INSIDER

Szorongok, attól félek, hogy agydaganatom van – egy 14 éves fiú megrázó poszt-Covid vallomása

A fiú két hónapja esett át a koronavírus fertőzésen. Az utóhatásaitól most is szenved, a neten kért segítséget.
  • Szerző: Ripost

„Sok minden előjött, és sok majdnem eltűnt. Most azonban szorongok, nagyon erősen„ – ezekkel a szavakkal kért segítséget egy Facebook csoportban egy 14 éves fiú. Leírása alapján poszt-Covidban szenved.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

poszt-covid

Teljes kivizsgálás javasolt azoknak, akik poszt-covidban szenvednek Fotó: shuttersock

„Sokszor kihagy a memóriám, szédülök, nem tudok koncentrálni. Látásom romlott, tompán, zavartan látok mindent”- írja le a tüneteit a tini. Annyira szorong, hogy már az is megfordult a fejében, hogy agydaganata van. A kommentelők próbálták támogatni, lelket önteni bele. Sok fiatal, 16-18 éves is hasonló tünetekről számolt be. Kiderült: nem csak fizikailag terhelte meg a betegség, de lelkileg is kikészítette, ehhez hozzájárult, hogy egy távolabbi családtagját is elveszítette a koronavírus miatt. A szülei egyszerre kapták el a vírust, a testvéreinek is tünetei voltak. A 14 éves fiú minden nap megmérte az egész család véroxigén szintjét. Ő kapta el legutoljára a betegséget. Nagyon szenvedett, a hőemelkedés mellett állandó volt a mellkasi nyomást érzett és a szülei elvesztésétől is félt mindvégig. A betegséget legyőzte ugyan, de a mellkasi nyomás és a szorongás megmaradt.

 

A vírusfertőzésen átesett emberek 10-20%-át is érinti a poszt-Covidként is emlegetett összetett tünetegyüttes, és a betegség kezelése feladja a leckét az orvosoknak is.

Akik a fertőzésből történt felépülés után még mindig légszomjat, erős fáradékonyságot, heves szívverést, alvászavart, szédülékenységet, tartósan nem múló ízlés- és szaglászavart vagy -vesztést tapasztalnak, feltehetően poszt-Covid-szindrómában szenvednek.

A fennmaradó vagy visszatérően erősödő légúti, szív- és érrendszeri, véralvadási, idegrendszeri, mozgásszervi, pszichiátriai, emésztőrendszeri, fül-orr-gégészeti vagy bőrgyógyászati problémák akadályozzák a betegek megszokott életvitelét

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?