Létrehozva: 2020.09.12.

Orbán Viktor: Az országnak működnie kell, a második hullámra felkészültünk– videó

Orbán Viktor szombat esti interjújában elmondta, az emberek határozottan elmondták, milyen védekezést szeretnének a második hullámban.

Orbán Viktor az M1-nek adott interjújában elmondta, minden reggel megnézi a koronavírussal fertőződöttek számait, és bár nem szeret rossz hír postásaként feltűnni, de szerinte készüljünk, hogy lesz ez a szám még magasabb is.

„De most elsősorban a halálozási számokra kell figyelni, mert most másképpen védekezünk. Most a sikert a megmentett emberek számában kell mérni” – hangsúlyozta.

„Veszélyhelyzetben védekezni kell, így volt tavasszal és így van most is. Ehhez kell haditerv. Annyiban könnyebb a helyzetünk most, hogy van tapasztalatunk, sok mindent tudunk, amit eddig nem. Tavasszal még nem voltak felkészítve az egészségügyi rendszerek, hogy megvédjék az embereket”.

A miniszterelnök úgy véli, a magyar rendszer kibírta a nyomást, mostanra pedig teljesen fel tudtunk készülni a második hullámra.

„Aki időt nyer, életet nyer. A nemzeti konzultáció miatt pedig pontosan tudjuk, mit akarnak az emberek, és ez nagy nyugalmat ad” – fogalmazott Orbán Viktor. „Tavaszhoz képest nyugodtabb vagyok és magabiztosabb is, hiszen tudom, hogy mivel állunk szembe” – tette hozzá.

A védekezés irányát az emberek mutatták meg: Magyarországnak működni kell. Nem szabad engedni, hogy megbénuljon az ország.

„Nem egyedül állok a gáton, hanem van mellettem egymillió-nyolcszázezer ember” – mondott köszönetet a kormányfő azoknak, akik visszaküldték a nemzeti konzultációs kérdőívet és kijelölték a védekezés irányát.

A magyarok aggódtak, hogy az országot még egyszer le kell zárni. De ezt elmondták a kérdőívekben, hogy nem akarják. Ezért kellett olyan haditervet létrehozni, hogy védjük az emberi életet és a gazdasági érdekeket is. Nem akarunk visszalépni a digitális oktatáshoz, a bezártsághoz, a kijárási tilalomhoz.

Ehhez az kell, hogy azt a néhány biztonsági szabályt, amelyet meghoztunk, mindenki tartsa be. Ahol kell, ott viseljük a maszkokat, tartsuk a távolságokat.

Szankciókat is hoztak, hogy ahol nem tartják be a szabályokat, ott büntetni fognak. Például egy boltban megbüntetik a maszk nélküli embert és a boltot is. A boltos a második ilyen esetben figyelmeztetést kap, harmadszor már be fogják zárni az üzletet. Megjegyezte: nem az „állam izmait” akarják mutogatni, csak belátást kérnek mindenkitől, viszont ha nem tartják be a szabályokat, akkor azt ki kell kényszeríteni.

„Nem azért akarjuk betartatni a szabályokat, mert a szabály az szabály. Hanem azért, mert bajt hozunk mások fejére, ha nem tartjuk be ezeket. A közjó érdekében kell cselekednünk”.

A konzultáció alapján egyértelmű volt, hogy a szülők az iskolák megnyitását szorgalmazták. Ha baj van, akkor az osztályokat kell átszervezni, nem az egész iskolát bezárni – mondta a miniszterelnök. Amíg a halálozási számok nem kezdenek növekedni, nem fogják bezárni az iskolákat – tette hozzá.

„Óvnék mindenkit, hogy hirtelen gyorstalpalón virológussá képezzék ki magukat. A döntést úgy kell meghozni, hogy meghallgatjuk a szakembereket. A rugalmasság, a cselekvőképesség most a legfontosabb. A döntések iránya egyértelmű: az országnak működnie kell”.

Nem szabad elfeledkezni az idősekről

A legnagyobb veszélynek az idősek és krónikus betegségben szenvedők vannak kitéve – mondta a miniszterelnök. Ha szükséges, akkor hoznak szigorúbb intézkedéseket, ezeket kidolgozták már. Példának a bárok esetleges éjszakai bezárását említette, de többről már döntöttek is, így a látogatási tilalom bevezetéséről is. Ezekkel az idősek életét védik. A tavaszi védekezés során több ezer, vagy több tízezer idős ember életét sikerült megvédeni – tette hozzá.

„Egyetlen magyar embernek sem kell szenvednie, vagy meghalnia, mert az egészségügyi rendszer nem képes befogadni” – hangsúlyozta.

Azt is elmondta, hogy új munkahelyeket fognak létrehozni, a magyar vállalkozások meg fognak erősödni. Egy helyen van nehézség: a budapesti turizmusban, ez ugyanis a külföldi turistákból tartotta fenn magát. Budapesten üzleti modellt kell váltani, segítséget kell adni az idegenforgalmi szektorban dolgozóknak.

„A fővárosnak van több mint 100 milliárd szabad pénzeszköze, eljött az ideje, hogy bevessük” – mondta.

A miniszterelnök beszélt arról is, hogy mindeközben a családok életszínvonalára figyelni kell, ezért a kormány létrehoz egy családügyekért felelős, családokkal foglalkozó tárca nélküli miniszteri posztot, amelyet Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár tölt be október 1-től.

Külön szabályok a V4-országokra

Napi kapcsolatban vagyunk a V4-országokkal, egy járványügyi egyeztető irodát is létrehoztunk – mondta a miniszterelnök. A legjobban ezekről az országokról tudja a kormány, hogy jól vagy rosszul védekezni, ezért érdemes külön szabályokat alkotni ezekre az országokra.

Most a magabiztos kiszámíthatóságra van szükség. Orbán Viktor azt mondta, „van egy haditervünk, annak vannak pontjai, aszerint haladunk, és ha mindenki betartja a szabályokat, akkor az ország működni fog, a családokat és az időseket sikerül megvédeni”.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Váratlan hír érkezett Putyinról

origo.hu

Karácsony Gergelyt nem érdeklik a budapesti utasok

life.hu

Katalin rákdiagnózisa megváltoztatta Vilmos herceggel való kapcsolatát

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

mandiner.hu

Megkérdezte a Politico az EP-képviselőket, mit tartanak a legnagyobb problémának – ki nem találná, mi került az első helyre

origo.hu

Tíz férfival csókolózott Anne Hathaway

mindmegette.hu

Félreértette a pincér a nő rendelését, volt is meglepetés, amikor megérkezett az étel

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Válassz egy holdat és kiderül, mi a legnagyobb titkod

ripost.hu

Megdöbbentő bejelentést tett a NASA: életet találtak a Marson

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

Győr belvárosában járt Orbán Viktor, folytatódott az országjárás

INSIDER

Nagyon benézték az osztrákok, jönnek a nem várt gyerekek

INSIDER

Orbán Viktor: Akinek van szakmája, annak lesz munkája is

INSIDER

"Anya, nézd, mit tudok!" – Újabb mérföldkövön van túl SMA Tomika

INSIDER

Erre vártak a magyar autósok: Jelentős árcsökkenés jön a benzinkutakon, ekkor érdemes tankolni