INSIDER

Müller Cecília: a cukorbetegekre különösen veszélyes a koronavírus

A pénteki nappal megkezdték az egészségügyi dolgozók, szociális és oktatási területeken a csoportos tesztelést, hangzott el az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján.
  • Szerző: Ripost

György István államtitkár a tájékoztatón közölte, több mint 16 ezer helyszínen 350 ezernél több embert tesztelnek. Elsőként a szociális intézményekben, majd az óvodákban és bölcsődékben fogják elvégezni a vizsgálatot, gyorstesztekkel. Munkanapokon végzik el a szűrést.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Egyetemi hallgatok segítik az orvosokat
Fotó: koronavírus.gov.hu

A tesztelés önkéntes, de mindenkit kérnek, hogy vegyen részt rajta. Azokat pedig feljegyzik, akik nem éltek ezzel a lehetősséggel. A tesztelésben az orvosi egyetemi hallgatók segítenek, ahol nincs szerződéses üzemorvos.

A tesztelőcsapatok védőfelszerelése arcvédő pajzsból, kesztyűből és FFP-szájmaszkból áll. Továbbá minden nap tesztelni fogják őket, a feladat ellátásának helyszínén. Aki pozitívnak bizonyul, nem folytathatja a munkavégzést, otthoni karanténra kényszerül.

Dr. Müller Cecília közölte: 4440 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést. Elhunyt 96, többségében idős, krónikus beteg. 38.074-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 124.259 fő. 7.512 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 604-en vannak lélegeztetőgépen.

76 év az elhunytak átlagéletkora, de a napokban három fiatal is életét vesztette: egy 30, egy 31 és egy 34 éves beteg.

Az országos tisztifőorvos felhívta a figyelmet, hogy a cukorbetegekre különösen veszélyes a koronavírus, szövődményeket is okozhat náluk. A krónikus betegségek kezelése csökkenti a kockázatot. A kóros elhízás viszont növeli, ezért ajánlotta az egyéni sportolás lehetőségét, természetesen a higiénés szabályok betartásával.

A szociális otthonok 26 százalékában regisztráltak fertőzötteket. Jelenleg 417 szociális intézményünk érintett. A gondozottak 6 százaléka kapta el a fertőzést eddig.

Müller Cecília bátorított mindenkit, hogy kezdje meg a karácsonyi bevásárlást. Így a boltok kevésbé lesznek zsúfoltak és leterheltek. Kérte, hogy előre átgondoltan és célravezetően vásároljunk.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese elmondta, 345 ember ellen intézkedtek a maszkviselés be nem tartása miatt. Az elmúlt 24 órában hat üzletet zárt be a rendőrség. 327 személlyel szemben intézkedtek a kijárási korlátozás megsértése miatt.

16.874 helyszínen ellenőrizték a hatósági házi karantént, 3907 fertőzöttet a mobil applikáción keresztül ellenőriztek.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
A tökéletes habcsókot keresed? Íme a legjobb recept!

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?