INSIDER

Mit árul el az ellenanyagteszt? Ez Rusvai Miklós virológus válasza

Óriási a keveredés az ellenanyag-tesztekkel kapcsolatban. Vajon mit árul el az eredmény? Sok mindent nem értenek az emberek, sok mindent pedig félreértenek. Dr. Rusvai Miklós virológus azonban tisztázta a kérdéseket
  • Szerző: Ripost

Az ellenanyag-teszt az, amivel ellenőrizni tudjuk a vakcinák hatékonyságát, illetve azt, hogy valaki átesett-e már a fertőzésen, és ha igen, védett-e. Más eszköz nincs a kezünkben ezek megállapítására – mondta el dr. Rusvai Miklós.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Dr. Rusvai Miklós virológus a harmadik hullámról beszélt

Dr. Rusvai Miklós virológus Fotó: Origo – Talán Csaba

Az immunitásnak három szintje van:

  1. az antitestes (más néven ellenanyagokra alapuló) immunitás,
  2. a sejtes immunitás,
  3. a nyálkahártya-immunitás.

Viszonylag egyszerűen lehet mérni az ellenanyag-szintet. Erre rendelkezésre állnak lakossági tesztek, vagyis gyorstesztek, illetve laboratóriumi körülmények között is megvizsgáltatható az ellenanyagv szintje.

A nyálkahártya- és sejtes immunitást csak bonyolult, több napig tartó vizsgálatokkal, laboratóriumi körülmények között lehet tesztelni, és ez nem folyik rutinszerűen. Vagyis, aki az immunitását szeretné méretni, az csak az antitestes immunitást tudja egyszerűen teszteltetni.

Az oltás, tehát a vakcinázás csak antitestes és sejtes immunitást eredményez. A különböző vakcinák eltérő mértékben alakítanak ki antitestes és sejtes immunitást.

Az antitestes immunitást elvileg minden vakcinának ki kell mutatni. A sejtes immunitás a Magyarországon forgalomban lévő vakcinák többségénél (Pfizer, Moderna, Szputinyik és Johnson) elvárható.

A kínai, Sinopharm vakcina elsősorban antitestes immunitást eredményez, a sejtes immunitást kialakító hatása kérdéses. Ha tehát valaki megnézeti az antitestes immunitását, és a második Sinopharm oltás után három héttel nem tapasztal ellenanyag-szintet, az még nem jelenti azt, hogy nem védett, de kérdésessé teszi” – hangsúlyozza Rusvai Miklós.

A túl korai tesztelés nem ajánlott

A virológus szerint a második oltás után minimum 3 héttel ajánlott elvégeztetni az ellenanyag szintet vizsgáló tesztet. Ha ennél korábban történik a tesztelés, akkor nagy valószínűséggel még nem alakult ki immunitás. Ilyenkor a negatív teszteredmény nem azt jelenti, hogy nem működik a vakcina, csupán arról van szó, hogy nem telt el elegendő idő ahhoz, hogy az immunrendszer elegendő erővel reagáljon az oltásra.

Mindenki tudni szeretné, hogy védett-e

Aki a kínai oltás után minimum 25-26. napon elvégezteti a tesztet és az negatív lesz, az több következtetést vonhat le az eredmény alapján. „Bár nem tekinthető védettnek, a jelenlegi szabályozás mellett nem kap újabb vakcinát. Onnantól kezdve viszont idegeskedik, óvatosabb, továbbra is hord maszkot és tartja a távolságot, vagyis fokozottan betartja a járványtani szabályokat.”

Fotó: MTI

Az oltás sosem felesleges

Egyesek, akik már átestek a koronavírus fertőzésen és még nem kaptak oltást, illetve akik megkapták már az első adag vakcinájukat, úgy vélik, felesleges a második oltás, mert az ellenanyag tesztjük kiváló eredményt mutatott. Úgy vélik, már így is védettek. Rusvai professzor szerint azonban mindenképpen tanácsos a kétadagos vakcinákból mindkét oltást beadatni, mert csak így érhető el a gyártó által garantált szintű és időtartamú immunitás.

