INSIDER

Müller Cecília: ezt kell tudni a vakcinaregisztrációról

Az operatív törzs megtartotta keddi sajtótájékoztatóját, ahol a friss információkat közölték.
  • Szerző: Ripost

Elindult a vakcinaigények jelzésére szolgáló honlap. A regisztrációs felületen lehet jelezni az igényeket, de ez csak egy felmérés, hogy Magyarországon hányan szeretnének élni a koronavírus elleni oltással – mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján. Mint mondta, a védőoltások csak akkor indulhatnak, ha meglesz a magyar hatóságok által engedélyezett vakcina, egyelőre ilyen nincs.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: M1

Hamarosan megérkezik az egyik kínai vakcina dokumentációja is – tette hozzá. Egyelőre nem tudják megmondani, hogy melyik vakcinából kezdik majd el az oltásokat.

A vakcinainfo.gov.hu oldalon a személyes adatok megadásával lehet regisztrálni – később ezeken az elérhetőségeken tudják értesíteni az igénylőket az oltásról. A tömeges oltásra a következő év első negyedében lehet számítani. Fontos, hogy az oltás nem a regisztráció sorrendjében történik majd, egy adott oltási terv szerint fognak majd haladni, valamint a regisztráció nem jár oltási kötelezettséggel sem.

Kijelentette, hogy a kórházban kezeltek száma nem csökken, tartósan magas. Az adatok alapján úgy tűnik, hogy elértük a platót, viszont ezt annak segítségével érjük el, ha továbbra is nagyon komolyan vesszük a bevezetett szabályokat.

További egy hónapig fennmaradnak a szigorú korlátozások – emelte ki Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese.

A betegség átvészelését követően nem mindenki termel ugyanannyi ellenanyagot. A mai tudásunk szerint hat hónapra lesz valaki ellenálló a fertőzést követően, de van olyan kutatás, amely szerint csak néhány hónapos ez az időszak – mondta Müller Cecília. Hozzátette, hogy egy jó alapos nagytakarítást kell tartani abban a lakásban, ahol volt koronavírusos-fertőzött. A felületeket fertőtleníteni kell hipós oldattal, a lakást pedig jól kiszellőztetni.

Eddig a kormány 17,5 millió adag vakcinát kötött le, az emberek bizalommal vannak a magyar gyógyszerhatóságok iránt, így ha az engedély megérkezik, akkor csak itthoni engedéllyel rendelkező vakcinákat adnak majd be. A tömeges oltásra a következő év első negyedében lehet számítani – hangzott el az Operatív Törzs keddi tájékoztatóján.

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, elindult a vakcinainfo.gov.hu, az a honlap, ahol jelezni lehet az igényt a koronavírus-vakcinára. Ez egy igényfelmérés, amely alapján megbecsülik, hogy mekkora az igény a védőoltásra.

A kormányzat minden olyan lehetőségről tárgyal, amely ígéretes külföldi vakcinák beszerzését teszi lehetővé. Vizsgálják az orosz vakcinát, magát az oltóanyagot és a dokumentációját is.

Csak ekkor fognak oltani a magyar hatóságok

Hamarosan egy kínai vakcina dokumentációját is vizsgálni kezdik. Jelenleg azonban nem lehet megmondani, melyik külföldi vakcinával kezdik majd a védőoltás beadását – hangsúlyozta.

A védőoltások csak akkor indulhatnak, ha meglesz a magyar hatóságok által engedélyezett vakcina

– tette hozzá. Eddig a kormány 17,5 millió adag vakcinát kötött le. Úgy látja, az emberek bizalommal vannak a magyar gyógyszerhatóságok iránt, így ha az engedély megérkezik, akkor csak itthoni engedéllyel rendelkező vakcinákat adnak majd be. „A tömeges oltásra a következő év első negyedében lehet számítani„ – mondta Müller Cecília.

A vakcinainfo.gov.hu oldalon, a kitöltött adatlap alapján tudják majd felvenni az igénylőkkel a kapcsolatot a szakemberek. Az oltakozás nem a regisztráció sorrendjében fog történni. Egy adott oltási terv szerint fognak haladni. A honlapon néhány alapadatot kell csupán megadnunk, nevünket, címünket, életkorunkat, TAJ-számunkat, a telefonszámunkat és az e-mail címünket.

„A regisztráció nem jár kötelezettséggel; ha valaki bizonytalan, de mégis szeretné a védettséget megkapni, majd a későbbiekben meggondolja magát, változtathat az igényén”

– magyarázta.

A védőoltások iránt nagy a bizalom Magyarországon. Immáron tizenkétféle megbetegedés ellen oltják a gyermekeket – mondta. Mindenkit arra biztatott, hogy regisztráljanak a védőoltásra – tette hozzá.

 

 

 

És ezeket olvastad már?