INSIDER

Mire jó az ellenanyagteszt? A Ripost7 utánajárt az igazságnak

Sokan végeztetnek most ellenanyagtesztet, de nincsenek tisztában vele: az eredmény nem árulja el biztosan, hogy védettek vagyunk-e a koronavírus ellen. Vagyis ez a fajta teszt főleg a kíváncsiság kielégítésére jó, biztos eredményt nem ad!
  • Szerző: Ripost

Hogy mit mutathat meg az ellenanyagteszt? A 7 utánajárt: íme a lehetőségek!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Mennyi ellenanyag van a vérünkben? Sok / Kevés / Semennyi

Védettek vagyunk-e? Igen / Valószínűleg igen / Vagy igen, vagy nem

Az immunitásnak 3 szintje van:

1. az antitestes (más néven ellenanyagokra alapuló) immunitás

2. a sejtes immunitás

3. a nyálkahártya-immunitás

Fotó: Shutterstock

A nyálkahártya- és sejtes immunitást nehéz tesztelni: csak bonyolult, több napig tartó vizsgálatokkal, laboratóriumi körülmények között lehet.

Egyszerűbb mérni az ellenanyagszintet. Erre már vannak lakossági gyorstesztek, illetve laboratóriumi körülmények között is megvizsgáltatható az ellenanyag szintje.

Képünk illusztráció (Fotó: Shutterstock)

Az oltás csak antitestes és sejtes immunitást eredményezhet, de a különböző vakcináknál ez különböző lehet. Előfordulhat, hogy valakinél nincs ellenanyag-termelés, de a sejtes immunitás vagy a nyálkahártya-immunitás megvan, így védett a koronavírussal szemben!

Tehát ne ijedjünk meg, ha az ellenanyagteszt nem mutat ki ellenanyagot – akkor is lehetünk védettek!

Mikor érdemes ellenanyagot mérni?

Túl korán semmiképp! A virológusok szerint, aki szeretné, annak a 2. oltás után minimum 3 héttel ajánlott elvégeztetni az ellenanyag-tesztet.

Ha ennél korábbi a tesztelés, akkor nagy valószínűséggel még nem alakult ki immunitás, vagy még nem termelt elég ellenanyagot a szervezet. Ilyenkor a negatív teszt nem azt jelenti, hogy nem működik a vakcina, csak nem telt el elegendő idő ahhoz, hogy az immunrendszer megfelelő erővel reagáljon az oltásra.

Aki még nem kapott oltást, de elvégez egy ellenanyag-tesztet, és az pozitív, akkor átesett-e a fertőzésen – de a negatív eredmény nem jelenti azt, hogy nem, csak lehet, hogy nem termelt elég ellenanyagot. Szóval a teszt ebben az esetben is főleg a kíváncsiság kielégítésére jó, de nem ad biztos eredményt.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?