INSIDER

Elképesztő, miket érzékelnek a poszt-covidosok a valóság helyett

Az új szitokszó ma a poszt-Covid: a koronavírus hosszú hónapokkal a gyógyulás után is durva tüneteket képes okozni. A „fantomszag”-érzés talán a legmeglepőbb.
  • Szerző: Ripost

Sok koronavírusos betegnek elment a szaglása, de közben fantomszag, azaz egy olyan szag jelentkezik, ami valójában nincs is ott. Mindez elsőre akár viccesnek is tűnhet, ám akik átélték, szörnyen megszenvedték. Ráadásul ez a tünet hónapokig, van, akinél fél évig is megmarad. A leggyakoribb ilyen „fantom” a füstszag, de sok más ilyenről is beszámolnak a betegek és ex-covidosok, és a legtöbb kifejezetten kellemetlen: rohadó étel, büdös zokni, kén, gázszag, korom, égett zsír, ecet, égett gumi. És a szagoknak nem volt semmi forrása: nem cigizett senki a környezetükben, nem volt romlott étel, égett zsír vagy égett gumi a lakásban.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: shuttersock

Egyikük sem bolondult meg: a koronavírusnak ugyanis fura, de jellegzetes tünete a „fantomszag”, ami bár ijesztő, de az esetek nagy részében idővel elmúlik és nem okoz komolyabb bajt.

„A koronavírus fertőzés harmadik napján jártam, amikor iszonyatos bűzt éreztem a lakásban: gondoltam, atyaég, valami megromolhatott. De napokig hiába kerestem a forrását. Aztán meg büdös zoknik szagát éreztem, de azokat sem találtam. Ennek már öt hete és még most is érzek fantomszagokat” – mesélte a 7-nek Mariann, egy budapesti édesanya.

Egy másik poszt-covidos nő egészen megdöbbentő történetet mesél, s a téma kapcsán megszólal dr. Bazsó Péter neurológus, idegsebész is. Részleteket a 7 április 13-án megjelent számában találsz. Keresd az újságárusoknál!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?