„Igaz, hogy sok kétadagos vakcina első adagja után is jó ellenanyag-szint mérhető már sok oltottnál, de a második oltás ezt tovább emeli, és hosszabb időre elnyújtja a védettséget” – hangsúlyozza Rusvai Miklós.

Dr. Tóth Sándor virológus szerint lehet, elég lesz egy oltás is

Dr. Tóth Sándor virológus szerint az ellenanyag-teszt gyakorlatilag az egyéni kíváncsiságot elégíti ki.

„Papíron védettnek tekinthető mindenki, aki felvette mindkét oltást. Az ellenanyag-teszt megnyugtatja vagy éppen felidegesíti az embereket, mert például a kínai vakcináknál alacsony ellenanyag szintet mérnek, illetve egyáltalán nem mérnek, ettől függetlenül még lehet védettség” – mondja a virológus , aki azt is elárulta, hogy személy szerint ő nem méret ellenanyagszintet, de azokat sem beszéli le róla, akik szeretnék.

„Az ellenanyag-teszt azoknak ajánlott elsősorban, akik átestek a fertőzésen vagy úgy vélik, hogy már átestek rajta. Nekik a teszt tulajdonképpen azt igazolja, hogy van egy bizonyos védettségi szintjük, ha pedig nincs, akkor a teszt azt jelzi” – magyarázza Tóth Sándor. Másodsorban azoknak ajánlott a teszt, akik tudni szeretnék, hogy az első, netán a második oltásuk után milyen szintű a védettségük.

„Oltás előtt talán van értelme megcsináltatni az ellenanyag tesztet, mert aki esetleg tünetmentesen esett át a fertőzésen, annak is lehet valamilyen szintű védettsége” – mondja a szakember és azt is elárulta, hogy ennek szerinte mi lehet a jelentősége „Bár nem elterjedt az információ, de hamarosan szóba fog kerülni, hogy aki átesett a fertőzésen, annak lehet, hogy elég lesz egy oltás is. Az ellenanyag teszt az oltás előtt azt mondja meg, hogy voltam- e már Covidos, akár tudtomon kívül. Ha van kimutatható Covid ellenanyag a szervezetben, akkor akár egy oltás is elég lehet az immunmemória felfrissítéséhez.Jelenleg azonban a kétdózisú oltásoknál mindkét adagra szükség van az optimális védelem eléréséhez – árulta el a virológus.

 

Ha nincs a szervezetben mérhető ellenanyag, attól még védettek lehetünk

Az ellenanyag az immunglobulin, ami a testben keringésben lévő vírusok féken tartására való. A T-sejtes immunitás a megfertőzött sejtek elpusztításával véd a fertőzés ellen, tehát azoknak a sejteknek a kiiktatásával, amelyekben a vírus szaporodik éppen. Vagyis a virológiai védelmet elsősorban a T-sejtes immunitás adja.

A bakteriális fertőzéseknél a kórokozó nem jut be a gazdasejtbe, csak a sejtek felszínén vagy a keringésben van jelen. Ezeket az ellenanyagok, az immunglobulinok elérik és meg tudják támadni. Az ellenanyagok azonban vírusfertőzésnél kevésbé hatékonyak, mint a T– sejtes immunitás, ami szintén mérhető, csak bonyolultabb módon. Dr. Tóth Sándor hangsúlyozza, hogy ha nincs a szervezetben mérhető ellenanyag, attól még védettek lehetünk, de ha van is ellenanyagunk – ami nagyon szép és magas értéket mutat -, az még nem egyértelmű bizonyíték arra, hogy a vírus ellenes védelmünk megfelelő. Éppen ezért a virológus nem ajánlja, hogy csupán az ellenanyag szint adataira alapozva döntsön valaki az oltásról.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?