INSIDER

Székely petíció: hihetetlen módszerekkel sikerült teljesíteni a feltételeket

A székely petíciót nem csak magukért indították a székelyek, 50 millió őshonos kisebbség él Európában. Óriási véghajrával 9 országban sikerült összegyűjteni a szükséges aláírást.

A székely petíció célja, hogy önállóan jussanak kohéziós alapokhoz az őshonos kisebbségek. Ahhoz, hogy a kisebbségi kultúrák megmaradjanak, pénzre van szükség. A székely petíciót a Székely Nemzeti Tanács indította el a nemzeti régiók védelmében. A polgári kezdeményezéssel a kívánt egymillió aláírás már első körben összegyűlt, most a másik feltétel is teljesült, sőt sikerült túlszárnyalni a tervet: 9 országban gyűlt össze a szükséges aláírás!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

székely petíció

A székelyek indítottak petíciót az őshonos kisebbségek védelmében (MTI fotó: Henning János)

Döcögősen indult a kezdeményezés

Az egész nagyon döcögősen indult, ugyanis az Európai Bizottság először elutasította, hogy nyilvántartásba vegye a népi kezdeményezést és nem indulhatott meg az aláírásgyűjtés. Arra hivatkoztak, hogy a témában nem kezdeményezhet az EU jogalkotást. A székelyek az Európai Bírósághoz és az Európai Törvényszékhez fordultak, sokáig pereskedtek, de nekik adtak igazat: 2019 májusában végre elindulhatott az aláírásgyűjtés.

A járvány miatt kétszer hosszabbítottak

Az aláírások összegyűjtésének eredeti határideje május 7-e volt, addigra azonban a hét helyett csak három tagállamban jött össze a szükséges számú aláírás. Az Európai Bizottság meghosszabbította a határidőt fél évvel. November 7-ig Horvátországban és Litvániában sikerült még összegyűjteni az aláírásokat, majd az Európai Bizottság a járvány miatt újabb haladékot adott, és ez új lendületet jelentett a kampánycsapatnak.

Ópusztaszer, 2020. augusztus 18.
MTI/Rosta Tibor

A Gerilla.hu csapata Pesty László vezetésével tavaly februárban vette át a székely petíció kampányának lebonyolítását. Akkor még csupán 50 ezer aláírás volt. Internetes felületeket hoztak létre, stratégiákat dolgoztak ki és csupán 3 hét alatt, május 7-re meglett az egymillió aláírás három országból: Magyarországról, Szlovákiából és Romániából.

Aztán hosszú hónapok küzdelmei után révbe ért a székely petíció, 9 országban összegyűlt a szükséges aláírás.

Az európai polgári kezdeményezésről a Lisszaboni Szerződés rendelkezik. Ha egymillió uniós polgár az aláírásával támogat egy javaslatot, akkor az Európai Bizottságnak jogalkotási javaslatot kell előterjesztenie. Feltétel az is, hogy legalább a tagországok negyedében kell csatlakozni a petícióhoz, az Európa parlamenti képviselők létszámának arányában. Eddig 74 ilyen polgári kezdeményezés volt, de eddig csupán 6 esetben sikerült összegyűjteni a szükséges aláírásokat.

Azt, hogy milyen módszerrel szárnyalták túl az elvárásokat, hogyan sikerült aláírásokat gyűjteni a véghajrában, megtudhatod a 7 hetilap keddi számából.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?