INSIDER

Elmondja az orvos, milyen oltás lehet a harmadik

Hangos az internet az emlékeztető oltás miatt. Az emberek vitáznak, vajon az alapoltások után milyen típusú vakcina adható. Lapunknak dr. Balázs Mihály háziorvos segített eligazodni a zűrzavarban. Szerinte teljes szabadság van a 3. oltással kapcsolatban.
  • Szerző: Ripost

Parázs vita alakult ki az emberek között annak a hírnek a kapcsán, hogy a Pfizer benyújtotta az amerikai gyógyszerhatósághoz (FDA) a harmadik oltás első klinikai dokumentumait. Az emberek arról vitatkoznak, vajon szükség van-e egyáltalán emlékeztető oltásra. Sokak előtt tisztázatlan az is, hogy melyik oltásra mi adható. Lapunk kérésére dr. Balázs Mihály háziorvos tisztázta a kérdéseket.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Dr. Balázs Mihály háziorvos Fotó: Kisalföld/ Kustor Réka

„Két Szputnyik után mit ajánlanak? Annyi mindent olvasni, kicsit belezavarodtam már. 60 éves tanítónő vagyok, kellene az a 3. oltás”.

„Egészségügyi dolgozó vagyok, ugyanazt adják 3. oltásnak is”.

„A vektorvakcinák, ill. a Sinopharm után ajánlanak másfélét 3. oltásként. mRNS vakcináknál teljesen jó ugyanaz harmadiknak”.

Tele van az internet a harmadik oltással kapcsolatos kérdésekkel és elétrő véleményekkel. S, hogy mégis kinek van igaza?

„A hivatalos álláspont az, hogy lehetőség szerint egy eltérő típusú oltással oltsuk a betegeinket. Vannak jó tapasztalatok az AstraZeneca oltásra adott Pfizer oltás vonatkozásában, de ugyanilyen jók a reakciók például a kínai oltásra adott Pfizer oltásra is. ”- kezdi dr. Balázs Mihály.

Az orvos szerint a Pfizernek van egy hivatalos álláspontja, mely szerint két Pfizerra harmadik Pfizer oltás is adható és az oltópontok is ezt a gyakorlatot folytatják. Tehát, ha valaki ragaszkodik ahhoz, hogy Pfizerre Pfizert kér, akkor általában teljesítik ezt a kérést.

A szakember utalt rá, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) egy levelben tájékoztatta a háziorvosokat a lehetséges kombinációkról, így pontosan tudják, hogy mik a lehetséges választások. Eszerint:

  • AstraZenecára adható Pfizer, Moderna és Sinopharm,
  • a Janssen vakcinára Pfizer, Moderna és Sinopharm,
  • a Modernára Janssen, Sinopharm és AstraZeneca,
  • a Pfizerre Janssen, Sinopharm és AstraZeneca,
  • a Sinopharmra Pfizer, Moderna, AstraZeneca és Janssen,
  • a Szputnyikra Pfizer, Moderna és Sinopharm.

„Ezek gyógyszergyári ajánlások, de a Pfizer kiadott egy olyan nyilatkozatot is, hogy ugyanazzal a 3. oltással való oltás sem rossz. Sőt! Jó tapasztalatok vannak Izraelben, ahol az egész lakosságot mind a három esetben Pfizerrel oltották át”- teszi hozzá a háziorvos.

„Teljes szabadság van az oltással kapcsoltban”

„Nem tilos a fent említett ajánlástól eltérni, teljes szabadság van az oltással kapcsolatban. Ha például a betegnél allergiás mechanizmus lép fel vagy más egyéb orvosi szempont indokolja, eldönthetjük, hogy milyen típusú vakcinát adjunk a páciensnek. Szerencsére minden típusú oltóanyag hozzáférhető, az oltásoknak nem akadálya az oltóanyag hiány” – mondja a háziorvos.

koronavírus

A harmadik oltás leginkább a hatvan év feletti korosztálynak és a krónikus betegeknek ajánlott. MTI/Máthé Zoltán

Balázs Mihály szerint a hatvan felettieknek és a betegséggel sújtott páciensek kell igazából promótálni a harmadik oltást.

„Ugyanakkor az első és második oltás minél nagyobb számban történő felvétele lenne a legszükségesebb” - véli Balázs Mihály. „Ez lenne a kívánatos és tulajdonképpen erre kell a legnagyobb hangsúlyt fektetni és mi háziorvosok ezt is tesszük”. A háziorvos tapasztalata ugyanakkor az, hogy általában azok jelentkeznek oltásra, akik az első két oltásukat már megkapták és kérik a harmadikat. „Azok, akik kimaradtak az első és második oltásból, mert nem akarták magukat oltatni, őket viszonylag nehéz megszólítani és oltásra rávenni. Igazából itt vannak a fő feladatok, ezen a területen”.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Variációk karácsonyi zserbóra
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?