INSIDER

Elképesztő: többezer éves római kori leletre bukkantak Óbudán

El akarták rejteni a kíváncsi szemek elől, a régészek mégis megtalálták.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Az egész világ elől el akarták rejteni, de a magyar régészek az utolsó pillanatban rábukkantak az elképesztő leletre Óbudán, az ókori aquincumi Katonaváros területén. A római-kori kőkoporsóban egy 1700 éve élt kisgyermek sírját tárták fel a Bécsi úti ásatásokon. A sírt olyan mélyen temették el, hogy vélhetően a korabeli sírrablóktól akarták megvédeni a gyermek emlékét. A teljesen érintetlen lelet egy két éve folyó feltárás végén került elő, és dr. Vámos Péter, az Aquincumi Múzeum régésze exkluzív Facebook-videókkal és fotósorozattal harangozta be az érintettlen leletet.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Reggel élőben jelentkeztünk be egy Bécsi úti ásatásról, ahol egy érintetlen kőládasírt találtak kollégáink. Ahogy ígértük, most következzen a feltárásról készült képes beszámoló! ??

Közzétette: Aquincumi Múzeum (Hivatalos oldal/Official site)2021. április 16., péntek

Több ezer éves felfedezés

A gyermek közel 1700 éve élhetett, és valamikor a IV. században temethették el. Mellette bronz pénzérmét és üvegedényeket találtak, amiből a szakemberek arra következtetnek, hogy a gyermek egy jobb módú család sarja lehetett.

A lelet lehetőséget nyújt, hogy bővebben rálássunk a kor túlvilágról alkotott képére és az akkori emberek életvitelére

- nyilatkozta a -nak dr. Vámos Péter. Az elképesztő felfedezés váratlanul érte a régészeket. A feltárásoknak épp az utolsó szakaszához értek a Bécsi út 68-80-as házszámú építkezésen, amikor a sírra bukkantak.

„Az utolsó pillanatban, területátadás előtt egy nappal került elő a kőládasír” – közölte dr. Vámos egyik Facebook-videójában.

Leletmentő feltárás

A lelet az érintetlensége miatt grandiózus, hiszen a római kori temetőknél a sírokat sok esetben sírrablók vagy egy másik sír ásása is megbolygathatta. A gyermeket viszont egy olyan kősírban találták meg, amin sem az idő, sem a rongálások nem foghattak.

„Egy időben a temetőben követ is bányásztak, ilyenkor pedig nagyobb mészkőtömböket is kiszedtek a földből. Vélhetően tudatosan ebbe a mélyebb pontba temették el ezt a gyermeket, hogy a sírrablók sose találhassanak rá” – mondta lapunknak dr. Vámos.

A Flórián tér környékén egy hatezer fős katonai légió állomásozott. A táborok körül alakultak ki települések, amiket ma Katonavárosnak neveznek. Ez a Bécsi út menti zóna a városnak az egyik temetőjeként funkcionált. Ide nemcsak katonák, hanem a település lakosai is eltemethették hozzátartozóikat.

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?