INSIDER

Móri mészárlás: Kaiser elhagyta a börtönt – ide vezetett az első útja

A neve egybeforrt a nyolc áldozatot követelő móri mészárlással, miközben semmi köze nem volt a magyar kriminalisztika történetének legsúlyosabb bűncselekményéhez. Kaiser Ede ismét szabad ember, öklét magasba emelve hagyta el a börtönt.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Az ilyen-olyan oknál fogva elhíresült elítéltek szabadulását mindig nagy érdeklődés övezi, nincs ez másképp a 45 éves Kaiser Ede esetében sem. De amíg mások gyakran a hajnali órákban, a fotósok, újságírók figyelmét kijátszva igyekeznek szabadulni, Kaisert nem izgatta különösebben a kamerák erdeje. Lazán, arcát fehér maszkkal takarva, egyetlen sporttáskával a kezében lépett ki a Budapesti Fegyház és Börtön ajtaján, az öklét a magasba emelve fejezte ki örömét, hogy szabad emberként kezdheti újra az életét.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Bánkúti Sándor/Bors

Ismerőse mártotta be a 25 millióért

2002. május 9-e szinte minden magyar emlékezetébe mélyen belevésődött: az Erste Bank móri fiókjában 8 emberrel végeztek hidegvérű gyilkosok. A rendőrség 25 millió forintos vérdíjat tűzött ki a tettesek elfogására, és a több bűncselekményt elkövető Kaiser egykori ismerőse, K. Attila a férfit nevezte meg elkövetőként. Kaisert 2004-ben a gyilkosságért tényleges életfogytiglani büntetésre ítélték, azonban négy év múlva perújítást kértek az ügyben, 2009-ben pedig elfogták a valódi gyilkosokat, W. Róbertet és Nagy Lászlót. Korábbi rablásai miatt ugyan Kaiser 18 évet ült, de neve – szerencsétlen módon – a mai napig egybeforrt a szörnyű móri rémtettel.

„Kicsivel több volt, mint ami jólesett”

Kaiser tegnap mosolygós arccal lépett ki az utcára, a hatalmas, köré gyűlt tömegnek szűkszavúan felelt.

„Kicsivel több volt, mint ami jólesett„ – mondta, majd sietve távozott. A börtön kapujában ügyvédje, dr. Dezső Antal várta. Az ügyvéd végig tartotta a kapcsolatot védencével, elmondta, hogy a férfira kemény időszak vár, ugyanis majd két évtized után kell visszailleszkednie a társadalomba.

Fotó: Bánkúti Sándor/Bors

„Az iratai lejártak, mindent újra kell csináltatnia” – mondta a Borsnak dr. Dezső Antal. Kaisert az ügyvéd a saját terepjárójába ültetve vitte el a Kozma utcából.

„Az autóban változóak voltak az érzelmei, de a helyzethez képest keményen tartotta magát. A beilleszkedés első nehézségeivel szembesült„ – mesélte a védő a Borsnak.

A 18 évet Kaiser korábbi rablásai miatt, halmazati büntetésként kapta, miután több társával 1999 és 2000 között bevásárlóközpontokba törtek be, 2001-ben pedig H. Lászlóval együtt – akit szintén tévesen ítéltek el korábban a móri mészárlás ügyében – egy pénzszállítót próbáltak meg kirabolni.

Nem költözik vissza a régi lakásába

Információk szerint Kaiser első útja szüleihez vezetett. Lakhatása megoldott ugyan, de volt lakásába – ahonnan akkor a rendőrök elvitték – nem szeretne visszamenni. Közel négy évig ült úgy a börtönben, hogy azt hitte: egy általa soha el nem követett bűnért kell örökre rácsok mögött maradnia. Ekkor összezuhant, magas vérnyomástól és kettős látástól szenvedett, miután azonban kimondták rá a móri ügyben a felmentő ítéletet, változtatott az életén. A koholt vádtól megszabadulva tanulni és sportolni kezdett, most pedig megkezdheti új életét.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?