INSIDER

Mocsok, széttört márvány, olajfoltok: szétbarmolták a Vörösmarty teret

Alig múlt el négy hónap, hogy az V. kerület önkormányzata saját és kormányzati pénzen felújíttatta a Vörösmarty és a Podmaniczky teret, amit aztán nyomban „bekebelezett” az új Karácsony-féle fővárosi vezetés. Elkeserítő és felháborító, hogy alig 120 nap alatt mennyire hagyták tönkremenni Budapest két fontos „főterét”.
  • Szerző: Ripost

Nem törődnek szinte semmivel, letört kövek, a burkolatba ivódott olaj, kiszakadt vezetékek, mocskos szeméttárolók, a látvány elkeserítő. Nemcsak a turisták nézik döbbenten, mi lett Budapest központjából, de joggal háborognak az V. kerület lakosai is. Hiszen az ő pénzükből lett mindaz gyönyörűen felújítva, amit most Karácsony Gergelyék hagynak tönkremenni.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Tessék-lássék próbálják eltakarítani a romokat, de munkást alig láttunk. Fotó: Ripost

A legtöbb kárt a Fővárosi Önkormányzat által szervezett, de teljesen kontrollálatlan karácsonyi vásár okozta, a bódésok ezúttal azt csináltak, amit akartak.

Senkit nem érdekelt semmiféle súlykorlátozás, a túl nehéz bódék több helyen megrogyasztották, sőt összetörték a díszburkolatot. A pecsenyesütőket sem tartotta kordában senki, a kiömlött olaj vastagon beleívódott a kövezetbe.

Óriási káosz és mocsok a karácsonyi vásár és szilveszter után – ekkor kezdődött a pusztítás. Fotó: Magyar Nemzet

A kontroll, az ellenőrzés hiánya volt végső soron annak is az oka, hogy több helyen a márvány is megsérült. Ráadásul a kosz, a mocsok eltakarítása ijesztően vontatottan zajlik.

Kitört márványdarab a Vörösmarty-szobor előtt, a frissen felújított téren. Fotó: Ripost

Három héttel a vásár bezárása után még csak meg sem kísérelték az igazi nagytakarítást.

Szégyen: ilyen mocskos most Budapest szívében az ország egyik legszebb tere... Fotó: Ripost

A keletkezett kár egy része ráadásul jóvátehetetlen: maradandó, súlyos sérüléseket szenvedett a frissen felújított, gyönyörű tér.

3 hét után is látszik a bódésor nyoma, a pecsenyesütők olajfoltjai mélyen beivódtak a vadonatúj díszburkolatba. Fotó: Ripost

Mi történt?

A Vörösmarty teret az V. kerületi önkormányzat újíttatta fel rengeteg pénzből, a kormány támogatásával. A 30 éves, elhasználódott beton térköveket minőségi lapkő burkolatra cserélték, új fákat ültettek, kinyitották a teret a Vörösmarty-szobor előtt, és süllyesztett közműhálózatot építettek, hogy a zsinór- és vezetéktenger eltűnjön. Arról is döntöttek, hogy a tér korábbi igénytelen, „vásározó” jellege megszűnjön, és kizárólag a megújult térhez méltó színvonalú rendezvényeket lehessen tartani.

A Fővárosi Önkormányzat azonban október 31-én mondhatni „magához ragadta” a tér használati jogát, s hamar bebizonyosodott, hogy képtelenek jó gazdaként kézben tartani, kontrollálni a helyzetet.

 

Pozdorja, kosz, anarchia

A karácsonyi vásárt ezúttal ismét csak pozdorja-bódék igénytelen sora jellemezte és a komoly ellenőrzés hiánya miatt hamar feltűnően koszos és elhanyagolt lett szinte az egész rendezvény. De ami még inkább megdöbbentő: három héttel a vásár bezárása után még mindig a romeltakarításon dolgoznak a Fővárosi Önkormányzat emberei. Szemmel láthatóan vontatottan, szervezetlenül, tessék-lássék.

Ráadásul a kár egy része jóvátehetetlen: maradandó, súlyos sérüléseket szenvedett a frissen felújított, gyönyörű tér. Mivel szinte senki nem ellenőrizte a bódék súlyát, a behajtó teherautókat a burkolat jelentős része is károsodott, megsérült, összetört.

Néhány helyen a napokban, úgy-ahogy hozzá is láttak a sérülések „megpiszkálásához”, meglehetősen barbár módon próbálják kidörzsölni az olajfoltokat. De sokszor napokig nem látni a munkásokat vagy csak egyet-kettőt.

Zsír- és olajfoltok maradtak a bódésor után. Fotó: Ripost

A kőbe vastagon beleszivárgott pecsenyesütő-olaj kiszedése amúgy szinte lehetetlen feladatnak látszik, szinte biztos, hogy csak a méregdrága csere marad. Még a Vörösmarty-szobrot körülvevő félméteres márványköveket is sikerült sokfelé eltörni. Nem takarították rendesen a résfolyókákat, amik eldugultak a csikkektől, szeméttől. Amúgy a vásár idején a még a kiemelt Vörösmarty-szobor is „eltűnt” a bódék, az összevissza, anarchikusan szétdobált napernyők mögött.

A Podmaniczky-teret is tönkretették

Sajnos a Vörösmarty térhez hasonló a helyzet a frissen felújított Podmaniczky-téren is. Azt is az V. kerületi önkormányzat újította fel saját pénzéből, kormányzati támogatással. Aztán tavaly át kellett adniuk Karácsonyéknak, hiszen túlnyomórészt a Fővárosi Önkormányzat a tulajdonos és a kezelő. Csakhogy szemmel láthatóan nem érdekli őket, hogy aztán mi is történik a téren. Itt is megjelentek a pusztulás nyomai: letört kövek, oszlopok, lógó vezetékek, mocsok…

Ez így életveszélyes! Így néz ki most egy elektromos kapcsolószekrény a nemrég az V. kerület által felújított, aztán a fővárosnak átadott Podmaniczky-téren. Fotó: Ripost

Budapest új vezetése szemmel láthatóan nem jó gazdája ennek a területnek sem.

Ez a kábelvég a járdára lóg, ki tudja, miért... Fotó: Ripost

 

Megsüllyedt és eltört a vadonatúj burkolat, mocskos a nemrég felújított tér... Fotó: Ripost

 

 

És ezeket olvastad már?