INSIDER

Migránsáradat – megdöbbentő helyszíni riport a Vajdaságból

Hetek óta lehet látni a híradásokban, hogy a szerbiai Magyarkanizsát is ellepték a migránsok, akik Magyarországra próbálnak bejutni. A főként magyarok lakta vajdasági településen mindennaposak az incidensek, a migránsok több épületet is elfoglaltak, a helyiek aggódnak. A Ripost helyszíni riportja.
  • Szerző: Ripost

Hatalmas számban indultak meg Európába a migránsok. Már a szerbiai Magyarkanizsa is tele van velük, ráadásul most Magyarországra próbálnak bejutni. A főként magyarok lakta vajdasági településen egyre inkább félnek a helyiek. A helyszíni riportja.

Fotó: Keller Mátyás/Ripost

Csapatostul járnak a fiatal, tetterős arab férfiak a vajdasági Magyarkanizsán, nem messze a szerb-magyar határtól. Munkatársaink is találkoztak velük: többségük szír vagy afgán. Jól szituáltak, farmerben, meleg, nem olcsó dzsekiben, kapucniban járnak, mindnek van drága mobiltelefonja.

Mint a helyiektől megtudtuk: néhány napos „turnusokban” cserélik egymást, hozzák őket a buszok, majd pár napot itt töltenek, aztán nekiindulnak a határnak – és jön a következő csapat.

Kevesen gondolkodnak úgy Magyarkanizsán, mint Igor Perpauer. A férfi azt mondja, inkább megelőzi a bajt, és beengedi üresen álló kis házába a migránsokat.

Telke az elhagyatott vasútállomáshoz van közel, ami a migránsok egyik gyülekezőhelye a kisvárosban, így szerinte úgysem úszná meg. „Eleinte betörtek és szétdúltak mindent, azóta inkább magam adok nekik szállást és megbeszélem velük a szabályokat, és hogy tartsanak rendet” – mutat körbe a házban.

Gazdagabbak a migránsok, mint a szerbek

A férfiban vegyes érzelmek dúlnak, azt mondja, egyrészt sajnálja őket, másrészt nem érti az egészet. „Én mindennap elmondom nekik, hogy nem értem, miért jönnek ide, amikor gazdagabbak, mint mi. Az itt nyílt titok, hogy mindegyiküknek van pénze, márkás telefonja, internete. Az a ruha, amiben utaznak, az szedett-vedett, de van mindnél normális, márkás ruha is a táskákban, arról nem beszélve, hogy milyen fotókat mutogatnak az utazás előtti életükről az interneten: díszes köpenyekben, teljesen normálisan éltek. Múltkor itt volt nálam egy migráns Algériából, neki például Western Unionon keresztül küldtek Franciaországból 200 eurót, ezt biztosan tudom, mert ott voltam vele, amikor felvette. Ekörüli összegeket vesznek fel mind egy-egy alkalommal, én azt tapasztalom” – meséli a szerb férfi a furcsaságokat.

Hogy milyen egyéb furcsaságok történnek még Magyarkanizsán, az a napilap keddi számából kiderül.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?