INSIDER

Sokan „ráznak” a járványhelyzet miatt: a Ripost utánajárt, mi áll a háttérben

Rengetegen panaszkodnak most arra, hogy „ráznak”, azaz statikus elektromossággal töltődtek, és ha hozzáérnek valamihez, kisülés jön létre és fáj. Meglepő, de a koronavírus-járványnak is van köze hozzá, hogy többen ráznak, mint máskor!
  • Szerző: Ripost

Csíp, villan, ráz, kisülés jön létre – ezekkel a szavakkal írják le a netezők tapasztalataikat az elmúlt hetekből. „Folyton rázok! Múltkor annyira fel voltam töltődve, hogy megfogtam a lámpaizzó végét és egy pillanatra kigyulladt” – írja az egyik netező egy Facebook-poszt alatt, ahol rengetegen számolnak be hasonló „tünetekről”. Olyanok is vannak, akiknek a torkuk is kapar, köhögnek.

Szárazság van, emiatt jobban „töltődünk”

Azoknál, akiknél ezek a tünetek egyszerre jelennek meg, főleg a száraz időjárás a felelős. „A száraz levegő az oka, ami a légutainkat is kiszárítja, ezért tapasztalható köhögés, krákogás is az elektromos töltöttség mellett” – magyarázza Pintér Ferenc meteogyógyász, a Meteo Klinika igazgatója. „Sajnos az utcán nem tudunk mit tenni ellene, de a lakásban érdemes a megfelelő párásítás, fontos a folyadékbevitel, és néha öblögessük át a torkunkat csapvízzel. Azt is érdemes még tudni, hogy műszálas ruhában hamarabb töltődünk” – mondja a szakember.

A koronavírus miatt többet vagyunk otthon, ez is az oka

A koronavírus-járvány miatt megváltoztak a szokásaink, emiatt is jobban „rázunk”. A kijárási korlátozások miatt még azok is többet vannak otthon, akik be-bejárnak dolgozni, de rengetegen hetek óta otthonról dolgoznak, nem is beszélve az iskolákról. Teljesen hétköznapinak tűnő dolgok is feltöltenek most minket: többet mossuk a ruháinkat, többet mászkálunk otthon a műszálas szőnyegen, még az is lehet, hogy otthon esetleg több műszálas ruhát veszünk magunkra, de leginkább sokkal többet tartózkodunk most a lakásunkban, ahol pedig még szárazabb a levegő.

Mosás 03

Képünk illusztráció (Fotó: Pixabay)

Kevesebbet megyünk ki, nem „vezetjük le” a feszültséget

„A kinti szárazság miatt nálam már napok óta 32-34 százalék a páratartalom, pedig tudatosan párásítok, mert a légutaknak, a bőrnek, a szemnek sem tesz jót a 40 százalék alatti páratartalom. Az alacsony páratartalom miatt a többlettöltésünk „gyengéd”, észrevétlen, vagyis levegőn keresztüli spontán elvesztése lelassult” – mondja Szíjártó Sándor fizikus. Magyarul: mivel ritkábban megyünk ki a lakásból, kevésbé vezetjük le odakint a szabad levegőn a feszültséget, ami gyakrabban „sül ki”, ha hozzáérünk valamihez. De van egy pszichés tényező is: sokan a lelassult életvitel miatt jobban felfigyelnek az emberek a hasonló dolgokra, amiket máskor, a sürgő-forgó, határidővel teli napjaiban talán észre sem vennének...

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?