INSIDER

Skorpió hozta a frászt egy Pest megyei családra és egy raktár dolgozóira

Egy Pest megyei család a konyhában, egy nagyáruház dolgozói pedig a raktárban találták szemben magukat a veszélyes állattal. Mindkét esetben Both Zoltán vadállatbefogót értesítették.
  • Szerző: Ripost

Egy nagyáruház raktárosai értesítették Both Zoltán vadállatbefogót, hogy a hangárban egy kárpáti skorpióra bukkantak.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

„Ez a példány nem élte túl a raktárosokkal való találkozást, félelmükben agyoncsapták szegényt. Ez nem is csoda, ilyenkor az ijedtség normális emberi reakció” – magyarázta a szakember a -nak. Ettől függetlenül át kellett vizsgálnia az egész helyiséget, hiszen a cég élelmiszereket tárol ott, amit utána üzletláncokba szállítanak. Az üzletek figyelmét is felhívták, hogy figyeljenek jobban, nehogy egy másik példány megbújjon a rakományban.

Fotó: Both Zoltán

A másik eset múlt hétvégén történt: egy Pest megyei család a konyhában bukkant egy skorpióra.

„Fogalmuk sincs, hogyan került a házba, mert nem voltak külföldön. Nekem az a gyanúm, hogy valami élelmiszer csomagoláson szállították haza, gyümölccsel vagy bármi mással, ami külföldről, a szomszédos országokból érkezett. Idén tudomásom szerint ez volt a harmadik skorpió, amit Magyarországon találtak” – mondta el a -nak Both Zoltán. Ez a család a rendőrséget értesítette először, amit nagyon jól tettek: ha valaki talál egy, hazánkban nem őshonos, pláne veszélyes, egzotikus állatot, ez a teendő.

„Először a rendőrséget, a helyi önkormányzat rendészetét vagy a területileg illetékes természetvédelmi hatóságot kell értesíteni, ők szólnak vadállatbefogó szakembernek, ha erre szükség van” – tájékoztatta lapunkat Hanga Zoltán, a Fővárosi Állatkert szóvivője. A talált vagy a hatóság által elkobzott állatok gyakran náluk kötnek ki.

Fotó: Markovics Gábor

„Emlékszem olyan esetre, mikor egy helyen több tucat skorpiót foglaltak le. Előfordult az is, hogy a gazda nem akart beletörődni a hatósági döntésbe és könyörgött, hogy adjuk vissza a korábban illegálisan tartott állatát. Erre persze nincs mód” – tette hozzá a szóvivő.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?