INSIDER

Müller Cecília: A kínai vakcina megfelel a hazai követelményeknek

Az operatív törzs megtartotta pénteki sajtótájékoztatóját, ahol a friss információkat ismertették.
  • Szerző: Ripost

Az operatív törzs pénteki tájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos azt mondta, hogy egyértelműen a harmadik hullám emelkedő szakaszában vagyunk. Az áldozatok száma is 100 fölött van – tette hozzá. Jellemzően a krónikus megbetegedésben szenvedőket érinti végzetesen ez a vírus – mondta a szakember.

Müller Cecília fontos dolgokról beszélt (Fotó: M1)

Müller Cecília leszögezte, mindent elkövetnek, hogy időben növeljék az oltható személyek számát. Újabb vakcinával bővült a paletta, a kínai vakcina mellé nagyon kielégítő dokumentáció is érkezett.

„Örömmel mondhatom, hogy Paulinyi Zsuzsa vezetésével megvizsgálták a Sinopharm-vakcinát, és hitelt érdemlően bizonyított, hogy megfelel a hazai követelményeknek. Erről a mai napon értesítették az OGYÉI-t.„

Az utóbbi testület engedélyezi a vakcinát: ha az OGYÉI jóváhagyja, akkor elkezdhető vele az oltás beadása. A Sinopharm-vakcinával való összes információt is közzé fogják tenni.

A várandósok nem kaphatják meg, valamint azok a krónikus betegek, akiknek a betegsége nincsen egyensúlyban – tette hozzá. Az oltóorvos egyénileg dönt értelemszerűen az olthatóságról.

Minél több ember, minél gyorsabb beoltásával lehet csökkenteni a koronavírus-járvány harmadik hullámának nagyságát – közölte a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa szombaton a közmédiával.

Szlávik János azt mondta: a napi új fertőzöttek és a halottak száma azt mutatja, hogy Magyarországon elindult a harmadik hullám. Ennek oka a brit vírusmutáns lehet, mert az jobban terjed, mint a vírus korábbi változata – vélekedett.
Szerinte más országok példáját tekintve nem lehet tudni, meddig tart majd az újabb hullám, de az oltások felgyorsulása javíthat a helyzeten.
A kínai vakcina megkapta az engedélyeket, így jövő héten már azzal is oltanak az orvosok – tudatta.

Hozzátette: egyelőre kórházakban, rendelőkben, oltópontokon adják be a vakcinát az embereknek, de tömeges oltás esetén megvan a terv, hogyan lehet bővíteni az oltópontok számát.
Szlávik János beszélt arról is, hogy az elmúlt hónapokban nőtt az oltási hajlandóság, de egyes embereknek fenntartásaik vannak a különböző helyekről származó vakcinákkal kapcsolatban. A vakcinák hatásosságában vannak eltérések, de mindegyik megakadályozza, hogy a beoltottak kórházba kerüljenek vagy meghaljanak a koronavírus miatt – hangsúlyozta a főorvos, aki ezért mindenkinek azt javasolja, ha értesítést kap, oltassa be magát bármelyik, Magyarországon elérhető vakcinával.

Szerdától két hét alatt több mint 465 ezer koronavírus elleni oltás beadására van lehetőség, ez több, mint amennyi embert eddig összesen beoltottak – közölte az oltási munkacsoport vezetője szombaton a közmédiával.

György István kiemelte: ahhoz, hogy ezeket az oltásokat ténylegesen el lehessen végezni az kell, hogy aki értesítést kap, fel is vegye az oltást.
Jövő héten a háziorvosok 275 ezer adag Sinopharm- és AstraZeneca-vakcinát kapnak. Előbbivel korcsoporti korlátozás nélkül a krónikus betegeket, utóbbival a 18-59 éves krónikus betegeket oltják. Emellett a háziorvosok 10-10 idős embert kórházi oltópontokra irányíthatnak, ahol az érintettek Pfizer-vakcinát kapnak – ismertette.
A munkacsoport vezetője beszélt arról is, hogy a nyugati vakcinaszállítmányok továbbra is akadozva érkeznek, azokból a lakosság átoltását csak lassan lehetne megvalósítani. György István ezért nagy segítségnek tartja, hogy a kormány törekvéseinek köszönhetően sikerült oltóanyagot beszerezni Kínából és Oroszországból is.

A Sinopharm vakcinájából eddig 550 ezer, a Szputnyik vakcinából 46 ezer adag érkezett. A további orosz vakcinák szállításának pontos ideje még nem ismert, a kínai oltóanyagból viszont március 15-e után ismét 500 ezer adag érkezik – mondta.
Kitért arra is: tömeges oltás esetén több mint 7100 helyen tudnak oltást adni, és egy hét alatt több mint 1,5 millió embert tudnak beoltani, ha elegendő vakcina áll rendelkezésre.
A Magyarországon elérhető vakcinák biztonságosak, mindegyikből több mint tízmillió adagot adtak már be világszerte – mondta György István.

 

És ezeket olvastad már?