INSIDER

Megszakad a szív: szülei már 8-szor élesztették újra a 10 éves Kornélkát, súlyos betegség kínozza

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyében élő kisfiúnak szülei pénzt és kupakokat gyűjtenek. A gyermek nyitott szívsövénnyel, és kromoszómarendellenességgel született.
  • Szerző: Ripost

Kornélka 10 éves berentei kisfiú, akinek születésekor nyakára tekeredett a köldökzsinór, ezért súlyos oxigénhiányos állapotban született meg 2010. augusztus 22-én. Súlyos betegség kínozza. Mindig le volt maradva a fejlődésben, ráadásul az oxigénhiány miatt testszerte izomgyenge volt, mint egy rongybaba. Hat és fél hónaposan kezdődött, hogy ébredés után furcsa, merev testtartást vett fel, ami akár 16 percig is tartott. Ekkor West-szindrómát diagnosztizálták, ami egy nagyon agresszív fajtája az epilepsziának. Minden ébredés után rohamot kapott, ami ismét oxigénhiányt eredményezett, ez pedig az agysejtek pusztulását. Másfél évesen megállapították, hogy van egy rendkívül ritka, 15-ös kromoszómahibája, amivel egyedül van Magyarországon a szülők szerint.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Facebook

„Erről a betegségről nincs tapasztalat, ezért nem is tudják megmondani mire számíthatunk, 1 évben egyszer tanulmányozzák Kornélkát. Kori egész életében megharcolt mindenért!„ – fogalmaztak a szülők a kisfiúnak készült Facebook-oldalon. Elmondták, hogy a gyermek rengeteg fejlesztésen vett már részt. Nem beszél, de hároméves volt, mikor megtanult járni, mivel a fejét addig nem tudta megtartani.

„Soha nem kúszott-mászott, négykézláb sem ment, ülni sem tudott. A rengeteg gyógykezelésnek köszönhetően mégis megtanult járni, pedig azt mondták szobanövény lesz! De nem lett, mert olyan akarat, kitartás van ebben a gyermekben, annak ellenére hogy megannyi fájdalmat átélt már, hogy elképzelni sem tudjuk. Volt egy körülbelül másfél év, amikor olyan rohamai voltak, hogy leállt a légzése, szívverése, akkor nyolcszor élesztettük újra az édesapjával! Nem tudom, hogy éltük túl, aludni sem mertünk, a rohamok mindig alattomosan, hangtalanul jöttek! De túléltük mindnyájan! Sőt, született Kornélkának egy kishúga, Lucika, aki most 5 éves. Támasza, segítője Korinak! Nagyon sokat tanul tőle és nagyon szeretik egymást!” – magyarázzák a szülők.

Csak a fejlesztés segíthet

A halmozottan sérült kisfiún csak fejlesztésekkel lehet segíteni, de a kezelés és az ideiglenes szállás díját nehezen tudják előteremteni a szülők.

„Minden kicsi segítségnek nagyon örülünk, hisz mindig egy lépéssel közelebb kerülünk a felépüléshez, egy önállóbb élethez. Leghőbb vágyam, hogy tudatosan kimondja, Anya, Apa vagy Luca. Ha eddig eljutunk a többi majd magától jönni fog! Bízom Kornélkában és bízom bennetek! Tudom, hogy sikerülni fog! Kori egy harcos, csak meg kell neki adni az esélyt, hogy be tudja bizonyítani, mint már annyiszor, hogy nem szabad a reményt feladni!„ – mondták a szülők, akik nemcsak pénzt, de kupakokat is gyűjtenek kisfiuknak, hiszen ez a súlyos betegség nagyon sok anyagi áldozatot is követel.

Ezen az oldalon találod meg a család elérhetőségét, ahol segíteni tudsz.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?