INSIDER

Sorsdöntő fordulat jöhet a lúgos orvos ügyében, megszólalt az áldozat

A lúgos orvosként elhíresült B. Krisztián ügyét az Alkotmánybíróság tárgyalja.
  • Szerző: Ripost

Bár 11 évet kapott, de egy új ítélettel hazaengedhetik azt az orvost, aki barátnője nemi szervét lúggal csonkította meg.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Keller Mátyás

A kapcsolati erőszak elleni küzdelem nemzetközi jelképével, egy szál sárga rózsával a kezében jelent meg több száz ember a fővárosi Kossuth téren hétfő este. A hatalmas tömeg az Ezt nem! – Sárga rózsával az igazságért címmel meghirdetett tüntetésen vett részt, hogy demonstráljanak a lúgos orvosként ismertté vált férfi alkotmányjogi panasza ellen. Az Alkotmánybíróság tegnap ülésezett a Parlament egyik irodahelyiségében, de még nem született meg a döntés.

Az egykori kórházigazgató panasza azon alapszik, hogy a Kúria az ügyben hozott utolsó döntése előtt még a régi büntetőeljárási törvény volt érvényben, de a jogerős ítélet meghozatalakor már az új. Amíg az új törvény nem adott arra lehetőséget, hogy a másodfokon megállapított tényállást vagy a minősítést módosítsák, addig a régi értelmében lett volna ennek helye.

„Ha megsemmisítik a jogerős ítéletet, és az ügy visszakerül a Kúriára, nem lesz mit leülni, ezért a büntetés végrehajtásának a felfüggesztését kértem. Letartóztatásban persze maradhatna, de ennyi eljárási hiba és probléma után nem tartjuk azt indokoltnak” – magyarázta a Borsnak B. Krisztián ügyvédje, dr. Kadlót Erzsébet.

„Jelenleg fegyelmezetten tölti a büntetését, semmi probléma nincsen vele. Konyhai munkásként dolgozik a börtönben. A gyermekei, a felesége, a szülei és a testvére is kitartanak mellette. Hiszünk abban, hogy egy tisztességes eljárás keretében pozitív elbírálást nyer az ügy a védencem számára” – tette hozzá a jogász.

„Amikor meghallom, hogy bármilyen új fejlemény van az ügyben, sem enni, sem aludni nem tudok napokon át” – mondta a Blikknek tegnap az áldozat, Renner Erika.

„Nem értem azt sem, hogy az ilyen fejleményekről miért nem kapok hivatalos értesítést, most is csak a sajtóból értesültem arról, hogy a támadóm alkotmányjogi panasszal élt. Nekem nincsenek jogaim, csak díszlet vagyok ebben az ügyben. Ez már rég túlnőtt azon, hogy az ember rám veszélyes: azt kellene megérteni, amit a Kúria is kimondott, hogy ez a férfi az egész társadalomra jelent veszélyt! Óriási erőt ad a támogatás, például a hétfő esti tüntetés is, hogy ennyien állnak mellettem, és egyre többen értik, mit jelent ez az egész” – mondta Erika a lapnak.

B. Krisztián még 2013-ban öntötte le lúggal korábbi barátnője, Renner Erika nemi szervét, amivel súlyos, maradandó károkat okozott neki. A Fővárosi Főügyészség egy évvel a támadás után megszüntette a nyomozást, majd csak Renner panasza után emelt újra vádat. Első fokon végül négy évre, másodfokon 9 év börtönre ítélték B.-t. 2017 jú­niusában a Kúria arra hivatkozva helyezte hatályon kívül a másodfokon hozott ítéletet és rendelt el új eljárást, hogy nem állt rendelkezésre elegendő bizonyíték a vádlottal szemben. A megismételt másodfokú eljárásban ismét 9 év börtönre ítélték a lúgos orvost, ezt a Kúria súlyosbította végül 11 évre.