INSIDER

Szigorúan büntetik az égetést: 150 ezres bírságot kaptak Szigethalmon

Az egész országra érvényes tűzgyújtási tilalmat rendeltek el, a büntetési tétel pedig akár milliós nagyságrendre is rúghat. Nem érdemes kockáztatni, erre Szigethalmon is rájöttek már.
  • Szerző: Ripost

Meglepő, és első hallásra talán magas összegű pénzbírságnak tűnik az a 150 ezer forintos büntetés, amelyet egy szigethalmi lakos kapott, aki a kertjében próbált zöldhulladékot égetni egy szombat este. A településen a tavaly elfogadott, új környezetvédelmi rendeletet (14/2019. (IV.30) önk. rend) értelmében a május 1. és szeptember 30. közötti időszakban tilos a kerti hulladék égetése, így a környéken lakók megelégelték a fojtogató füstszagot, és többen bejelentést tettek.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A helyszínre végül a polgárőrök, a közterületesek, a katasztrófavédelem munkatársai és a tűzoltók is megérkeztek, a szigethalom.net portál információi szerint végül tűzoltói beavatkozásra nem volt szükség, az ott lakók maguktól eloltották a tüzet, ám ezt kisebb szóváltás előzte meg, illetve egy majdnem 20 méteres tuja is lángra kapott, de sikerült időben eloltani. A tüzeskedőket az eset után 150 ezer forintos bírsággal büntette meg a katasztrófavédelem.

Képünk illusztráció

A helyiek felsóhajtottak, lapunknak egy neve elhallgatását kérő környékbeli azt mondta, üdvözölte a kiszabott bírságot, mert már egy ideje nagyon elegük volt az állandó füstszagból. Bár a kiszabott 150 ezer forint első hallásra talán soknak tűnik, azt fontos tudni, hogy a tűzvédelmi hatóság által kiszabható büntetés 10 ezer forinttól akár 3 millió forintig is terjedhet. „Több tényezőt is figyelembe vesznek a bírság kiszabásánál, például, hogy mit veszélyeztettek a tűzzel, mennyi erőt kellett megmozgatni az esethez. Amikor a hatóság kiszáll egy tűzesethez, ott jegyzőkönyvet készítenek, amit a hatósági osztály vizsgál ki, majd ők szabják ki a büntetési tételt” – mondta lapunk megkeresésére Csámpai Attila, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

És ezeket olvastad már?