Létrehozva: 2020.12.09.

Szlávik János üzent: ezt mondta a koronavírus elleni védőoltásról

Az infektológus szerint látni a járvány végét, de ehhez bizonyos dolgokat meg kell tenni.

Azt javasolja a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének osztályvezető főorvosa, hogy mindenki, aki teheti, kérje a koronavírus elleni védőoltást.

Fotó: Markovics Gábor

Szlávik János szerdán a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában azt mondta, minden oltást pártol, s ha egy betegség ellen kifejlesztenek egy vakcinát, azt mindenkinek érdemes beadatnia. Emlékeztetett, a feketehimlő éppen az oltás segítségével tűnt el, s hamarosan megszűnhet a gyermekbénulás is – írja az MTI.

„Úgyhogy infektológusként csak azt mondhatom, hogy mindenki, aki teheti, vegye fel a védőoltást, még akkor is, ha tudom, hogy ez a betegség igazából az idős, beteg emberekre veszélyes„ – hangsúlyozta a koronavírus-vakcina kapcsán.

Hozzátette, az ország sok millió vakcinát kötött le azért, hogy ezek mihamarabb eljussanak az emberekhez. Ehhez azonban az kell, hogy a polgárok megértsék, az oltások hasznosak, jók, és nem rendelkeznek azokkal a súlyos mellékhatásokkal, amelyeket az oltástagadók hangoztatnak.

Szlávik János nagyon valószínűnek tartja, hogy a korábban meghozott kormányzati intézkedések hatására javulni fog a járványhelyzet Magyarországon. Azt mondta, az utóbbi időszakban egy kicsit csökkent az azonosított esetek száma és kevesebb halálesetet regisztráltak, bár – úgy tűnik – a kórházakban többen fekszenek. Hozzátette, a járvány alakulását érdemes a heti adatok alapján követni, hiszen ebből jobban kirajzolódnak a tendenciák, így majd egy hét múlva látszik, hogy valóban javult-e a helyzet.

A főorvos a közelgő ünnepekről azt mondta, ha lehet, több család ne ünnepeljen együtt, mert nem lehet tudni, ki az, aki tünetmentesen, de hordozza a vírust.

„Látni a járvány végét! Az emberekben tudatosítani kell, hogy ez egy átmeneti időszak, meg kell tudni állnunk bizonyos dolgokat azért, hogy aztán jövő nyárra újra visszatérhessen a normális életünk” – emelte ki az infektológus.

A védelmi szabályokat továbbra is be kell tartani. A szakemberek folyamatosan azon dolgoznak, hogy elérhető legyen a magyar lakosság számára is a megbízható vakcina – hangzott el az Operatív Törzs szerdai tájékoztatóján.

Kiss Róbert alezredes az Operatív Törzs szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, szerdán reggel hat órakor megnyitották a személyforgalom biztosítására a tornanádaskai határátkelőt a szlovák-magyar határon. A schengeni határokon egyébként több tucat helyen biztosítják az átkelést. 219 személlyel szemben intézkedtek az elmúlt 24 órában maszkviselési kötelezettség megszegése miatt. 88 személy számára szabtak ki helyszíni bírságot. Kereskedelmi üzletekben és területükön 17 személlyel szemben szabtak ki büntetést. Egy vendéglátóhelyet Kisszálláson bezárattak három napra. 48 intézkedés volt a tranzitálási szabályok megszegése miatt. 17 989 ellenőrzés volt a hatósági házi karanténban lévő személyeknél.

Nagy a bizalom a védőoltások iránt

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője arról beszélt, hogy a védelmi szabályokat továbbra is be kell tartani. Szólt arról is, hogy a járványhelyzet stresszt, szorongást válthat ki, és ez a következő időszakban erősödhet is. Kiemelte, a védőoltás jelenti a specifikus védekezést. A szakemberek folyamatosan azon dolgoznak, hogy elérhető legyen a magyar lakosság számára is a megbízható vakcina. A vakcinák bizonyították, hogy számos betegség van, ami az oltásokkal megelőzhető. Széleskörű bizalom jellemzi az oltásokat Magyarországon – hangsúlyozta.

Betartják a szabályokat

Kiss Róbert kérdésre azt mondta, hogy az emberek jelentős része érti, és be is tartja a védekezési intézkedéseket. Galgóczi Ágnes szólt arról is, hogy a textilmaszkok többször is felhasználhatóak, de mosással és vasalással kell őket kezelni. Még nincs engedélyezett oltás Magyarországon, de amint lesz ilyen, akkor mindenki számára elérhető lesz, hogy milyen reakciókat okozhat a védőoltás - mondta kérdésre Galgóczi Ágnes.
Hétfő este óta lehet regisztrálni a koronavírus elleni vakcinára a kormány által létrehozott honlapon. Ez azért is fontos, mert így fel lehet mérni, hogy mekkora az igény az oltásra, amelyet először az egészségügyi dolgozók, az idősek és a krónikus betegek kapnak meg. Széles körben a jövő év első negyedévében lesz elérhető a vakcina, akkor kezdődhet a tömeges oltás. Nemcsak egy, hanem többfajta oltóanyag is Magyarországra érkezik, ezek közül az orosz Szputnyik V, a Pfizer, a CureVac és az AstraZeneca készítménye lehet majd az első. Fontos, hogy legalább a lakosság 60 százaléka beoltassa magát, hiszen a vírus ellen ez az egyetlen hatásos ellenszer, és így térhet vissza az élet a megszokott kerékvágásba.

Már a jövő év elején indulhat a tömeges oltás

Hétfőn este sikeresen elindult a honlap, amelyen keresztül mindenki regisztrálhat a koronavírus elleni vakcinára. Mindez néhány perc alatt egyszerűen megtehető a név, lakcím, életkor, elérhetőségek, valamint a TAJ-szám megadásával. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára Facebook-oldalán jelentette be a hírt, hozzátéve, hogy az oltás akkor kezdődik, amikor megvan a megfelelő, biztonságos, a magyar hatóságok által engedélyezett vakcina. Eddigi adatok szerint a kormány összességében 17,5 millió vakcinát kötött le, amint megérkezik az engedély, indulhat az oltás is. Az Operatív Törzs keddi ülésén arról is szó esett, hogy a tömeges oltás fázisa mikor indulhat majd, hiszen első körben a veszélyeztetett korosztály, a krónikus betegek és az egészségügyi dolgozók részesülhetnek a vakcinában.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megőrlülnek a vásárlók az IKEA 140 forintos akciójától

origo.hu

Több százezer ukrán került nagy bajba: itt van Zelenszkij újabb felháborító döntése

borsonline.hu

„Mégsem vagyunk megfelelő partnerek...” – drámai döntés született a Házasság első látásra műsorában

vg.hu

Waberer's: kiderült, ki áll a milliárdos nagybevásárlás mögött

metropol.hu

„Ha segít, én is segítek” – utcán keres munkát a 74 éves, hajléktalanság szélén álló László

mandiner.hu

A Magyarországra készülő kínai elnök alaposan odaszúrt az Egyesült Államoknak

origo.hu

Brutálisan megtámadták, véresre verték a TV2 sztárját

lakaskultura.hu

Legyen a terasz a nappali folytatása: skandináv életérzés a kertben is

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Megszületett az ítélet a pécsi Fekete Angyal ügyében

INSIDER

Menczer Tamás: Minden erőnkkel és eszközünkkel védjük a magyar családokat

INSIDER

Rétvári Bence: A pedofiloknak nincs kegyelem

INSIDER

Folytatódik a felmelegedés vagy újra be kell gyújtani? - Ekkor ér véget a fűtési szezon