INSIDER

Poszt-Covid lépésről lépésre: így ismerd fel és kezeld a rejtélyes betegséget!

A vírusfertőzésen átesett emberek 10-20%-át is érinti a poszt-Covidként is emlegetett összetett tünetegyüttes, és a betegség kezelése feladja a leckét az orvosoknak is.
  • Szerző: Ripost

A jelenlegi statisztikák szerint a koronavírus-fertőzésen átesett betegek akár 10-20%-át is érinti az úgynevezett poszt-covid szindróma, amely a Covid-19 betegség utáni 4-12. hétig vagy akár annál is tovább tart.

poszt-covid

Laborvizsgálatokra is szükség van annak kiderítéséhez, hogy melyik szakterületre küldjék tovább a beteget

Akik a fertőzésből történt felépülés után még mindig légszomjat, erős fáradékonyságot, heves szívverés érzést, alvászavart, szédülékenységet, tartósan nem múló ízlés- és szaglászavart vagy -vesztést tapasztalnak, feltehetően poszt-COVID szindrómában szenvednek.

A fennmaradó vagy visszatérően erősödő légúti, szív- és érrendszeri, véralvadási, idegrendszeri, mozgásszervi, pszichiátriai, emésztőrendszeri, fül-orr-gégészeti vagy bőrgyógyászati problémák akadályozzák a betegek megszokott életvitelét és a munkába való visszatérést.

A poszt-Covid tünetegyüttesek gyakran átfedésben is lehetnek egymással, az idő múlásával ingadozhatnak és változhatnak, és a szervezet bármely rendszerére, részére hatással lehetnek. Emiatt van nehéz helyzetben a beteggel találkozó orvos, ugyanis a szerteágazó tünetek rengeteg fajta betegségre utalhatnak, nehéz kiválasztani, hogy pontosan mivel is állnak szemben.

Így működik a poszt-Covid az alapellátásban

Így működik a poszt-Covid az alapellátásban

A helyes döntés meghozatalához kapnak most a kezelőorvosok segítséget egy kérdőív formájában. A kérdőív felméri, leírja a beteg panaszait, tüneteit, valamint az életminőségének romlását. Ez alapján tudja majd a kezelőorvos továbbküldeni páciensét az állapotának megfelelő orvosi szakterületre. A poszt-Covid betegség összetettségét és súlyosságát az is mutatja, hogy hét olyan szakterületre is továbbirányítható a beteg, mint a hemosztázis, infektológiai, kardiológia, neurológia, pulmonológia, pszichiátriai és reumatológia.

A háziorvos a speciális poszt-Covid kérdőív kitöltetése után laborvizsgálatokat is kér páciensének, a két eredménnyel már biztosan meg lehet állaptani, van-e baj.

A rejtélyes betegségről további részleteket a kedden megjelenő 7 hetilapból tudhat meg!

Az időjárás is befolyásolja a tüneteket

Ahogy az asztmások, úgy a poszt-Covid tünetekkel küzdők állapotát is hátrányosan befolyásolhatja az időjárás. „Hatalmas terhelést ró a szervezetünkre a különböző frontokhoz, szélsőségesen változó időjáráshoz való folyamatos alkalmazkodás. Ennek következménye, hogy azok a tünetek, amelyek a poszt-Covid miatt megjelennek, ilyenkor fokozottabban előjöhetnek – mondta a 7-nek dr. Pintér Ferenc meteogyógyász, a Meteo Klinika igazgatója.

„Lényegében bármilyen tünet felerősödhet, például egy fejfájás, ami gyakran előfordul utólag, de légszomjat, keringési panaszokat is ronthatja egy-egy időjárási front – magyarázza a szakember.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?