INSIDER

Müller Cecília: fontos segítséget kaptunk, 1 millió adag gyógyszer érkezett

Az operatív törzs megtartotta szokásos napi sajtótájékoztatóját, ahol a friss információkat közölték.
  • Szerző: Ripost

Az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján Kiss Róbert rendőr alezredes többek között arról beszélt, az elmúlt 24 órában a maszkviselési szabályokat 144 esetben hagyták figyelmen kívül, ebből a tömegközlekedési eszközökön 24 rendőri akció volt. Mint mondta, délután szavaz a parlament a különleges jogrendről szóló javaslatról, részletes tájékoztatást majd csak ezek után ad az operatív törzs.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

MTI/kormany.hu

Müller Cecília országos tisztifőorvos kijelentette, hogy a járvány intenzív szakaszában vagyunk. Egész Európában nagy mértékben terjed a fertőzés.

Meg kell gyorsítani a megbetegedések gyógyítását, ebben fontos segítség, hogy 1 millió adag favipiravir gyógyszer érkezett Kínából, és még egy ekkora adagot várnak majd. Ez a betegség korai szakaszában jelent segítséget a kezelésben – jelentette ki Müller Cecília.

Kérte, hogy a népbetegségben szenvedők mindenképpen adassák be az influenza elleni oltást. Mindentől meg kell kímélni magunkat, hogy jó állapotban legyünk – tette hozzá. Azt kéri a háziorvosoktól, hogy a kockázati csoportokat vegyék előre az influenzaoltásnál. Még ezen a héten újabb szállítmányt osztanak ki, ezért türelmet kért a tisztifőorvos.

Az Európai Bizottság lezárta a vakcinabeszerzésről szóló tárgyalásait az amerikai Pfizer és a német BioNTech vállalatokkal a koronavírus elleni oltóanyag európai biztosítására – közölte Eric Mamer, az Európai Bizottság szóvivője a brüsszeli testület szokásos sajtótájékoztatóján kedden.

Mamer elmondta, az uniós biztosok szerdán hagyhatják jóvá a megállapodást. Sztella Kiriakídisz egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős biztos újságíróknak nyilatkozva közölte, hogy amennyiben az uniós biztosok jóváhagyják a megállapodást, a tagállamok ez után dönthetnek arról, milyen mennyiségben kívánnak oltóanyagot vásárolni az EU által aláírt szerződés alapján.

Sztella Kiriakídisz kiemelte, a dokumentum elfogadása feltétele annak, hogy a tagországok milyen körülmények között, és milyen feltételek mellett vásárolhatják meg a vakcinát. Hozzátette ugyanakkor: az uniós bizottság terve szerint a rendelkezésre álló oltóanyagot arányosan fogják elosztani az egyes államok között. Ursula von der Leyen bizottsági elnök hétfőn Twitter-bejegyzésében közölte, hogy nemsokára megállapodást írnak alá a két céggel, amelynek révén az Európai Unió akár 300 millió adagot is vásárolhat az oltóanyagból. Az uniós bizottság már hónapokkal ezelőtt tájékozódó megbeszéléseket tartott több gyógyszervállalattal, többek között a Pzifer-BioNTech cégekkel. A testület szeptemberi tájékoztatása szerint a közös uniós beszerzésen alapuló tervezett szerződés lehetővé tenné, hogy valamennyi uniós tagállam megvegye az oltóanyagot, valamint azt is, hogy az alacsonyabb és közepes jövedelmű országok ingyen kaphassák azt meg.

Az EU június közepén fogadta el az úgynevezett európai oltóanyag-stratégiáját, amelynek célja, hogy 12-18 hónapon belül minden európai állampolgár számára magas színvonalú, biztonságos, hatékony és megfizethető oltóanyagokat biztosítson. Ennek érdekében a bizottság a tagállamokkal együtt előzetes piaci kötelezettségvállalásokat köt az oltóanyaggyártókkal.

A Pfizer és a BioNTech hétfőn jelentette be, hogy az oltóanyag tesztelésének harmadik, befejező szakaszában gyűjtött előzetes adatok alapján kilencven százalék feletti hatékonyságot értek el. Mint írták, folytatják a munkát, és azzal számolnak, hogy november harmadik hetében lesz elég adatuk ahhoz, hogy kiváltsák az amerikai szakhatóság (Food and Drug Administration – FDA) rendkívüli engedélyét az oltás forgalomba hozatalához (Emergency Use Authorization – EUA).

Tájékoztatásuk szerint idén nagyjából ötvenmillió, jövőre 1,3 milliárd adagot tudnak gyártani a BNT162b2-ből.
A BNT162b2 lehet az első oltás a SARS-Cov-2 koronavírus ellen, amelynek használatát engedélyezik a gyógyszerfelügyeleti hatóságok a nyugati világban. A fejlesztők eddig a brit és az amerikai kormánnyal kötöttek szállítási szerződést.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?