INSIDER

Megszólalt a veronai hős tanár felesége, ezt az egyet reméli

A gyerekeket megmentő testnevelés tanár élete a tragédia óta csak megpróbáltatásokból állt.
  • Szerző: Ripost

Egy egész ország gyászolja Vígh Györgyöt, a testneveléstanárt, aki több gyereket is kimentett az égő buszból Veronában. A Bors úgy tudja, a férfit egy ideje kórházban kezelték, feldolgozhatatlan lelki fájdalommal élt, ami meggyorsította a halálához vezető, tragikus folyamatot.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fekete zászló leng a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium bejáratánál. A diákok pedig egyperces néma csenddel emlékeztek iskolájuk volt tanárára, a kedden 66 évesen elhunyt Vígh Györgyre, akit az ország csak úgy ismert: a veronai hős. A férfi az életét kockára téve rohant vissza a lángokban álló buszra, hogy a pokoli tűzben rekedt iskolásokat mentse azon a tragikus napon, 2017. január 20-án. Két gyerekét azonban nem tudta kihozni, amit pedig képtelen volt feldolgozni.

Vígh Györgyre volt tanítványai a mai napig kedvenc tanárukként emlékeznek. A Szinyei örökös tanárává választotta, valósággal megrendültek.

Úgy tudni, Györgyöt hónapok óta kórházban kezelték. Fizikai állapota mellett – mint ismerősei mondják – feldolgozhatatlan lelki fájdalmai is közrejátszottak a halálában. Az ATV-nek korábban ő maga mondta: már csak 60–70 százalékos állapotban van, testileg és lelkileg sem ugyanaz már.

„Hallottuk, hogy gyógykezelés alatt állt egy ideje, az orvosa pedig figyelmeztette, hogy ez a borzasztó lelki teher meggyorsítja a betegség folyamatait. De Gyuri nem tudta feldolgozni a történteket, gyermekei halálát. Közben aggódott a feleségéért, mi lesz, ha egyedül marad. Felfoghatatlan, egy ilyen csodálatos embernek ennyi fájdalmat kellett megélnie. Reméljük, a feleségének lesz elég ereje” – mondta egy, a neve elhallgatását kérő ismerős.

György és felesége, Erika a baleset után három hónapot töltött kórházban. A pedagógus újra megtanult járni, emberfeletti erővel harcolt és támogatta feleségét, akivel ezután zárkózottan, csendben éltek, szinte belerokkantak a gyászba, hiszen a gyerekeikért éltek. A baleset után az egész házat, köztük a gyerekek szobáit is úgy hagyták, ahogyan a sítúra előtt volt. Fia utolsó, használt trikóját ki sem mosták.

„Rákos vagyok, a nyirokrendszeremet támadta meg a kór. A Honvédkórházban fekszem, január óta 13 kemoterápiás kezelést kaptam. Volt, amikor a feleségem húzott ki az ágyból, mert a fájdalmaim miatt nem tudtam felkelni” – mondta korábban a tanár, aki végül nem tudott felépülni betegségéből.

„A férjem csontvelő-transzplantációs kezelésre várt, bizakodtunk, hogy utána javul az állapota. Sosem beszéltünk a halálról. Az utolsó hetet az intenzív osztályon töltötte, de még el tudtam búcsúzni tőle. Végül kedd délután meghalt. Remélem, van mennyország, ahol majd találkozhat a gyerekeinkkel” – mesélte a Blikknek a férfi felesége, Erika.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?