INSIDER

Szétválasztott bangladesi sziámi ikrek: nyár óta húzódik, amire most a magyar orvosok készülnek

A fejüknél összenőtt, tavaly augusztusban szétválasztott sziámi ikerpár egyik tagjának, Rabeyának nyár óta halasztott koponyarekonstrukciós műtétére utaznak ki Bangladesbe a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány orvosai.
  • Szerző: Ripost

Rabeya nyárra tervezett koponyarekonstrukciós műtétét a koronavírus-járvány miatt halogatták orvosok, azonban a műtét elvégzése most már nem tűr további halasztást, mivel biztosítani kell az agy fokozott védelmét, a beültetett szövettágítók további növekedése pedig a bőr minőségének romlását idézheti elő. Mindemellett hála a jó rehabilitációs munkának, és Rabeya töretlen életerejének, a kislány egyre mozgékonyabb, nagyon aktív. A szülőknek minden pillanatban figyelniük kell rá, mivel már szaladgál, s egy elesés súlyos helyzeteket idézhet elő. Emiatt döntöttek az alapítvány önkéntes orvosai a halaszthatatlan októberi kiutazás mellett – írta a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány sajtóközleményében.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány

A koponyarekonstrukciós műtét elvégzése céljából kiutazó orvosok: dr. Csókay András idegsebész, dr. Pataki Gergely plasztikai sebész, az Operation Freedom műtétsorozat csapatvezetője és dr. Csapody Marcell, gyermekgyógyász, aneszteziológus, intenzív terápiás szakorvos az Operation Freedom aneszteziológus csapatának vezetője.

Az előzetesen elvégzett képalkotó vizsgálatok eredményei megérkeztek, orvosok elkészítették a lágyrész-fedések tervét, és a Debreceni Egyetem segítségével a kapott adatok alapján elkészült a csontpótló implantátum, amit orvosok visznek ki magukkal.

Fotó: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány

Rehabilitációs csapatból Császár Zsuzsanna, gyermekklinikai szakpszichológus utazik ki Dakkába a család, és a gyermekek állapotának felmérése, jövőjük további megszervezése, és a kinti kollégákkal történő konzultáció céljából.

Az aktuális járványügyi helyzet miatt meglehetősen nagy kockázatú kiutazás és kint tartózkodás rizikófaktorait a csapat igyekszik csökkenteni egy minden részletre kiterjedő, rendkívül szigorú Covid-19 prevenciós protokoll kidolgozásával.

És ezeket olvastad már?