INSIDER

Rusvai Miklós: Eddig marad velünk a Covid

Lassan, de növekszik a koronavírus esetek száma. Dr. Rusvai Miklós elárulta, hogy mire számíthatunk a késő őszi időszakban. A virológus arra is választ ad, hogy szerinte meddig marad még velünk a Covid és mindenkit oltásra buzdít.
  • Szerző: Ripost

Egy hét alatt megduplázódott a koronavírus esetszám, azonban még mindig a lassú növekedés fázisában van a járvány – véli dr. Rusvai Miklós. Szerinte ez valószínűleg így is marad, de október derekán begyorsul a vírus. A virológus arra is választ adott, hogy meddig marad velünk a Covid.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Rusvai Miklós reagált a kamuvideóra

Rusvai Miklós Fotó: Markovics Gábor / Ripost

„Nem lepődnék meg, ha októberben jóval ezer vagy akár kétezer fölé menne a napi friss esetek száma. Abban bízhatunk, hogy az oltások hatására kevesebb lesz a halott és a lélegeztetőgépen lévők száma. Éppen ezért továbbra is mindenkit az oltásra buzdítok” – mondja a professzor.

Még másfél millió embert kellene beoltani

Rusvai szerint a jelenlegi 60 százalékos átoltottság nem biztos, hogy elég ahhoz, hogy lényegesen csökkenjen a második, azaz a tavaly őszi hullámhoz képest a súlyos esetek száma. „Bízunk benne, hogy elég lesz ez a 60 százalék, de csak utólag fog kiderülni. A legmegfelelőbb a 80 százalékos átoltottság lenne. Ami azt jelenti, hogy még másfél millió embert kellene beoltani – mondja, erre viszont kevés esélyt lát.

A kiskorúak átoltottsági adataival elégedett

Képünk illusztráció Fotó: Shutterstock

„Jelenleg 40-50 százalék között van a 12-18 év közöttiek átoltottsága. Ez nagyon jó arány, ahhoz képest, hogy ez nem veszélyeztetett korosztály. Nagyon tudatosak a szülők és a diákok és azok a fiatalok, akik oltatták magukat. Ez elismerésre méltó” – mondta. Véleménye szerint ez is hozzájárul majd a járvány súlyosságának a csökkentéséhez, de hogy milyen mértékben, az csak utólagos kiértékelések során fog kiderülni.

A virológus azt mondja, meggyőződése, hogy főleg az oltatlanok azok, akik meghalnak, és lélegeztetőgépre kerülnek. „Ez ösztönzően kellene, hogy hasson az oltásellenesekre” – állította. Az adatok szerint, aki felvette az oltást és mégis elkapta a delta variánst, az enyhébb tünetekkel megússza a fertőzést, szemben az oltatlanokkal.

A saját tapasztalat sok oltásellenest fog az oltás felé fordítani

Rusvai professzor éppen egy békéscsabai fórumról tartott hazafelé, miközben lapunknak nyilatkozott és elmondta, a körülbelül 40 fős hallgatóságból ketten vírustagadók és oltásellenesek voltak.

„Az a tapasztalatom, hogy a vírustagadók és oltásellenesek csakis azokat az internetes oldalakat olvassák és azokból az információkból tájékozódnak, amely az ő álláspontjukat és hozzáállásukat erősítik. Csak és kizárólag azt fogadják el, ami vírusellenes. Gyakran találkozom olyanokkal, akik magasan képzett emberek, értelmiségiek, orvosok és mégis vírustagadók és ellenzik az oltást. Ők azok, akik majd a fertőzés révén szereznek immunitást, ami kockázatos. Sokan lesznek, akik személyes tapasztalat után látják majd be, hogy az oltással bár a fertőzés nem feltétlenül kerülhető el, azonban lényegesen csökken a veszélye annak, hogy lélegeztetőgépre kerüljenek, súlyos szövődményektől szenvedjenek a fertőzés után, illetve meghaljanak – vázolta elképzeléseit a virológus.

Még 2-3 évig velünk marad a covid

Vakcina 01

Fotó: Pixabay.com

Egyes szakértők szerint a vírus 1 év múlva már nem lesz velünk. Rusvai Miklós ezzel szemben más véleményen van. Ő úgy véli, 2-3 évig még biztosan velünk lesz a Covid, de a vírus megszelídül. „Erre utaló jelek vannak is, de ezt még vizsgálják. 2-3 év alatt azonban mindenki átesik a fertőzésen az oltásoknak köszönhetően, másrészt ott van a fertőzéses immunitás. Ha valaki megkapta az oltást és átesik a betegségen – akár többször is -, az már olyan védettséget ad, hogy súlyos betegséget már nem okoz nála a Covid – fejtette ki.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?