Létrehozva: 2021.05.05.

Vita a családban: mit tehet a szülő, ha a tini nem akar oltást?

Május 10-én megkezdődik a 16-18 éves korosztály oltása, de vajon mit tehet a szülő, ha a tini nem akar oltást? Dr. Rusz Edit pszichológus tanácsot ad a konfliktus feoldására.

Május 10-étől már oltják a 16-18 éves korosztályt. Ez sok családban vitát szül. Dr. Rusz Edit pszichológus szerint azonban ez a konfliktus kezelhető. A doktornő arra is választ ad, mit tehet a szülő, ha a tini nem akar oltást.

Dr. Rusz Edit szerint egy jó szülő-gyerek kapcsolatban feloldható a konfliktus az oltakozással kapcsolatos vitában (Fotó: Facebook)

Dr. Rusz Edit szerint feloldható ez a szülő-gyermek konfliktus. „Egy jó kapcsolatú szülő-gyermek páros esetében van rá esély, hogy feloldják az abból adódó konfliktust, ha a tini nem akar oltást” – mondja a szakember. Hozzáteszi, itt az alapkérdés az, hogy milyen a kapcsolata a szülőknek a gyerekkel.

„Egy tini már önálló, autonóm lény, aki sok esetben saját maga szereti meghozni a döntéseit és ebbe nem akarja bevonni a szüleit. Ennek ellenére egy szerető családban, ahol működik a kommunikáció, van néhány eszköz a szülők kezében, amelyekkel befolyásolhatják a döntését”mondja a pszichológus.

Megfelelő tájékoztatással a szülők eloszlathatják az oltásellenes tévhiteket és így elkerülhetők a családi viták is (Fotó: Shutterstock)

Így segíthet a szülő jó döntést hozni

Rusz Edit szerint igyekezni kell eloszlatni az oltásellenes tévhiteket. Lehet utalni rá, hogy annak idején is minden gyerek kapott védőoltásokat a gyermekbetegségek ellen. Meg kell próbálni összeszedni azokat az információkat, amelyek szakemberektől származnak és rámutatnak az oltás előnyeire. Különböző, az interneten bemutatott ábrákkal, híranyagokkal felvilágosítást adhatunk arról, hogy mi történik a szervezetben, amikor beoltanak minket. El lehet mondani, hogy milyen csodálatos módon tudja használni a szervezetünk az oltóanyagot a védelmünkben. Rámutathatunk arra, hogy azok, akik nem oltatják be magukat, tünetmentes vírushordozóként még megfertőzhetnek másokat is. Emeljük ki, hogy az oltással lehetősége van megvédeni a családtagjait, barátait és természetesen önmagát a koronavírus-fertőzés súlyos következményeitől és akár a haláltól is. A szakember azt azonban hangsúlyozza, hogy a szülőknek nem szabad ráerőszakolni a gyermekükre a saját véleményüket. „Tiszteletben kell tartani a gyermekek döntését, hiszen egy 16-18 éves korú személy már saját, másoktól független döntést is hozhat”.

Dr. Mangó Gabriella háziorvos arra hívja fel a figyelmet, hogy a gyerekeknél is megvannak a koronavírus utáni tünetek.

Dr. Mangó Gabriella (Olvasói fotó)

„A bőrtünetek, tömeges hajhullás, pszichés problémák, depresszió, szorongás, figyelemzavar mind a fiatalokat is érintő post-Covid tünetek. Ezeket is érdemes a tudomásukra hozni és hangsúlyozni, hogy ezek az oltással elkerülhetők. És bár lehet, hogy a fiatalabbak nagyobb számmal megússzák a betegséget és annak esetleges súlyos következményeit, de az sem elhanyagolható tényező, hogy már teljesen egészséges fiatalok is kerültek lélegeztetőgépre”.

A háziorvos szerint a szülőknek nagyon oda kell figyelni a gyerekükre: ha naponta sokat sír, panaszkodik, akkor felmerülhet, hogy ezek post-Covid tünetek. „Szóba kell ezt hozni, meg kell nyugtatni őket, hogy ez egy post-Covid tünet is lehet. Ha megnevezzük a problémát az már csökkenti a félelmet és segíthet abban is, hogy az oltás felé irányítsuk a gyereket.”

