INSIDER

„Megtörtént végre„ – a kis SMA-s Zsombi olyat csinált, amit eddig még sosem

A kisfiú édesanyja a Ripostnak mesélte el, mi történt és mit érez most.
  • Szerző: Ripost

Az ország már jól ismeri az SMA-val küzdő Zsombit, aki azután, hogy megkapta a méregdrága gyógyszert, a Zolgensmát, rohamosan fejlődik. Édesanyja, Burinda-Szűcs Szabina gyakran beszámol a kisfiúnak létrehozott közösségi oldalon a gyermek életéről, elért sikereiről. Nemrégiben egy újabb poszttal jelentkezett, melyben arról írt, hogy Zsombi hihetetlen fejlődést mutat, és megtörtént élete első önálló ülése – ami az SMA-s babáknál hatalmas szó.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

„Megtörtént végre„ – fogalmazott posztjában az anya.

Fotó: Burinda-Szűcs Szabina

A megkereste Szabinát, aki büszkén mesélt arról, hogy valóra vált az álma, amit idén szeretett volna.

„Úgy történt, hogy tornáztunk, és van egy új eszközünk. Többen azt javasolták, hogy segít, ha súlyt teszünk a könyökére vagy a csuklójára. Ez segít a tenyér- vagy a könyöktámaszban. A könyökén próbáltam ki először, és éreztem egyből, hogy erősebben tartja a fejét. Arra gondoltam, hátha az ülésben is segít neki: a súlypontját elosztani, hogy jobban érezze, mit kell csinálni. Neki ez volt mindig is a nehézkes. Három napot gyakoroltuk, aztán harmadik nap sikerült!” – lelkesedett a nak az anya. „A fél kilósat már elbírja, ahogy gyakoroltunk vele, így lehet, hogy növelni kell majd„ – nevetett az anya, hozzátéve, hogy bár apróságnak tűnik ez, mégis rengeteget segít nekik az eszköz.

Fotó: Burinda-Szűcs Szabina

„Nagyon örültem neki, hogy sikerült neki az élete első önálló ülése! Körülbelül 15 másodpercig tartotta meg magát, gyorsan le is fotóztam. Nagyon bíztam benne, hogy még idén az ülést elkezdjük. Boldog vagyok, hogy tudjuk tartani a tervet, jövőre szeretném ha már állna és utána a lépegetés is jöhet. Erőltetni nem akarom, az ő kis tempójában haladunk, de elég jól haladunk” – magyarázza az anyuka. „Ez egyértelműen a Zolgensma hatása, a korábbi gyógyszerrel, a Spinrazával nem haladtunk volna ennyire látványosan. Ráadásul most Zsombi hízott is, így majdnem 10 és fél kiló. Jól felhozta magát, ami nála nagyon fontos dolog.

Fotó: Burinda-Szűcs Szabina

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?