INSIDER

Orbán Viktor: Le a kalappal a fiataljaink előtt!

Amikor nagy baj van Magyarországon, hősökből sosincs hiány. Egyetemistáink dolgoznak a kórházakban, a tesztelésnél. Le a kalappal a fiataljaink előtt! – mondta a miniszterelnök a reggeli rádióinterjúban.
  • Szerző: Ripost

Az orvosi, egészségügyi képzésekben részt vevő hallgatók, a kormányhivatalok szervezésével, hétfőtől gyakorlati tevékenységként vehetnek részt a pedagógusok és bölcsődei dolgozók országos gyorstesztelésben és a klinikáknál, kórházaknál végzett betegellátási tevékenységekben.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A hallgatók átlagosan kéthetes gyakorlati tevékenysége a félévbe beleszámít és ezért fizetést kapnak. Áldozatkészségüket és együttműködésüket ezúton is köszönjük. Részvételükkel maguk is segítik a járvány elleni védekezést és az egészségügyi dolgozók tehermentesítését – írja a koronavírus.gov.hu.

Egyetemi hallgatok segítik az orvosokat
Fotó: koronavírus.gov.hu

Az orvos-, egészségtudományi egyetemi hallgatók egy része már jelenleg is önkéntesen dolgozik az Országos Mentőszolgálatnál vagy klinikákban, kórházakban.

Az egyetemeknek egységenként két-két hallgatót szükséges biztosítaniuk, III-IV. évfolyamos orvos-, fogorvos, III-V. évfolyamos gyógyszerész, és I.-II. évfolyamos egészségtudományi képzést hallgatók bevonásával. A V-VI. éves orvostanhallgatók, és az ápolás, betegellátás szakon a III-IV. évfolyamos egészségtudományi hallgatók betegellátási tevékenységekben teljesítenek majd szolgálatot.

A védekezésbe bevont egyetemisták és a felsőoktatási intézmény között a kormányrendelet szerint hallgatói munkaszerződés jön létre. A diákokat hétköznap napi 5000 forint, hétvégén napi 7500 forint adómentes díjazás illeti meg. A kéthetes gyakorlat során szerzett munkatapasztalat kreditként beszámítható, és az egyetem a tanulmányi kötelezettségeket is ennek figyelembe vételével állapítja meg.

Amikor nagy baj van Magyarországon, hősökből sosincs hiány. Egyetemistáink dolgoznak a kórházakban, a tesztelésnél. Le a kalappal a fiataljaink előtt!

Közzétette: Magyarország Kormánya2020. november 19., csütörtök

A hallgatók egy része a pedagógusok 2020. november 23-án megkezdődő országos tesztelésében vesz részt. A szűrés szervezését a kormányhivatalok végzik, biztosítva a szükséges gépjárműveket, a teszteket, a résztvevők számára a személyi védőeszközöket, a teljes ellátást és szállást. A védekezésbe bevont egyetemisták ingyenesen utazhatnak a közösségi közlekedési eszközökön a veszélyhelyzet ideje alatt.

A hallgatók a kirendelésüket az illetékes kormányhivataloktól kapják meg. Természetesen a feladat alól mentesül az a hallgató, akinek az egészségi állapota ezt indokolja, aki várandós, gyermekét egyedül neveli, vagy hozzátartozóját személyesen gondozza. A részletes tájékoztatást a mai napon a Neptun rendszeren keresztül küldi ki a szaktárca.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?