Létrehozva: 2021.02.19.

Orbán Viktor: Húsvétra eljuthatunk oda, hogy aki regisztrált, az be lesz oltva

Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában ismertette a legfrissebb hazai járványügyi helyzetet.

Az operatív törzs péntek hajnali ülését követően a Kossuth rádió stúdiójába érkezett Orbán Viktor, ahol a hazai járványhelyzettel kapcsolatban osztott meg friss információkat, terveket.

Egy veszélyes pillanatban vagyunk

Orbán Viktor a beszélgetés elején azt mondta, hogy 3093 új fertőzött volt csütörtökön. 4024-en voltak kórházban. Egy veszélyes pillanatban vagyunk, egyszerre van vakcina, és megkezdődött a konzultáció, és közben megkezdődött a harmadik hullám – tette hozzá. Versenyfutás zajlik az oltások és a harmadik hullám között.

20 ezer beteget tudnának ellátni a kórházak

A miniszterelnök az ápolók napján köszöntötte az egészségügyi dolgozókat. „A magyar egészségügy fantasztikus teljesítményt nyújtott az elmúlt egy évben” – tette hozzá. Rengeteg ember életét megmentették.

„Ha 20 ezer embernek kellene covidos ellátást biztosítani, akkor képes lenne erre az egészségügy.”

Arról is beszélt, hogy egyáltalán nem könnyű szakszerűen beöltözni a covidos osztályokon, katonai precizítás is szükséges. „Nagyon sokat tanultam én is ebben a helyzetben, és ez a jövőben még inkább így lesz” – tette hozzá. A tanulás nem a fiatal életkorhoz tartozik, a magyar egészségügy a tanulásban jól vizsgázott.

A miniszterelnök ismertette a legfrissebb járványügyi információkat (Fotó: MTI)

Mindenki regisztráljon oltásra

391 ezer már egyszer beoltott személy van most, de ez majd fel fog futni március elején 1,225 millióra – mondta a kormányfő. Április elejére 2 millió 582 ezer beoltott személy lesz – mondta Orbán Viktor. Mindenkit arra biztatott, hogy regisztráljon.

Húsvétra eljuthatunk oda, hogy aki regisztrált, az be lesz oltva

Elmondta, hogy mindenki átgondolt döntés hozzon. Húsvétra eljuthatunk oda, hogy aki regisztrált, az be lesz oltva. Magyarországon van a legtöbb oltásra alkalmas vakcina az unióban – mondta a kormányfő.

„Ha letörjük a harmadik hullámot, akkor jöhet az újranyitás”

„Az újraindítás minden döntéséért a kormány vállalja a felelősséget” – mondta a kormányfő. Szólt arról is, hogy a nemzeti konzultáció révén minél több ember véleményének a megismerése a fontos, és azoknak a beépítése a döntésekbe. „Ha letörjük a harmadik hullámot, akkor jöhet az újranyitás” – tette hozzá. Azt is elmondta, hogy egy nap alatt 120 ezer ember töltötte ki a nemzeti konzultációt, ezért is sértő a baloldal viselkedése.

Már novemberben lehetett látni ezt a helyzetet

Orbán Viktor szólt arról is, hogy már novemberben lehetett látni, hogy ugyanolyan helyzet alakulhat ki a védőoltások tekintetében, mint a védőeszközök piacán. „Novemberben lehetett látni már, hogy vakcinaverseny lesz, és ezért kezdtünk el tárgyalni az oroszokkal és a kínaiakkal” – tette hozzá. Orbán Viktor szerint vállalni kellett a különutas kockázatot, de azóta mások is rájöttek erre. Már a németektől kezdve mindenki az orosz vakcina beszerzésén gondolkozik.

A baloldal túlságosan messzire ment

„Jól haladunk” – idézte Orbán Müller Cecíliát annak kapcsán, hogy mikor lehet oltani a kínai vakcinával. „Ha a baloldal úgy gondolja, hogy sikertelen lesz a jobboldali járványkezelés, akkor hatalmi szempontból ezt a politikát választják” – mondta a kormányfő. „Most a baloldal túlságosan messzire ment” – tette hozzá.
Össze kell kötni Magyarországot Lengyelországgal
A visegrádi négyek együttműködéséről azt mondta, hogy az már a 14. században megkezdödött. Ha 600-700 éve kikényszerítették az európai viszonyok a közép-európai együttműködést, akkor ez azt mutatja, hogy nem a vezetőkön múlik. Stratégiai szerepe van Szlovákiának és a tőkesúlya van Lengyelországnak – tette hozzá. „Alapvető magyar gazdasági érdek, hogy közvetlenül össze tudjuk kötni a magyar és lengyel gazdaságot minél szélesebb vonalakon. Ezeknek az útvonalaknak a megépítése az alapja a közép-európai sikereknek.”

