INSIDER

Sírrablók, kábeltolvajok: így dolgozik a magyar szemétmaffia – videó

A visszaszámlálás megkezdődött, hadat üzen az ország a szemetelőknek: 2 hét múlva, július 1-től felállítják az országos hulladékrendészetet. A budapesti Soroksáron tízfős „szemétkommandót” szervezett az önkormányzat, a GPS-szel, éjjellátóval, kamerákkal felszerelt járőrök napi 24 órában járják a kerületet. Az egyik bevetésükön velük tartottunk.
  • Szerző: Ripost

Lesz dolga minden „szemétkommandónak”!

Az első utunk egy külterületi dűlőre vezetett: itt szinte naponta ellenőrzést kell tartania a szemétkommandónak, mert rejtélyes oknál fogva a hulladék mindig újratermelődik. A dűlőn többen is laknak, és persze a házuk előtt felhalmozott szemétről semmit sem tudnak, a rendészek érdeklődésére azonnal rávágják: nem voltak itthon, vagy nagyon mélyen aludtak, amikor ide került...

Fotó: Ripost

Itt égetik le a műanyagot a fémhuzalokról

A tarlós területen több helyen égetés nyomai a földön: a rendészek főnökét kérdezzük, mi lehet ez.

Fotó: Ripost

Itt égetik le a műanyagot a fémhuzalokról, így könnyebben jutnak hozzá az értékes részekhez. Kilóját 3000-4000 forintért beveszik, elég jó biznisz, még mindig elég sokan csinálnak mellékes keresetet belőle. Ez itt már nem szabálysértés, hanem több komoly bűncselekmény: a huzalok jó részét valószínűleg nem legálisan szerezték be, másrészt a műanyag égetése iszonyú levegőkárosító, súlyos környezetszennyezés. De van, hogy csak simán kivágják belőle, a műanyag borítást meg eldobják: például ebből a két nagy halomból akár 30- 40 ezer forintot is összeszedhettek” – tudtuk meg Ungvári Jánostól, a Soroksári Önkormányzat rendészeti osztályának vezetőjétől.

 

Kábelborítás kibelezve: a benne lévő fémhuzal az, ami értékes, a többit eldobják Fotó: Ripost

Sírkövek a szemét között

A dűlő másik oldalára már újraellenőrizni megyünk: a rendészek szerint itt egy héttel korábban annyi volt a szemét, hogy a mögötte lévő két házat meg se lehetett közelíteni. A hulladék között látunk kibelezett autókat, sittet, koszos ruhákat, mindenféle háztartási eszközt, gyerekrollert is. A mai állapot is elszomorító, de a rendészek szerint a terület már „egészen tiszta” ahhoz képest, amilyen korábban volt.

Bútor-maradványok – a halom magasabb, mint egy átlagos ember Fotó: Ripost

„A két ház lakói egy hetet kapnak, hogy a portájuk előtti területet rendbe tegyék. Egészen jól haladtak.” – mondja az osztályvezető, aki két perccel később megdöbbentő felfedezést tesz a maradék hulladék között: egy sír maradványaira bukkan. Rendőrt hív.

Sírkő és virágtartó a szemét között – ezek már bűncselekményre utaló dolgok.. Fotó: Ripost

„Ez szintén bűncselekmény. A házak lakói nem jönnek ki, mi pedig nem mehetünk be – ilyenkor már értesíteni kell a rendőrséget” – magyarázza.

Fotó: Ripost

A rendőrök hamar kiérkeznek, kihallgatják a házak lakóit, akik természetesen semmit sem tudnak a sírkövekről. A szemét viszont sokszor árulkodik, ez most is így történt: a hulladék között van egy rendszámtábla is. Nem sok, de legalább valami nyom, amin el tudnak indulni.

Sokszor kerülnek veszélyes helyzetbe

„Mindig próbálunk legalább két autóval, minimum öten kimenni a terepre, mert sajnos előfordul, hogy nem túl barátságosak velünk, akiket rajtakapunk. Vigyáznunk kell egymásra, mert a rendőröknek is idő kell, hogy kiérjenek” – mesélte lapunknak az egyik rendész, majd hozzátette: persze ehhez az is hozzátartozik, hogy sok esetben a szép szó nem ér semmit.

Ez azonban megváltozik július 1-től, amikor országosan feláll a hulladékrendészet, és hatósági jogköröket is kapnak a „szemétkommandók”. Elkezdődött a visszaszámlálás: 2 hét múlva indul a nagy, országos szemétháború!

Börtön járhat a kocsiból kiborított szemétért

Mire lesz joguk a szemétkommandóknak? Július 1-jétől állhat fel az országos hulladékrendészeti szervezet Palkovics László innovációs miniszter javaslata alapján. A rendészek tettenérés esetén kényszerintézkedést is alkalmazhatnak a tervek szerint, gázspray-t és gumibotot is bevethetnek, de a bilincshasználatra nem tett javaslatot a minisztérium. Módosítanák a büntető törvénykönyvet is: 1-5, vagy ha súlyos, 2-8 év szabadságvesztéssel lehetne büntetni a szemét engedély nélkül elhelyezésével elkövetett természetkárosítást. Környezetkárosítás jogcímén ez még 10 évre is felmehet, és nem csak az ipari méretű szennyezésekre sújtanának le keményen: börtön járna azért is, ha valaki az autójából, teherautójából a 100 kilót vagy 10 köbmétert meghaladó mennyiséget borít ki, sőt akkor is, ha a hulladék 10 négyzetméternél nagyobb területen szóródott szét.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?