A családorvos tájékoztatással segít

Dr. Bense Tamás családorvos múlt héten a Ripost-nak azt mondta: valószínűleg az eddigi oltópontokon fogják beoltani a fiatalokat, de ha szükség van rá, a teljes háziorvosi hálózat készenlétben áll.

Dr. Bense Tamás (Fotó: Ripost)

„Ha kell, eldobunk kapát-kaszát, hogy segítsünk az oltásban, ahogyan eddig is” – fogalmazott a családorvos. Ha bevetik őket, akkor egy átlagos orvosi rendelőben naponta több mint száz fiatalt is be tudnak oltani. Az orvos szerint azonban inkább abban lesz komoly szerepük, hogy növeljék a fiatalok oltási kedvét, és megfelelően informálják őket.

A 16-18 éves korosztály oltása május 10-én kezdődik (Fotó: Pixabay.com)

„Ők kevesebbet tudnak a Pfizerről, mint az idősebb korosztály, ezért alapos tájékoztatást kell nyújtsunk nekik és a szüleiknek, el kell oszlatnunk az oltásellenes tévhiteket” – mondta a családorvos. „Megfelelő tájékoztatás mellett remélhető, hogy az érintett korosztálynak legalább a fele regisztrál.”

Szülői beleegyezés kell az oltáshoz

Az oltáshoz szükség van a szülő vagy a törvényes képviselő hozzájárulására, a fiataloknak az oltás időpontjára beleegyező nyilatkozattal a kezükben kell érkezniük.

„Amíg ez a szabály, addig csakis szülői beleegyezéssel fogjuk beoltani a gyerekeket” – mondta Bense Tamás. „Az is nyilvánvaló, hogy kényszeríteni nem lehet egy 16-18 évest. Ha vita van a törvényes képviselő és a fiatal között, az a legjobb, ha közösen fordulnak a családorvoshoz információért” – javasolja Bense doktor.

Fiatalok is haltak már bele a betegségbe

A brit vírusvariáns megjelenése után két 16 és egy 14 éves fiatal vesztette életét Magyarországon. Rusvai Miklós szerint a tragikus halálesetek is rávilágítanak, hogy a brit vírusvariáns gyorsabban és agresszívebben fertőz, ezért a fiatalok is célkeresztbe kerültek. A virológus bizakodva várta, hogy Izrael után itthon is oltsák a fiatalokat. Dr. Rusvai Miklós virológus (Fotó: Origo – Talán Csaba) „Izrael saját maga jelentkezett be a Pfizer tesztországának. A várandósokat és a fiatalokat is elsőként oltották. Egyértelmű volt, hogy amint lehet, mi is oltjuk az említett korosztályt. Ezzel őket és másokat is védünk.”

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Hadüzenetet küldhetett Putyinnak ez az ország

origo.hu

Macron az atomfegyverekről beszélt, itt az újabb őrült terv

borsonline.hu

Kínos baki a TV2 forgatásán: Marics Peti olyat hibázott, hogy még a játékot is félbe kellett szakítani

hirtv.hu

Gyurcsány: a Magyar Péter-jelenség többet árt az ellenzéknek, mint a Fidesznek + videó

ripost.hu

"Nem azért igazolták" – Kitálalt Szoboszlairól a magyar focista

vg.hu

Frei Tamás bejelentette: megállapodtak az Aldival

origo.hu

Újabb balos celeb Magyar Péter mögött

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Orbán Viktor fővárosi fejlesztésekről tárgyalt

INSIDER

Két halálos áldozat Alsónémediben: hídról zuhant csatornába a lovaskocsi

INSIDER

Ezreket spórolhatsz az egynapos sztrádamatricával. Mutatjuk, hogyan csináld!

INSIDER

Aggasztó: keresik a 14 éves Natáliát, nagyszülei otthonából tűnt el