalok is célkeresztbe kerültek. A virológus bizakodva várta, hogy Izrael után itthon is oltsák a fiatalokat.

Dr. Rusvai Miklós virológus a harmadik hullámról beszélt

Dr. Rusvai Miklós virológus (Fotó: Origo – Talán Csaba)

„Izrael saját maga jelentkezett be a Pfizer tesztországának. A várandósokat és a fiatalokat is elsőként oltották. Egyértelmű volt, hogy amint lehet, mi is oltjuk az említett korosztályt. Ezzel őket és másokat is védünk.”

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?