Egyre fontosabb a visegrádi együttműködés

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a közép-európai országok Németország első számú gazdasági partnerei. „Van teljesítményünk, a leggyorsabb technológiai fejlődés itt van, és itt a legalacsonyabb a munkanélküliség” – tette hozzá. A kormányfő szerint a nyugatiak biztonságban érezhették magukat, mert a magyarok és a lengyelek pajzsok voltak, de most megváltozott a helyzet a migráció miatt. A kulturális nyomás most nem Közép-Európa felől érkezik – tette hozzá. „Nyugat-Európa biztonsága még mindig az unió külső határaitól függ.”
Szerdától két hét alatt több mint 465 ezer koronavírus elleni oltás beadására van lehetőség, ez több, mint amennyi embert eddig összesen beoltottak – közölte az oltási munkacsoport vezetője szombaton a közmédiával. A Sinopharm vakcinájából eddig 550 ezer, a Szputnyik vakcinából 46 ezer adag érkezett. A további orosz vakcinák szállításának pontos ideje még nem ismert, a kínai oltóanyagból viszont március 15-e után ismét 500 ezer adag érkezik – mondta. Kitért arra is: tömeges oltás esetén több mint 7100 helyen tudnak oltást adni, és egy hét alatt több mint 1,5 millió embert tudnak beoltani, ha elegendő vakcina áll rendelkezésre. A Magyarországon elérhető vakcinák biztonságosak, mindegyikből több mint tízmillió adagot adtak már be világszerte – mondta György István. György István kiemelte: ahhoz, hogy ezeket az oltásokat ténylegesen el lehessen végezni az kell, hogy aki értesítést kap, fel is vegye az oltást. Jövő héten a háziorvosok 275 ezer adag Sinopharm- és AstraZeneca-vakcinát kapnak. Előbbivel korcsoporti korlátozás nélkül a krónikus betegeket, utóbbival a 18-59 éves krónikus betegeket oltják. Emellett a háziorvosok 10-10 idős embert kórházi oltópontokra irányíthatnak, ahol az érintettek Pfizer-vakcinát kapnak – ismertette. A munkacsoport vezetője beszélt arról is, hogy a nyugati vakcinaszállítmányok továbbra is akadozva érkeznek, azokból a lakosság átoltását csak lassan lehetne megvalósítani. György István ezért nagy segítségnek tartja, hogy a kormány törekvéseinek köszönhetően sikerült oltóanyagot beszerezni Kínából és Oroszországból is.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Világháborús üzenetet küldött Amerika

origo.hu

Háborús hangulat van Brüsszelben

metropol.hu

Most kaptuk: balesetet szenvedett az utasokkal teli 4-6-os villamos, nagy a baj

magyarnemzet.hu

Gyűlöletcunami és lincshangulat Magyar Péter vidékjárásán + videó 

ripost.hu

3 csillagjegy kapcsolata el van átkozva, ők még idén szakíthatnak!

magyarnemzet.hu

Levillogta a rendőrt az éjszaka közepén az érdi édesapa és nagyon jó oka volt rá

origo.hu

Botrány: Vajna Tímea húga idegesen üzent testvérének

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

"Ki fog látszani a s*nám" - Kiakadtak a túl szexi ruha miatt az olimpikonok

ripost.hu

„A színfalak mögött” - Ágyban heverészve kapták le Palvin Barbit

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Már bankkártya nélkül is lehet készpénzt felvenni: elég hozzá egy mobil is!

INSIDER

Orbán Viktor: Békepárti többség kell Európában

INSIDER

Elkezdték gyéríteni a szúnyogokat: itt már biztosan kevesebb a vérszívó!

INSIDER

Most érkezett: Beszorult világháborús gránátot találtak, azonnal rohantak a tűzszerészek