INSIDER

Ötször gyorsabban terjed a vírus, mint tavasszal!

Az elmúlt öt napban kétezerrel nőtt az aktív fertőzöttek száma, csak a hétvégén ezer új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak. Vasárnap 3805 beteget tartottak nyilván, ez több mint másfélszerese a tavasszal mért csúcsnak. Az viszont örvendetes, hogy haláleset alig van, a legtöbb beteg fiatal. Most nekik kell nagyon vigyázniuk, át ne adják az időseknek a fertőzést!
  • Szerző: Ripost

Minden korábbinál erőteljesebben terjed a koronavírus Magyarországon: miközben az első hullám idején a legintenzívebb időszakban – április 4. és 17. között – 11 nap alatt regisztráltak összesen valamivel több mint ezer új beteget, ehhez most, a járvány második hullámának kezdetén elég volt egyetlen hétvége! Ezek az adatok azt mutatják, hogy ötször gyorsabban terjed a koronavírus most, mint tavasszal.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Gov.hu

Minden eddiginél több a koronavírusos

Még durvább a helyzet, ha azt nézzük, mennyi az aktív fertőzött, vagyis aki jelenleg éppen beteg. Tavasszal 23 nap alatt nőtt ezerről kétezer fölé ez az adat, most viszont mindössze öt nap alatt 1820-ról 3805-re nőtt a betegek száma.

Forrás: koronavirus.gov.hu

Hatékonynak bizonyul a karantén

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a fertőzés terjedését – a járványügyi szabályok betartása mellett – leginkább a karanténnal lehet mérsékelni. Sokan a gyakoribb tesztelés hívei, de a német járványügyi intézet legújabb jelentése szerint akkor, ha a friss kontaktokat 14 napos karanténban tartják, 100 fertőzésből csak kettő jut ki a közösségbe, azok, amelyek 14 napnál is hosszabban lappangtak. Viszont a kontaktust követő 1-2 napon belüli tesztelés nem alkalmas a járvány terjedésének megakadályozására, mert sokszor még ki sem mutatja a fertőzést, hamis biztonságot ad. A magyar karanténszabályozás európai szinten is a legjobb – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Most a fiataloknak kell észnél lenniük!

Magyarországon az új fertőzöttek átlagéletkora 26 év, ezért a fiataloknak írt nyílt levelet Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere:

„…A baráti együttlétek, a közösségben töltött idő és az összeverődések legtöbb formája mind-mind potenciális veszélyt hordozhat magában. A vállaitokon most olyan felelősség van, amivel barátaitok, szüleitek és nagyszüleitek életét határozhatjátok meg. Ennek okán arra kérlek benneteket, hogy tartsátok be a járványügyi ajánlásokat, a döntéseitekkel ugyanis életeket menthettek…” – hívta fel a fiatalok figyelmét a miniszter.

Képünk illusztráció (Fotó: MTI)

Kérdőív is segít a járvány elleni küzdelemben

Az egy főre jutó találkozások száma jelentősen megnőtt augusztus vége óta, ami a tanév megkezdése mellett azzal magyarázható, hogy visszatértek az emberek a szabadságról. A járvánnyal szembeni védekezést segíthetjük a covid.sed.hu weboldalon található Magyar adatszolgáltató kérdőív napi kitöltésével is. A beérkező válaszokat az Innovációs és Technológiai Minisztérium járványmatematikai kutatói elemzik.

Romániában ki sem nyithattak az iskolák

Ukrajnában 24 óra alatt 2836 friss esetet regisztráltak. Romániában szeptember 2. óta zsinórban négy napon át 1200-nál több új koronavírus-beteget azonosítottak.

A magas esetszám miatt kétségessé vált a román iskolák szeptember 14-ére tervezett újranyitása is. Ausztriában a hétvégén 541 új beteget találtak.

35 ezer halott is kevés az olasz vírustagadóknak

Olaszországban hiába fertőződött meg 276 ezer ember és haltak ebbe bele 35 ezren, több ezer vírustagadó tüntetett maszk nélkül az óvintézkedések ellen Róma történelmi központjában. Pedig öt hete emelkedik a fertőzöttek száma, megbetegedett Silvio Berlusconi volt kormányfő is.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?