INSIDER

A Parlament, ahogy még sosem láttad – látványos videó

A Ripost7 különleges sétát tehetett az Országházban. A világhírű épületet kivülről gyakran látjuk, de mi zajlik a színfalak mögött?
  • Szerző: Ripost

A képviselők mellett ki dolgozik az épületben? Kis kirándulásunkkal most beviszünk a Parlament kulisszái mögé, Kovács Márton sajtómunkatárs és Kerekes Margit kutatásvezető kalauzolásával.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A Parlament számokban

– Budapest szívében, 268 méter hosszan fekszik

– 50 darab 5 emeletes lakóház férne el a 473 ezer köbméteres épületben

– Alapterülete 18 000 négyzetméter

– Magassága 96 méter. A honfoglalás ezredik évfordulójára, vagyis a Millenniumra épült 1896-ban, a 96 méter magas kupola is a honfoglalás évét (896) szimbolizálja

– 365 tornya van, mint az év napjainak a száma

– Kizárólag magyar alapanyagokat használtak fel az építésénél, ez alól csak a főlépcső melletti monolitoszlopok kivételek

– A világörökség része, Európa 2., a világ 3. legnagyobb parlamenti épülete

– A törvényhozás otthona, a Szent Korona őrzési helye is

– Stílusa neogótikus, eklektikus

Kárpitosok, asztalosok műhelye

Az Országház nem csak a politikusok munkahelye: például az alagsorban van a kárpitos- és asztalosműhely. A Parlamentben mindig mindennek kifogástalan állapotban kell lennie. A termek és a lépcsőházak állapotáról helyben gondoskodnak, a szakemberek napi rendszerességgel ellenőriznek, és ha kell, javítanak.

parlament kulisszái

A zászlójavítás mindennapos munka a Parlamentben

A kárpitos terembe lépve épp egy hatalmas nemzeti lobogó fölé hajolva ült az egyik kárpitos mester. A zászlók javítása napi szintű feladat. Ők varrják a zászlókat a tetőre és a homlokzatra, és amíg a méret engedi, javítják is. Mellette a kollégája bőrt cserélt egy ülésen. A bőrök folyamatosan szakadnak, szakadtan pedig nem lehetnek az ülésteremben. Ez ugyan bőrdíszműves feladat, de ezt is megtanulták az évek során. Az ajtó előtt kanapék sorakoznak, megfelelő színű huzatra várva. Mivel minden részletre figyelnek, ezeknek is olyan színűeknek kell majd lenniük, mint a házban található többi 700-nak.

parlament kulisszái

Rendszeresen felújítják a fa használati tárgyakat is

Az asztalosműhelyben is párhuzamosan folyik a munka, az egyik mester csiszol, a másik fúr. Ők mindent javítanak az épületben, ami fa, de ha kell, a bútordarabok pótlását is megcsinálják, készítenek pulpitust vagy asztalt is. Aki itt dolgozik, annak változatosabb a munkája, mint egy asztalosműhelyben, mert mindig változó a feladat, attól függően, mi megy tönkre. Ugyanakkor kreatívnak is kell lenniük, mert ha valamit helyettesíteni kell, azt is meg kell oldják.

A liftek is különlegesek

Az épületben különleges liftek vannak, falaikat gyönyörű intarziák díszítik – egyetlen más Parlamentben sincs ilyen. Az egyik liftben egy bordó szék is van, a régi dolgozók szerint Antall József miniszterelnöknek tették be, amikor már nehezére esett az állás.

parlament kulisszái

Antall József kedvéért széket tettek a liftbe

Két egyforma ülésterem, csak a szőnyeg utal a kékvérűekre

Nem mindenki tudja, hogy a tévében látott ülésteremből kettő is van.

parlament kulisszái

A vörös terem

Az épület igazi labirintus, a vörös szőnyeggel borított folyosórendszer végtelennek tűnik. Maga az épület két szimmetrikus szárnyat foglal magában: az északi, egykori Főrendiházat és a déli Képviselőházat. Az elrendezés azért szimmetrikus, mert az országgyűlés a második világháborúig kétkamarás volt. Ezek között a kupolaterem és a főlépcsőház helyezkedik el. Emellett számos más helyiség, lépcsőház, folyosó, kisebb terem, társalgó található az épületben. A Parlament nagyon sok eleme szimbolikus jelentésű. Az alsóházi társalgóban a padlószőnyeg piros, a felsőháziban viszont kék színű. Ez azért van, mert a felsőház tagjai többnyire nemesek voltak – a szőnyeg az ő „kék” vérükre utal…

parlament kulisszái

A kék terem

Melyik szónok ér meg egy havannai szivart?

Régen megengedett volt a folyosókon a dohányzás, a felsőházi terem előtt most is ott vannak a számozott szivartartók, ahová a képviselők letehették félbe hagyott szivarjaikat, amikor visszamentek az ülésre.

Számozás segítette, hogy tudják, melyik szivar kié

Az is előfordult, hogy olyan sokáig tartott egy beszéd, hogy mire visszaértek, a szivarjuk teljesen elfogyott. Ehhez kapcsolódik egy anekdota. A legdrágább szivar a havannai volt , amit sajnáltak, ha elégett. A figyelmet fenntartó, érdekesen beszélő politikusokra ezért mondták azt, hogy megérnek egy havannait...

Golyónyom a falon: rálőtt a miniszterelnökre az ellenzék képviselője a parlamentben

A szónoki emelvény fa burkolatában egy lyukra lehetünk figyelmesek – nem véletlenül nem javították meg, egy történelmi esemény emlékét idézi.

parlament kulisszái

Máig látszik a golyónyom

1912-ben egy ellenzéki képviselő háromszor rálőtt Tisza István miniszterelnökre, majd fejbe lőtte saját magát. Végül mindenki élve megúszta a botrányos eseményt.

A pulpitus

Féltve őrzik a Szent Koronát

A Ház mértani középpontja a kupolacsarnok közepén található. Magyarország szimbolikus középpontjában őrzik a Szent Koronát és a koronázási jelvényeket 2000 január elseje óta. A honvéd koronaőrök a nap 24 órájában vigyáznak rá, fényképezni sem szabad.

parlament kulissza

A Szent korona az Országházban

A kupolacsarnokot körfolyosó díszíti, a pillérek tövében aranytalapzaton magyar uralkodók szobrai állnak, apródjaik kíséretében.

parlament kulissza

Bámulatos látvány

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?