INSIDER

Állami kitüntetés kaptak a sziámi ikreket szétválasztó orvosok

A világon is egyedülálló az az orvosi bravúr, amit ők végrehajtottak.
  • Szerző: Ripost

Újabb rangos elismerésben részesültek a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány orvoscsapatának tagjai „a fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikrek világszínvonalú orvostudományi eredményt jelentő szétválasztásáért”.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Az egész világ szorított, hogy sikerüljön a bangladesi sziámi ikrek, Rabia és Rukia szétválasztó műtétje. A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért magyar orvoscsapata több világújdonságnak számító orvosi megoldást is kitalált a siker érdekében. Most már elmondhatjuk: mindkét kislány túlélte a szétválasztást, ami valóságos csoda! Ezért a világon is egyedülállónak számító orvosi bravúrért kaptak most kitüntetést a doktorok.

A Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetését kapta:

Dr. PATAKI GERGELY sebész, plasztikai sebész, a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány alapítója, a bangladesi missziók vezetője, a fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikrek Operation Freedom névre keresztelt műtétsorozatának fő koordinátora, a Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak Gyermeksebészeti és Traumatológiai Osztály gyermekplasztikai sebészeti, égésplasztikai ambulanciájának vezetője.

Fotó: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány

Dr. HUDÁK ISTVÁN idegsebész szakorvos, a sziámi ikrek műtétsorozatának első szakaszát vezető endovaszkuláris specialista, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központja Idegsebészeti Osztályának főorvosa.

Fotó: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány

Dr. CSAPODY MARCELL, aneszteziológus, a sziámi ikrek végső szétválasztó műtétének és koponyarekonstrukciós beavatkozásainak vezető aneszteziológus és intenzív terápiás szakorvosa, a Péterfy Kórház-Rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet Intenzív és Aneszteziológiai Osztályának részlegvezető főorvosa.

Fotó: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány

 

Eljárások, amiket a sziámi ikrek szétválasztására dolgoztak ki

A Cselekvés Alapítvány csapata több olyan orvosi megoldást is kikísérletezett és használt, amelyek egyedülállóak a világon, és mind az orvostudomány, mind az emberiség sokat profitálhat belőlük.

  • Csókay András ötlete nyomán végezte el Hudák István azt a katéteres eljárást, amellyel szétválasztották az ikrek agyának fő vénáját.
  • Pataki Gergely egyedi expander implantátum-rendszert tervezett, amelyet fél éven át fokozatosan tágított, hogy a majdani végső szétválasztás után keletkező kiterjedt sebet a gyermekek saját szöveteivel lehessen befedni. Oly mértékben sikerült növelni a szövettágító implantátumok térfogatát, ezáltal a gyermekek fején a bőrt, amire sem hazánkban, sem külföldön nem volt még példa.
  • Az orvosok a műtét előtt élethű 3D-s modelleken gyakoroltak be minden mozdulatot, és két próbababán is végigvették a műtét összes mozdulatát.

És ezeket olvastad már?