Létrehozva: 2021.02.12.

Müller Cecília: megduplázódott a mutáns vírussal fertőzöttek száma

Eddig 310 448 fő kapott oltást, közülük 120 649 fő már a második oltását is megkapta. 

Kiss Róbert rendőralezredes ismertette a pénteki járványügyi intézkedéseket. 128 személlyel szemben intézkedtek a maszkviselés megszegése miatt.

Kabán a rendőrök egy italboltban 6 maszktalan emberre csaptak le, az üzletet fél évre be is zárták. 316-an szegték meg a kijárási tilalmat.

Több mint 8000 ezer karantén ellenőrzést hajtottak végre, mobilon 2105 ember követhető.

Fotó: MTVA

Müller Cecília szomorúan jelentette be, hogy lassan, de növekednek a hazai számok. A vírusmutánsok okozhatják a járványügyi adatok emelkedését. 33-ról, 69 főre emelkedett a brit mutánssal fertőzöttek száma Magyarországon. Ismertette, hogy azért különösen veszélyes a brit vírus mutáció, mert egy beteg négy személyt képes megfertőzni.

Az országos tisztifőorvos köszönetet mondott a háziorvosoknak a lakosok oltásáért. Péntektől oltanak a Szputnyik V oltással az oltópontokon Budapesten.

Szerbiában nagy számban oltakoznak az orosz vakcinával, és semmilyen panasz nincs rá. Bizonyos krónikus megbetegedésekben kellő óvatossággal kell alkalmazni a Szputnyikot, ezért a magyar hatóságok úgy döntöttek, hogy nem alkalmazzák a vakcinát krónikus betegségek esetén. Életkori megkötés nincs.

Müller Cecília kihangsúlyozta: semelyik csoport nem marad ki az oltásból! Minden Magyarországon engedélyezett oltás alkalmas arra, hogy a súlyos lefolyású betegséget megakadályozza.

Az országos tisztifőorvos külön kitért az idősotthonokra

Egy 21 országban elvégzett tanulmány szerint, a koronavírusban elhunyt fertőzöttek 46 százaléka idősotthonok lakói. Itthon ebből a szempontból is jól álltunk helyt! 1074 hazai intézményben nem volt jelen a koronavírus. A fertőzött otthonok lakóinak a 23 százaléka betegedett meg, közülük 3300 fő halt meg. 7990 dolgozó betegedett meg, és 12 fő halt meg.

„Védőoltásban összesen 60 ezer gondozott és 22 ezer gondozó részesült már. Aki lemaradt, kérhet még oltást” – összegezte Müller Cecília.

Újságírói kérdésekre megválaszolták:

- Nem tudnak olyan gyógyszerről, ami ne lehetne szedhető a védőoltás miatt. Egyes véralvadásgátlók a vérzékenység miatt jelenthetnek némi problémát.

- A gyógytornászok egyénileg dolgozhatnak a megfelelő védőfelszerelésben (szájmaszk, kesztyű, távolságtartás).

- Egyelőre a várandós nők nem kaphatnak vakcinát, ezért a tervezett várandósság előtt két hónappal lehet csak védőoltást kapni.

- A vakcina érkezés ütemében döntenek az elosztásáról.

- Kérték, hogy a oltásra érkezők ne tömörüljenek hosszú tömött sorokba. Tartsák be az időpontot, mert az a tapasztalat, hogy korábban érkeznek az óltakozók.

1 860 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést. Elhunyt 99, többségében idős, krónikus beteg. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 289 520 fő, az aktív fertőzöttek száma 80 672 főre csökkent. 3828 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 299-en vannak lélegeztetőgépen. Eddig 310 448 fő kapott oltást, közülük 120 649 fő már a második oltását is megkapta.

Magyarországon a koronavírus elleni védőoltás ingyenes és önkéntes, így regisztrálni szükséges ahhoz, hogy megkapjuk. A regisztráció folyamatos a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, fontos tudni továbbá, hogy azoknak a 60 éven felüli honfitársainknak is van lehetősége regisztrálni, akikhez valamilyen oknál fogva nem érkezett meg a postai regisztrációs ív. Ők kérhetik a postán küldött oltási regisztrációs ív újra küldését, vagy online is regisztrálhatnak.

Magyarországon az oltás folyamatos, az oltás ütemét a rendelkezésre álló vakcinamennyiség határozza meg. Az egészségügyi dolgozóknak és az idősotthonok lakóinak, dolgozóinak kampányszerű oltásával január végén lezárult az oltási terv első két szakasza. Harmadik körben, február elején elkezdődött és jelenleg is tart a védőoltásra regisztrált legidősebbek oltása.

A www.vakcinainfo.gov.hu honlapon folyamatos regisztráció a koronavírus elleni védőoltásra, a 60 éven felüli honfitársaink pedig postai levélben is kaptak regisztrációs nyomtatványt, így ők postán is visszaküldhetik a jelentkezésüket a Magyar Államkincstárhoz. Azonban előfordulhat, hogy valamilyen oknál fogva nem érkezett meg a postán küldött oltási regisztrációs ív, ebben az esetben nekik ugyanúgy lehetőségük van regisztrálni a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, vagy kérhetik a postai levél újraküldését a lenti ábrán található elérhetőségeken.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Napokra van a teljes ukrán összeomlás?

origo.hu

A TV2 sztárja reagált a hatalmas botrányra

borsonline.hu

„Ilyen helyzetben pofont kapni..." - Kökény Dani menedzsere az internetről értesült, hogy az énekes dobta őt

mandiner.hu

Elájult a román utazóblogger attól, amit Magyarországon látott

metropol.hu

Őrjöngenek a magyarok; kiderült, ki lehet Szoboszlai új edzője

hirtv.hu

Napindító: Dunda György – Rendőrök és katonák estek egymásnak Ukrajnában + videó

origo.hu

Meglepő véleménye van a modellkedésről Kiszel Tünde lányának

lakaskultura.hu

Modern városi milliő a 13. kerületben: skandináv stílus, retróval fűszerezve

ripost.hu

Megható vallomást tett gyermeke édesanyjáról Curtis

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Nincs visszaút, 4 csillagjegy életet forgatja fel gyökeresen a telihold!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

Győr belvárosában járt Orbán Viktor, folytatódott az országjárás

INSIDER

Összetörten zokogott az édesanyja: horrorbalesetben hunyt el Ferenc Fülöpházánál

INSIDER

Azt hitték, hogy csak lusta a tesiórákon, kiderült, hogy rákos a magyar lány

INSIDER

Kizuhant az iskola emeletéről a gimnazista lány Kolozsváron

INSIDER

Csapadékos, de legalább újra meleg idő várható