INSIDER

Napi 3 bunkó autós állítja le a tömegközlekedést

Iszonyúan bosszantó, amikor egy szabálytalanul parkoló autó miatt nem fér el a busz, a villamos vagy a troli. Tudjuk, hogy rengeteg az ilyen eset, de amikor rákérdeztünk, hogy pontosan mennyi, megdöbbentő adatot kaptunk: egy év alatt több mint ezer ilyen eset miatt állt meg a forgalom Budapesten! A fonódó villamos és a 74-es troli vonalán a legrosszabb helyzet.
címkék:
  • Szerző: Ripost

„A 74-es trolibusz terelve közlekedik, nem érinti a Nyár utca és a Károly körút (Astoria M) megállót egy szabálytalanul várakozó jármű miatt. Türelmeteket kérjük!”

– vasárnap délben ilyen bejegyzést tett közzé a Budapesti Közlekedési Központ a Facebook-oldalán.

Ráadásul naponta több ilyen posztot találni, és iszonyú bosszantó, hogy egy autós miatt egy egész tömegközlekedési vonalon áll a forgalom. Sokszor ráadásul a beszorult troli, villamos miatt órákra leáll a környék közlekedése – és persze életveszélyes helyzet is előállhat, ha a mentő, tűzoltó vagy rendőr is beragad.

„A trolibusz- és autóbuszvonalaknál szinte minden nap előfordul a beparkolás miatt fennakadás, de a villamosvonalakról is 2-3 naponta érkezik bejelentés. Tavaly 1000 feletti volt az esetek száma” – válaszolta a BKK a %% kérdésére. Ez azt jelenti, hogy átlagban napi 3 ilyen eset van csak Budapesten! Döbbenetes szám!

Katasztrófális a Fonódó útvonala

A főváros budai oldalán leginkább a villamossal utazók életét keserítik meg a pofátlanul parkoló autósok. Mióta elindult a Fonódó-hálózat, azóta már nem csak a 17-es villamost érinti egy-egy leállás, hanem megakad a 19-es és 41-es villamosok forgalma is. 2018-ban a BKK-nak mintegy 50 esetben, vagyis szinte hetente kellett intézkednie a Bécsi úton és a Frankel Leó úton közlekedő villamosok miatt. A másik kritikus pont Budán a 105-ös busz Ugocsa utcai szakasza a Kiss János altábornagy utca és a Márvány utca között. Az amúgy is szűk utcában két hajtűkanyar is megkeseríti a buszsofőrök mindennapjait. A 91-es és 291-es járat pedig a Vérhalom téren jut át nehezen.

 

Pesten a 74-es trolinál a legdurvább a helyzet

A belvárosban leginkább a trolibuszosoknak gyűlik meg a baja a balfék autósokkal. A legrosszabb a helyzet a 74-es troli vonalán. A Dohány utca Síp és Akácfa utca közötti szakaszán szinte naponta parkol valaki úgy, hogy a troli már nem fér el mellette. De hasonló a helyzet a 73-as trolibusz Szondi utcai szakaszán az Izabella és Vörösmarty utca közötti részén, ahol két éles kanyart is meg kell tennie a csápos buszoknak, illetve a 78-as troli Nefelejcs utcai szakaszán a környékbeli kisboltokhoz árut szállító furgonok szívatják a sofőröket és a velük utazókat. A pesti buszoknál nincs kimondottan szerencsétlen útvonal, de olykor egy-egy luxusterepjáró vagy a környéken nem ismerős sofőr sokak napját el tudja rontani, főleg a csúcsforgalom idején a 15-ös, 105-ös és 115-ös buszok vonalán.

 

Több tízezer forintba kerülhet a vétkes sofőrnek

Ha néhány perc alatt nem sikerül továbbmennie a busznak vagy a villamosnak, a sofőr értesíti a központban ülő diszpécsert. A BKK diszpécser szolgálata ezután megkeresi a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI) Fővárosi Ügyeleti és Irányító Központját (FÜIK), akiktől kérik, hogy minél előbb szállítsák el a szabálytalanul parkoló autót. Ez pedig sokba kerül a hanyag sofőrnek. Az elszállítás 20 ezer forintot, míg a telephelyi tárolás naponta további 1200 forintot jelent, plusz a kocsit meg is bírságolhatják a szabálytalan parkolás miatt – a bírság összege 10 ezer forinttól indul.

Ezzel párhuzamosan a BKK diszpécserei intézkedik arról, hogy az adott útvonalon közlekedő buszok vagy villamosok közül több ne ragadjon be, ezért, ha van rá lehetőség, másfele terelik a járműveket, a kimaradó szakaszon pedig pótlást intéznek, de ők frissítik a BKK információs rendszereit: a BKK FUTÁR-t és a BKK INFO-t is.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Így lesz tökéletes a linzertészta
címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?