INSIDER

Nem hiszed el: ez lehet a karácsonyi slágerajándék idén

2020-ban nem csak a mobiltelefon, vagy éppen a társasjáték lesz a slágerajándék, hiszen sokan gyorstesztet kérnek „ajándékba” karácsonyra, hogy együtt ünnepelhessen a család. A szakértők azonban óvnak a hamis biztonságérzettől.
  • Szerző: Ripost

Attól még, hogy teszteltünk, lehet, hogy már elkaptuk a vírust. Igazán jó megoldás nincs, a legbiztonságosabb a 10 nap önkéntes karantén az ünnepek előtt.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Shutterstock

Tímea, aki 4 gyermek anyukája, azon gondolkodik, anyukájának az lenne a karácsonyi „ajándék”, hogy letesztelik az egész családot, így kiderülne, mehetnek-e közös karácsonyozásra. Azon eddig nem gondolkodott, hogy mit kezd azzal a kockázattal, ha a tesztelés és az eredmény kézbevétele közötti időszakban, vagy a negatív teszt és az utazás közötti időszakban elkapják a vírust.

„Maszkban ülünk majd a fa alatt”

„Természetesen maszkban, puszi nélkül karácsonyoznánk, de legalább együtt lehetne a család. Azt nehezen dolgoznám fel, hogy mi hatan együtt vagyunk szenteste, a 77 éves, egyedül élő édesanyám pedig tőlünk távol, magányosan, hiszen amióta apukám meghalt, mindig velünk van anyu az ünnepek alatt. De egyelőre ez csupán egy terv” – mondta Tímea.

Családlátogatás: csak 10 napos karantén után

„Eddig még nem nőtt a teszteket igénylők száma nálunk, de arra számítunk, hogy december 15-20 körül ez meg is duplázódhat. Ennek ellenére én azt mondom, hogy a nagyszülőkhöz, krónikus beteg rokonokhoz csak akkor menjünk el, ha be tudjuk tartani a 10 napos karantént. Tudom, hogy ez szinte lehetetlen, aki megteheti, annak a tesztelés mellett ezt ajánlom. Ha nagyszülőknél, rokonoknál vagyunk, akkor is mossunk alaposan kezet és hordjunk maszkot a találkozás alatt” – mondta Zolnai Szabolcs, az Oxy-Mov BT. koronavírus teszteket is készítő cég ügyvezetője.

Fotó: Shutterstock

A háziorvos is az elszigetelésben hisz

Dr. Bense Tamás családorvos elmondta, vigyázni kell a tesztekkel, szerinte a tíznapos karantén lehet a legjobb megoldás.

Dr. Bense Tamás (Fotó: Ripost)

„Meg lehet oldani, hogy a család együtt karácsonyozzon. De ehhez rendkívül fegyelmezettnek kell lennünk. Érdemes a családi összejövetel előtt 10 nap teljes karanténba vonulnunk, és otthonról dolgozni vagy így időzíteni a szabadságot, ha nem megoldható az otthoni munkavégzés. A gyorsteszteknél félő, hogy amikor megcsináljuk, akár utána is megfertőződhetünk, ráadásul tünetekkel együtt is van arra példa, hogy negatív eredményt mutat” – fejtette ki Bense doktor. Felhívta a figyelmet: a teszt éppen azt az adott állapotunkat mutatja, amikor levették a mintát.

Ön teszteltetne, hogy szeretteivel tölthesse a karácsonyt?

„Ajándéknak szívesen adnám a tesztet, de az anyagi helyzetem nem engedi meg. Otthon nagyon odafigyelünk egymásra, jobban, mint általában. Kerüljük a bevásárlóközpontokat, így idén az ajándékokat is kézzel készítjük egymásnak” mondja Albert.

Barbara a maszkviselésben hisz. „Semmi különleges óvintézkedést vagy tesztelést nem tervezünk karácsonykor a korona miatt, én csak hordom a maszkot, ahol kell. Annyi a változás, hogy állásom már nincsen...”

Zsolt úgy véli, ötletes megoldás lehet a teszt, de sajnos neki már nincs kiért megcsináltatnia. „Nem változtatok semmit a karácsonyi rutinomon. Évek óta egyedül töltöm azt az időszakot, mivel sajnos mindenkim elhunyt már, de szerintem jó ötlet ajándéknak a teszt.”

 

És ezeket olvastad már?