INSIDER

Müller Cecília: ne használják a belső keringetésű szellőztető rendszereket!

Május 14-én is megtartotta szokásos sajtótájékoztatóját az operatív törzs.
  • Szerző: Ripost

A mai nap 29 kórházba és az OMSZ-hez is érkeznek védőfelszerelések, de idősotthonokba is szállítanak majd. Kis Róbert rendőr alezredes kijelentette, hogy 2 mobil applikációt fejlesztenek ki a védekezéshez. Az egyik a házi karanténban lévők mozgását követi nyomon, a másik alkalmazás pedig egyfajta a vírusradar, a kontaktuskutatáshoz nyújt majd segítséget.

Fotó: MTI

Jelenleg 11 084-an vannak hatósági házi karanténban. Csütörtökig 528 fő vállalta a hatósági házi karantén elektronikus ellenőrzését. A kijárási korlátozással kapcsolatban 335 fő ellen indult rendőri intézkedés.

Müller Cecília az országos tiszti főorvos közölte: csütörtök reggelre meghalt 6 idős, krónikus beteg, és 39-cel, 3380-ra emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon.

Az aktív fertőzöttek száma 1775-re csökkent. Az aktív fertőzöttek 59 százaléka, az elhunytak 79 százaléka, a gyógyultak 59 százaléka budapesti vagy Pest megyei. Kórházban 658 koronavírusos beteget ápolnak, 49-en vannak lélegeztetőgépen.

„Egy nyugvó szakaszba érkeztünk, sőt mérséklődik a járvány hazánkban” – emelte ki Müller Cecília.

Mérséklődik az új fertőzöttek és az elhunytak száma, de még ki kell várni a 14 napos lappangási időt, hogy biztosan ki lehessen jelenteni.

Müller Cecília a munkavégzéssel kapcsolatban adott bővebb tájékoztatást. Az országos tiszti főorvos szerint a home office munkavégzéssel egy újfajta munkarend alakult ki. A megszerzett tapasztalatok alapján a munkáltatók fenntarthatják ezt a lehetőséget akár a továbbiakban is.

MTI/kormany.hu

A nagy nyitott irodaházakba és munkahelyekre fokozottan kéri, hogy csak és kizárólag egészséges emberek álljanak vissza munkába. A higiéniai szabályok betartása is nagyon fontos, munkahelyünkön se felejtsünk el pl.: többször kezet mosni. Folyamatosan fertőtleníteni kell a munkaeszközöket.

A zsúfolt helyeknél próbáljunk kialakítani a 1,5 méteres távolságot. A vírusölő szerek használatát külön meg kellene tanítani a takarító személyzetnek. Ezeknek az alkohol bázisú fertőtlenítőszereknek a helyes alkalmazása kiemelten fontos!

Fontos a folyamatos szellőztetés és a klímaberendezés fertőtlenítése! Az irodahelyiségek természetes szellőzése a legjobb megoldás. A mesterséges szellőztetés használata előtt szakemberekkel javasolt bevizsgáltatni és tisztíttatni.

Ne használják az elhasznált, belső levegőt keringtető rendszereket! Azok a jó műszaki megoldások, ahol el van választva egymástól a használt és a tiszta levegő áramoltatása.

A munkahelyi éttermek esetében is ügyelni kell a higiéniára. A vírus 60 fok felett elpusztul, így az afölött melegített ételek nem jelentenek veszélyt. Az éttermekben, étkezési helyeken is fontos a távolságtartás.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?